Amerikai tőkeinfúziót kap a kézdivásárhelyi elektronika-lánc

2004. szeptember 6. – 20:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai-román befektetési alap veszi meg a Domo kézdivásárhelyi háztartási elektronika-lánc 15-20%-át. Idén eddig 300 millió eurót költöttek el áruhitelként a romániai polgárok.

Ugyan legintenzívebben az Altex és a Flanco háztartási elektronika-vállalkozások hirdettek a múlt évben óriásplakátokon és a médiában, mégis a kézdivásárhelyi Domo 15-20%-a megvásárlásáról tárgyal a vállalkozással a Romanian American Enterprise Fund (RAEF) befektetési alap – állítják nevük elhallgatását kérő piaci források.

Közösen hiteleznének

A meglehetősen bonyolult tranzakció végcélja egy fogyasztói hiteleket nyújtó, közös vállalkozás létrehozása volna, amely a tervek szerint vagy a RAEF által működtetett RALFI továbbfejlesztése, vagy egy teljesen új intézmény lenne. Piaci források azt közölték, valószínűleg a Domo is beszállna 20%-kal a RALFI-ba.
Sem Szarvadi Lóránd , a Domo vezérigazgatója, sem Horia Manda , a RAEF alelnöke nem kívánta kommentálni az értesülést. Az általuk közölt általánosságokból annyi mégis kiderül, hogy egyrészt a Domo körül azóta sürgölődnek a befektetők, amióta a háztartási gépek eladása látványosan fellendült.

Manda pár hónappal ezelőtt jelentette be, a befektetési alap „stratégiai partnerségre” akar lépni valamelyik áruházlánccal. Hogy a választás a Domo-ra esett, annak magyarázata az lehet, hogy a kézdivásárhelyi cég két külön vállalkozásba szervezte ki egyrészt az áruházi kiskereskedelmet, másrészt a logisztikát és az áruterjesztést; a tulajdonosi kör egységes maradt. Eddig a két céget egyaránt az Interexpo nevű vállalat tulajdonolta.

Nem kizárt, hogy a RAEF kizárólag a kiskereskedelmi vállalkozásba száll be – ez esetben bizonyosan a közös, fogyasztói hitelek szervezésével foglalkozó cég kiépítése lehet a fő cél.

1,67 milliárd eurós piac

Az utóbbi években átlagosan 15-20%-nak bővült a fogyasztói hitelek piaca, 2003-ban 70%-os növekedésből profitáltak a kereskedők. Szakértők most 550 millió euróra becsülik a piac összvolumenét. A bankok összesen 67 800 milliárd lejt helyeztek ki hosszú távú fogyasztói hitelek címén – ebből az idén 12 200 milliárdot (azaz 300,7 millió eurót).

A befektetési alapok a növekedési potenciált látva mozdultak rá a kereskedelmi láncokra, melyek nagyon is tudatában vannak, ez a piac csak akkor növekszik tovább, ha egyre többen vesznek fel fogyasztói hitelt. A piacot viszont a Nemzeti Bank szigorított rendeletei fogják le: az eladások emiatt 10-15%-kal estek, legkevésbé a házi hőközpontok fogynak.

Szereposztás

A Domo Retail Rt. 104 üzletet mûködtet 64 városban, összesen 30 ezer négyzetméteren. A cégcsoport tavalyi forgalma 60 millió euró volt, most a Domo Retail forgalmát 100 millióra becsüli a vezérigazgató. A Domo Distribution Group 200 üzletet lát el, forgalmát 30 milliósra saccolják. A kézdivásárhelyi cég két legnagyobb konkurense, a Flanco és az Altex tavaly 120, illetve 115 milliós forgalmat ért el.
A RAEF az egyik legfontosabb hazai befektetési alap, a Romanian Capital Advisors mûködteti. 60 millió dollárral az USA kormánya támogatta meg 1995-ben. Az alap eddig a festék-, a mûgumi-gyártásba fektetett, érdekelt a kõfejtésben, és tulajdonában van az egyik legnagyobb jelzáloghitel-érdekeltség, a Domenia Credit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!