Verestóy 7,77 millió euróval a legvastagabb

2004. május 28. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötvenkétszeresére ugrott egy év alatt Verestóy Attila szenátor vagyona – papíron legalábbis. Az idén ugyanis részletes adatokkal kell ellátniuk az érintett politikusoknak, köztisztiviselőknek vagyonnyilatkozatukat.

Friss összesítésünkből az derül ki, hogy a Hargita megyei szenátor vagyona

7 millió 774 ezer 833 euró

, szemben a tavalyi bevallásból kiderülő 147 ezerrel. Ezzel az összeggel Verestóy az egyik leggazdagabb romániai politikus-üzletembernek számít.

Adatlapja szerint a szenátornak két földje, két beltelke van, három lakrészt és egy hétvégi házat birtokol (utóbbiak összértéke 1,93 milliárd lej). Maradt a 70-72 ezer dollár alapárú luxusautó, az Audi S8 is.

Az idei vagyonbevallási szabályzat újdonsága, hogy pontosítani kell a bankbetétek nagyságát. Letétben, illetve kincstárjegyekben 163 milliárd lejt birtokol Verestóy Attila, egy magyarországi bankban 150 ezer eurós folyószámlája van, továbbá 18 cég részvényese.

A részesedések összértéke megközelítőleg 100 milliárd lej. Ezeken felül egy 50 ezres hitellevél is a tulajdonában van; továbbá a Rasdaq elektronikus tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeiből körülbelül 35 milliárd lejnyit vásárolt.

A Hargita megyei szenátor tavalyi toplistánkat is vezette. A 49 éves üzletember vagyona és gazdasági érdekeltségei a Capital gazdasági hetilap a 300 leggazdagabb romániai polgárról összeállított kiadvány becslése szerint 20,3 millió euróra rúgnak. Az ő adatai mellett most a második és harmadik helyezett, azaz Frunda György SZKT-elnök és Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnök vagyonnyilatkozatát összesítjük.

Frunda György

vagyonát tavalyi adatlapja szerint 101 ezer euróra becsültük (ezzel akkor is a második volt). Az idei összesítés szerint a marosvásárhelyi ügyvéd-szenátor 196 ezer eurónyi különféle vagyontárgyat birtokol. A két nyilatkozatot összevetve kiderül, a szenátor vagyona nem különösebben gyarapodott (sőt, a Land Rover Freelander terepjáró mellől hiányzik az Opel Tigra).

A különbség oka, hogy az idén már szerepeltetnie kellett a listán a 64 ezer eurós, az 50 ezer dolláros és a félmilliárd lejes bankbetétjeinek értékét is.

Markó Béla

a tavalyi összesítés szerint harmadik volt az RMDSZ-szenátorok vagyontoplistáján. Az idén is ugyanezen a helyen áll a rangsorban, azzal a különbséggel, hogy tavaly 48 ezer, az idén 61 ezer euró nak kell szerepelnie a nyilatkozaton. Az RMDSZ elnöke nem birtokol a tavalyinál több vagyontárgyat, letétként 21 ezer eurót, folyószámlán 3000 eurót tulajdonol.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!