Zárjegy kerül mindenik kenyérre?

2004. március 8. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kenyérpiac több mint egyharmadát az illegális sütödék tartják kézben, ezért a pékek kamarája óvintézkedéseket készül bevezettetni. A címkézés miatt viszont emelni kell majd a kenyér árát.

Nem kizárt, hogy hamarosan kizárólag csomagolt és lepecsételt, címkézett kenyeret lehet majd kapni a boltokban. A gyártók érdekvédelmi szövetsége szerint a hagyományos vekni marad, de annak héjára is egyedi jelet ütnek, azaz stancolják. A Rompan sütőipari kamara azt állítja, a szigorításra azért van szükség, mert a feketesütödék már megszerezték a piac 35-40%-át. A Rompan emiatt kenyérügyi törvénytervezetet készül a parlamentnek benyújtani március 15-e után.

Aurel Popescu

kamarai elnök nemcsak a jogtalan konkurenciára panaszkodik, hanem arra is, hogy az engedély nélkül működő pékségek termékei sokszor gyenge minőségűek.

A hőálló címke emeli a kenyér árát

A kamara úgy tudja, a feketesütödék egyrészt semmiféle gyártási engedéllyel nem rendelkeznek, egyáltalán nem fizetnek adót, és természetszerűen a munkaerőt is zsebből-zsebbe fizetik. A kenyérkamara ugyanakkor attól tart, hiába szerepel majd minden „hivatalos kenyér” címkéjén jól láthatóan a gyártó neve, a szeszhamisítókhoz hasonlóan az illegális sütödék is ki fogják játszani a szigorító intézkedéseket.

A nagy kenyértermelők elvárják a hatóságoktól, hogyha elfogadják a szigorított rendelkezéseket, minél gyakrabban ellenőrizzék és büntessék az illegális sütödéket. A törvényesítésnek viszont ára van: egyrészt a címkézéshez importálni kell a berendezéseket, másrészt vékony, könnyen lebomló és a magas hőmérsékletet bíró címkét kell alkalmazni, melynek ára darabonként 1000 lej – számol be a várható fejleményekről a Curierul National napilap.

Búzakenyér szász módra

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dkg cukor, 3 dl tej, 1-1,5 dkg só, 5 dkg zsír, 4 dkg élesztő, egy tojássárgája.
Az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre. Összekeverjük, és hozzáadjuk a megkelt élesztőt az olvasztott zsírt és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és rugalmas legyen: Cipót formálunk belőle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk és 30 percig pihentetjük. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőben 40-50 percig szép pirosra sütjük.


Ha viszont az egész kenyeret muszáj lesz becsomagolni, akkor a recepten is változtatni kell – magyarázzák a szakemberek, de a harapnivaló ára mindenképpen enyhén emelkedni fog. A fővárosban minőségtől és fajtától függően 18-26 ezer lej körül mozog egy kiló kenyér ára, Kolozsváron 16-22 ezer körül.

A gyártók szerint a 19-20000 lejes kenyérárnál azért nem tudnak alacsonyabbat alkalmazni, mert ennél olcsóbban egyszerűen nem lehet a terméket előállítani. A 19 ezer lejes ár még a liszt árát sem fedezi, nem beszélve az energia, a szállítás költségeiről és az áruforgalmi adóról (TVA).

A feketesütödék rendszerint nemcsak azzal spórolnak, hogy nem minőségi lisztből dagasztanak, hanem kisebb méretű kenyereket is árulnak. Egy háromtagú család átlagosan körülbelül havi 405 ezer lejt költ kenyérre, ha a feketepékségből vásárol. Ha „hivatalos kenyeret” fogyaszt, akkor a minimálbér 20%-át, 585 ezer lejt költ erre az alapélelmiszerre.

Köményes búzakenyér

Hozzávalók: 50 dkg rozsliszt, 50 dkg búzaliszt, 5 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2 dl napraforgóolaj, 3-4 dl tej, 4 dkg só, 5 dkg vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál petrezselyem, bazsalikom, őrölt kömény, majoránna, koriander.
Az élesztőt cukros langyos tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olajat, a megkelt élesztőt, és tejjel az egészet tésztává gyúrjuk. 45-50 percig meleg helyen kelesztjük. Közben a fűszereket ízlés szerint összeállítjuk és összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük és két részre osztjuk. Az egyik részt félretesszük, a másik részt összedolgozzuk a fűszerekkel. Ezután a fűszeres tésztából rudat formálunk. A tészta másik felét kinyújtjuk és beletekerjük a fűszeres tésztát, és az egészből egy hosszabb veknit formálunk (ezzel elkerülhető, hogy a fűszerek megégjenek). Az így elkészített tésztát kilisztezett tepsibe helyezzük és 30 percig pihentetjük. Ez idő letelte után a tésztát tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!