A csatlakozás után Romániában vásárolnak a magyarországiak

2004. június 10. – 18:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A határmenti települések kereskedői kaszálnak: a magyarországiak egyre inkább rászoknak, hogy az alapélelmiszereket Romániában vásárolják. Raklap-számra fogy a cukor – ők a hazaiakkal ellentétben 100 eurós nagyságrendben gondolkoznak.

Nemrég még a határ menti romániai települések lakói jártak bevásárolni Magyarországra, most ez a trend megfordulni látszik. Aradon, Nagyváradon és Szatmárnémetiben egyre több magyarországi vásárol nagy tételben. Mindezt azért, mert egy liter benzin körülbelül 40%-kal olcsóbb Romániában, a kozmetikai cikkek esetében is hasonló az árkülönbség, a cigarettát és az alkoholt pedig a magyarországi ár feléért lehet itt beszerezni. Az aradi vámosok szerint a bevásárló-turizmus Magyarország EU-csatlakozása után nőtt meg igazán – ebben lehet is valami, mert akkor nagyon sok élelmiszer ára megugrott. A magyar fél már az üzletre is rátapintott: a nagylaki vámosok elmondása szerint most már menetrend szerinti buszjáratokkal utaznak Aradra vagy más, határmenti településekre bevásárolni a magyarországiak. Ők leginkább alap-élelmiszereket vásárolnak: olajat, cukrot, laskát, esetleg édességeket.

A bevásárló-turizmus méreteit tükrözi,

hogy minden reggel minimum öt, vásárolni szándékozókkal tele autóbusz lép be az országba, majd távozik este. Ezeken a járatokon kívül napi több száz személyautó is áthalad a nagylaki határátkelőn, gyaníthatóan ugyanilyen céllal. A vámosok szerint a szegediek például nagy tételben vásárolnak, általában havonta néhány alkalommal.

A magyarországiaknak megéri ide járni, mert az uniós csatlakozással megnőttek a fizetések, de az árak is megugrottak – így Romániában sokkal nagyobb egy magyarországi vásárlóereje.

A romániai kereskedők pedig csöppet sem panaszkodnak: a magyarországiak jóvoltából eladásaik napról napra nőnek, és míg egy romániai néhány százezret költ egy bevásárláskor, a magyarok 100 eurós nagyságrendben számolnak.

Persze van egy törvény-szabta felső határ – ha el akarják kerülni az adózást, akkor vihetnek ki Romániából 175 eurónál nagyobb értékű javakat. Ez a keret azonban – a kiskereskedők szerint – épp elegendő néhány raklap cukorra, esetleg nagyobb mennyiségű felvágottra, sőt, mostanában már a ruhásstandokkal is szemezgetnek a magyarországiak.

Biztosan olcsóbb Románia?

Magyarország uniós csatlakozásával, azaz 2004. május 1-jével megszûnnek az EU-ból importált termékekre kiszabott vámok, így a minõségi szeszesitalok ára – többek közt a Jägermeister terméké – csökken. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusi jelentése szerint egy hónap leforgása alatt olcsóbb lett a tojás, a tej és a szalámi, drágább a cigaretta és a csirkehús. Eközben tavalyi év áprilisához viszonyítva 6,9%-al növekedtek az árak Magyarországon.

Hírforrás: Mediafax, Europa FM, Index.hu

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!