A tyúktelep és az egyetemi oktatás Năstase mellékjövedelme

2004. június 3. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Késve közzétett vagyonnyilatkozatából az derül ki, a Năstase család vagyona 748 ezer euró, azaz valamicskével több, mint 30 milliárd lej. A kormányfő részletre vett autót; s nem közli műtárgy-kollekciójának értékét.

Egy részletre vásárolt Mitsubishi gépkocsi, 4,8 hektárnyi mezőgazdasági terület, egy 2,75 hektáros erdőterület és némi beltelek, melyért 2,5 millió lej adót fizet, ezenkívül festmények, szőnyegek és antik bútordarabok – áll Adrian Năstase kormányfő késve leadott vagyonbevallásában.

A miniszterelnöki család – bár úgy tűnik, nem szorulnak rá – ennek ellenére szolgálati lakásban lakik, melyért havi potom 1,6 millió lejért bért fizetnek. A miniszterelnök vagyonbevallása május 27-én kelt, de csak tegnap jelent meg a kormány honlapján.

A sztársikkasztó adott el telket a miniszterelnöknek

Năstase ezen kívül – a formanyomtatvány szerint – még egy gigantikus, 378 négyzetméteres lakást is birtokol, melynek adózási értéke 4 milliárd. A Bukarest belvárosában levő ingatlan építését a közelmúltban fejezte be Sergiu Sechelariu közlekedési államtitkár cége, azon a telken, melyet Năstase a BRD-sikkasztó Gabriel Bivolaru-tól vásárolt.

Azonban elgondolkoztató, milyen pénzből fizette ki a kormányfő a házépítés költségeit: a bankszámlájának számlafőösszege nem csökkent korábbi, két hónappal ezelőtt kelt bevallásához képest.

Ami a bankbetéteket illeti, a 100 ezer dollár mellett 360 millió lejt is félretett a miniszterelnök, és részvényesként a Rocar autóbuszgyárban, illetve a Drakula Park-projektben is érdekelt. A kormányfőnek ezenkívül van egy 11 200 eurós tartozása, illetve egy 27 ezer euróra rúgó kinnlevősége.

A tyúkfarmot és a hétvégi házat örökölték

Năstase miniszterelnöki teendői mellett fusizik is, ezáltal jutva némi kiegészítő jövedelemhez: a Dimitrie Cantemir és Nicolae Titulescu egyetemeken tanít. Ezenkívül a cornui birtok tyúktelepének bevételei is őt illetik. Azt is bevallja, hogy kapott 200 eurónál nagyobb értékű ajándékokat külföldi útjai során, de ezeket a kormányfő nem sorolja fel.

A kormányfő függelékben a felesége vagyonára is kitér: Dana Năstase a felsorolt javakat a kormányfő közlése szerint örökölte. Ilyen címen került a család tulajdonába 1999-ben az elhíresült Bukarest-környéki (cornui) birtok, vagyis egy 540 négyzetméteres víkendház. Ennek értéke 3,1 milliárd lej. A birtok évi 10 ezer eurót jövedelmez.

A kormányfő felesége az örökölt telkeket, továbbá résztulajdonosként két további, szintén örökölt lakás tulajdonjogát birtokolja. Egy 284 négyzetméteres ingatlant viszont eladott. Ez az épület adóértéke több, mint egymilliárd lej, a család 370 ezer dollárért értékesítette. A tranzakció előlege 39 294 euró volt a kormányfő közlése szerint. Dana Năstase csak bérbeadásból további 5000 eurós jövedelemre tesz szert évente.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!