Magánkézben a dobrudzsai és bánáti Electrica

2004. július 21. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korszerűbb szolgáltatást, és a következő négy évre 12%-os áremelést ígér Románia első magán áramszolgáltatója . A romániai energiaárak 2007-ig kell elérjék az uniós szintet.

35,1 millió euróért vásárolta fel az olasz Enel az Electrica országos áramszolgáltató bánáti és dobrudzsai leányvállalata részvénycsomagjainak 24,62%-át. A tőkenöveléssel együtt ez több mint 76,7 millió eurót jelent. Az Enel egyúttal az Electrica Banat és az Electrica Dobrogea részvényeinek 51%-át birtokolja. A tranzakció összértéke 111,8 millió euró, amennyiben egy hat hónappal korábban készített Morgan Stanley jelentés az Electrica két leányvállalatát körülbelül 350 millió euróra becsülte. A többségi részvénycsomagért fizetett összegen kívül az Enel magára vállalta a két társaság adósságait is, összesen 100 millió euró értékben. A két társaság eladása a BBC szerint gyakorlatilag azt jelzi, hogy a kormány inkább kisebb összegekért ad túl a vállalatokon, hogy

alacsonyabb szinten tarthassa az árakat.

A szerződés értelmében a villanyenergia ára az elkövetkező 4 évben 12%-kal növekedne, ezt követően újratárgyalják a százalékot. Jelen pillanatban Romániában a villany árát az állam jelentősen támogatja, ennek nagyságát az energiahatóság állapítja meg. 2007 végéig azonban lépcsőzetesen liberalizálódna az energiapiac, a villanyáram ára pedig növekedni fog, amíg el nem éri az uniós szintet.Az Enel társaság ugyanakkor megígérte, az elkövetkező 15-20 évben közel egymilliárd euró értékben készül beruházni, amit a két vállalat hálózatának modernizálására és átszervezésére fordítanak.

Vincenzo Cannatelli , az olasz csoport egyik igazgatója kifejtette, a két energiaszolgáltató vállalatot hosszútávon szeretnék üzemeltetni, és ezek szolgáltatásain is javítanának. Az Enel képviselője ugyanakkor elmondta, újabb beruházásokra is készülnek Romániában, az energetikai és a földgáz szektorban.

A kormányt többrendbeli kritika érte

a privatizációs folyamatok átláthatatlansága miatt. Egyes szakértők szerint a kormány csak egyetlen céggel tárgyalt, vele is a nemzetközi szervezetek nyomására. A nemzetközi szervezetek mellett az idő is szorította őket, figyelembe véve, hogy több ízben is kitolták a határidőt.

A bánáti és a dobrudzsai Electrica lettek az ország első magán áramszolgáltatói. Együttesen 1,4 millió fogyasztót szolgálnak ki, hálózatuk az országos lefedettség 20%-át jelenti. Utánuk következik majd az Electrica másik három leányvállalata – a Moldova, az Oltenia és a Muntenia Sud -, amelyeket a jövő év első harmadában kell privatizálni. Az előtt még sor kerül a Distrigaz Nord és a Distrigaz Sud regionális gázszolgáltatók eladására, ezeket a társaságokat 2004 végéig kell magánosítani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!