Egy romániai szenátor évente 151 ezer dollárnyiba kerül

2004. április 16. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak törlőrongyok ra, felmosóvedrekre és tisztítószerekre 800 millió lejt költött el tavaly a szenátus. Könyvre és újságokra 4,3 milliárdot fordítottak, a telefon- és postaköltség 18,5 milliárdra rúg.

Tavaly 472,5 milliárd lejt költött el a szenátus az eredetileg 600 milliárdnyira becsült költségvetésből. Ha ezt az összeget a szenátus létszámával elosztjuk, kiderül, hogy minden felsőházi tagra évente 5,13 milliárd lejt, azaz

151 000

dollárnyit fordít az állami költségvetés. A szenátorok és a felsőház alkalmazottainak fizetése 163 milliárd lejt emészt fel. Bel- és külföldi utazásokra szinte 100 milliárdot költöttek: ebből 65 milliárdba kerültek az országon belüli és 27 milliárdba a külföldi kiruccanások. A felsőház fűtésszámlája 3 milliárd, a villanyszámla 3,5, az irodabútorok 4 milliárdba kerültek a 2003-ban.

A továbbképzést lespórolták

A vendégházak karbantartására és külföldi delegációk fogadására 26,8 milliárdot fordítottak, nemzetközi szervezetekhez hozzájárulás címén 17,1 milliárdot fizettek ki. A telefon- és postaszámla 18,5 milliárdra rúg, de tisztítószerekre és -felszerelésre is 800 milliót költöttek. Ehhez képest csak 100 millió jutott a szenátusi alkalmazottak továbbképzésére az eredetileg tervezett 500 millió helyett. 4,3 milliárdot könyvek és egyéb kiadványok beszerzésére fordított tavaly a felsőház – áll a szenátus állandó bizottságának összesítőjében. A jelentést az Állami Számvevőszék kedvezően véleményezte, a szakértők szerint a szenátus nem költekezett fölöslegesen. A felsőház 2001-ben 345,5 milliárdból gazdálkodott. Ha ezt az összeget azóta bekövetkezett 38%-os pénzromlással korrigáljuk, kiderül, a szenátus az utóbbi két évben nem tupírozta fel a büdzséjét, az összeg csak infláció-arányosan emelkedett – bár nem kizárt, hogy azoknak a szkeptikusoknak van igazuk, akik takarékosságra hivatkozva az egész testületet megszüntetnék, tekintve, hogy a képviselőház és a szenátus jelenleg pont ugyanazokat a jogköröket gyakorolja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!