Csúszópénz: „legyünk komolyak, itt senki nem vesz el semmit”

2004. augusztus 9. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három magyar polgármester közül egy sem tartja jó ötletnek a Nem fogadunk el csúszópénzt -lehúzósokat, melyeket a kolozsvár polgármesteri hivatalben tétetett ki Emil Boc. Közben korrupció-ellenes médiakampány indul.

Felhívtunk néhány magyar polgármestert, és megkérdeztük: náluk vannak-e ilyen lehúzósok? Ha igen, akkor mi a tapasztalat, ha pedig nem, akkor tervezik-e bevezetni?

– Legyünk komoly emberek, itt nem vesz el senki semmit – mondta Ráduly Róbert , Csíkszereda polgármestere. Szerinte rossz húzás volt Boc részéről ez a lehúzós-akció: ha valaki túlzottan szabadkozik, az már gyanús.

Bíró Rozália nagyváradi alpolgármester sem tartotta szerencsés döntésnek a lehúzósokat: mint mondta, ez kínos az intézmény számára, mivel azt jelenti, hogy a kiragasztás pillanatáig elfogadták a csúszópénzt. Bíró szerint a lehúzósok kiragasztásánál hatékonyabb megoldás az alkalmazottak hozzáállását megváltoztatni.

Albert Álmos , Sepsiszentgyörgy polgármestere sem lelkesedik az ötletért: azt mondta, náluk nem vesznek el csúszópénzt, és ez természetes.

Készül a lefizetés „fogyasztói kosara”

200 ezer eurót költ az EU Phare-programja a Ne csúszópénzelj! (Nu da spagã!) címû médiakampányra, amelyet a Concept Alapítvány és a Transparency International kezdeményezett. A kezdeményezés weblapja már mûködik, és kábeltévéken már látható a lefizetés-ellenes reklámfilmjük is. Az országos tévéadók még fontolgatják, hogy mûsorra tûzzék vagy sem a társadalmi célú üzenetet – jelentették be a projekt kezdeményezõi.
A kampány alatt szakértõk bevonásával olyan kutatás készül, melynek célja a csúszópénzelés „fogyasztói kosarát” összeállítani, vagyis kideríteni, egy család átlagban mennyit kénytelen költeni ilyen célokra. Másik cél egy ún. csúszópénz-tankönyvet összeállítani. A kampány a mindennapok korrupciója ellen igyekszik fellépni a 17-25 év közöttiek meggyõzésével – az akció hiányossága, hogy mivel kábeltévén és interneten folyik, községekbe kevéssé fog elérni. (bbc)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!