Egységes, európai szabvány CV-t javasol a kormány

2004. augusztus 17. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányrendelet tartalmazza azt az életrajz-mintát , aminek használata ugyan nem kötelező, de amelynek szabványként való bevezetésétől egyféle munkaerő-piaci komolyodást várnak a szakértők.

Az önéletrajzszabványt a Foglalkoztatási Ügynökség (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), az oktatási tárca, illetve a Kis- és Középvállalatok Ügynöksége (Agentia pentru IMM) népszerűsíti, akik díjtalanul bocsájtják a CV-mintát az érdeklődők rendelkezésére.

tényleg munkát keres?

Akkor kattintson a www.fejvadasz.ro -ra. Fogjon kezet a sorssal a www.fejvadasz.ro !

Annak ellenére, hogy egyértelműen egyféle EU-s túlbuzgóságról van szó, azzal, hogy a kormány egy egységes önéletrajz-modellt promovál, a segítségére lehet azoknak, akik tapasztalatok nélküli munkakeresők, és az önéletrajzot romantikus irodalmi műfajnak tekintik. Ugyanakkor a standardizálás a munkaadók munkaerő-azonosítását is megkönnyítheti.

Bárhogyan is van, az önéletrajz önmagában sokat nem jelent, viszont egy szerencsésen összeállított példány tényleg a munkaadó segítségére lehet abban, hogy egy első rostán azonosítsa azokat, akiket a személyes interjún is látni akar. Az önéletrajz-minta egy 2002-es európai bizottsági modell-javaslat alapján készült, vagyis az európai munkaerőpiactól nem idegen.

A Hivatalos Közlönyben megjelent 2004/1021-es kormányrendelet melléklete, magyarosított kiegészítésekkel:


(munkakereső neve) Curriculum vitae

INFORMATII PERSONALE (SZEMÉLYES ADATOK)

Nume (vezetéknév, keresztnév) Adresa (házszám, utca, irányitószám, helység, ország) Telefon Fax E-mail Nationalitate (nemzetiség) Data nasterii (születési nap, hónap, év)

EXPERIENTA PROFESIONALA (SZAKMAI TAPASZTALATOK)

(Sorolja fel minden lényeges szakmai tapasztalatát, kezdje a legkurrensebbel.)

*) Perioada (-tól, -ig) *) Numele si adresa angajatorului (az alkalmazó neve és címe) *) Tipul activitatii sau sectorul de activitate (a tevékenység típusa vagy területe) *) Functia sau postul ocupat (tisztség, beosztás) *) Principalele activitati si responsabilitati (fő tevékenységek és feladatkörök)

EDUCATIE SI FORMARE (TANULMÁNYOK)

(Sorolja fel fordított időrendben eddigi tanulmányait.)

*) Perioada (-tól, -ig) *) Numele si tipul institutiei de invatamant si al organizatiei profesionale prin care s-a realizat formarea profesionala (Az intézmény neve és típusa) *) Domeniul studiat/aptitudini ocupationale (tanulmányozott terület, elsajátított készségek) *) Tipul calificarii/diploma obtinuta (végzettség típusa/szerzett diploma) *) Nivelul de clasificare a formei de instruire/invatamant (az elvégzett képzési forma színtje)

APTITUDINI SI COMPETENTE PERSONALE (SZEMÉLYES KÉSZSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK)

(Olyan típusú ismeretek, amelyek nem járnak együtt okvetlenűl valamiféle oklevél megszerzésável.)

Limba materna. Limbi Straine cunoscute (nyelvismeret)

(Sorolja fel az ön által valamilyen szinten ismert nyelveket a következő kritériumok szerint)

*) abilitatea de a citi (olvasás): excelent, bine, satisfacator (kitűnő, jó, kielégítő) *) abilitatea de a scrie (írás) *) abilitatea de a vorbi (beszéd)

Aptitudini si competente artistice (művészeti készségek és képességek)

(Írja le művészeti készségeit és képességeit. Pl.: zene, rajz, fesztészet, irodalom, stb.) Jelölje meg megszerzésük kontextusát.)

Aptitudini si competente sociale (szociális készségek és képességek)

(Sorolja fel ezeket a képességeket és készségeket és írja le hogyan sajátította el ezeket. Együtt dolgozik és együtt él más személyekkel egy multikulturális környezetben. Olyan területen dolgozik, ahol a közösség fontos, vagy ahol a csapatmunka alapvető – pl. kultúra, sport, stb.)

Aptitudini si competente organizatorice (szervezői készségek és képességek)

(Sorolja fel ezeket a képességeket és készségeket és írja le hogyan sajátította el ezeket. Pl.: más személyek munkáját irányítja vagy koordonálja, projekteket vezet, költségvetésekről dönt, akár munkahelyén, akár önkéntesi feladataiban – lásd kultúra, sport – akár otthon.)

Aptitudini si competente tehnice (technikai készségek és képességek)

(Sorolja fel ezeket a képességeket és készségeket és írja le hogyan sajátította el ezeket. Pl.: számítógépes ismeretek, eszközök, műszerek, berendezések kezelésének ismerete, stb.)

Permis de conducere (Jogosítvány)

Alte aptitudini si competente (Más készségek és képességek)

INFORMATII SUPLIMENTARE (TOVÁBBI INFORMÁCIÓK)

(Itt olyan hasznos információkat adhat meg, amelyek korábban nem voltak megjelölve, például kontaktszemélyek elérhetőségei, referenciák, stb.)

ANEXE (MELLÉKLETEK)

(Sorolja fel az élletrajzához csatolt mellékleteket, ha vannak ilyenek).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!