Egyötödével kevesebb támogatást oszthatnak szét az IKA alkuratóriumai

2004. március 5. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

53 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat az IKA romániai alkuratóriuma, ám Pomogáts Béla elnök ígéri: előnyben részesítik az erdélyi beruházásokat. Az elnök közölte: a megszorítás ellen nem tudtak hatékonyan lobbizni.

Az Illyés Közalapítvány (IKA) csak 53 millió forinttal kevesebb támogatást tud biztosítani az erdélyi alkuratórium részére, mert a várnál nagyobbra sikeredett magyar költségvetési hiány miatt Draskovics Tibor új pénzügyminiszter megszorításokat vezetett be. Az IKA idei, eredetileg egymilliárd 21 millióra tervezett költségvetése 194 millió forinttal lett kurtább.

Pomogáts Béla

, az intézmény kuratóriumi elnöke elmondta, a problémákat úgy próbálták megoldani, hogy a határon túli alkuratóriumok pénzkeretét kevésbé csökkentsék. A központi keretből 77,6, az alkuratóriumoktól összesen 117 millió forintot vontak meg. Arányosan az erdélyi testület kvótája 53 millióval lett kisebb.Az elnök magyarázata szerint ez a csökkentés gyakorlatilag csak 43 milliót jelent, ugyanis a Markó Béla-elnökölte alkuratórium korábban magára vállalt egy 10 millió Ft-os kiadást, amellyel az erdélyi tévé megalapításához járult volna hozzá. Ezt azonban most a pesti kuratórium visszavonta – ismertette a kuratórium csütörtöki döntését Pomogáts.

Erdély előnyben részesül

– Úgy döntöttünk, hogy ami a következő évben támogatandó nagyberuházásokat illeti, Erdélyt előnyben fogjuk részesíteni. Kétségtelen, hogy az erdélyi magyar közösség ezeket a csökkentéseket meg fogja érezni, de nem oly mértékben, mint általában az egész pályázati rendszerünk.

Nem a mi felelősségünk, hogy az IKA rendelkezésére álló pénz ennyivel kevesebb lett. Én személy szerint nagyon sokat küzdöttem azért, hogy ez a csökkentés egyáltalán ne történjen meg, vagy legyen sokkal kevesebb, de a költségvetés alakításába nincs lehetőségünk hatékonyan beleszólni – magyarázta Pomogáts, aki korábban lemondását fontolgatta a költségvetési szigor miatt. Az elnök végül úgy döntött: marad, mert fontosabbnak tartja az ügyek továbbvitelét.

– Mi is érezzük a csökkentés nagyon kártékony, rossz következményeit, de igyekeztünk a legrosszabbat elhárítani, és úgy gazdálkodni, hogy valamennyire kapjanak kárpótlást azok a területek, amelyeket ez a csökkentés elsőrendűen érint – tette hozzá az elnök. (Az erdélyi alkuratórium valószínűleg arányosan hárítja tovább a megvonást a nyolc szaktestületre – nyilatkozta

Tibád Zoltán

titkár a Krónika napilapnak.)

- Úgy tudjuk, annak ellenére, hogy csökkentették ezeket az összegeket, mégis új programok indulnak.

– Az EU fejlesztési keretére csak önerő birtokában lehet pályázni. Erre tartalékoltunk elég nagy keretet. Arra törekszünk, hogy az erdélyi magyar intézmények ne Bukaresten keresztül, hanem önállóan tudjanak ilyen támogatásokat lehívni, éppen ezt a célt szolgálja ez a bizonyos önerő-képző költségvetési keret.

Pomogáts közlése szerint összesen 40 millió forintos kerettel szeretnék a határon túli magyar könyvtárakat kiadványokhoz juttatni, ezért más szervezetekkel, ennek érdekében minisztériumokkal, alapítványokkal fognak össze. Az IKA elnöke úgy látja: az összeg tekintélyes része Erdélybe fog kerülni, mivel itt sokkal több támogatható könyvtár működik.

Továbbá a stratégiai keretből a már elkezdett beruházásokat – építkezéseket és hasonló nagyságrendű fejlesztéseket – folytatják. – További tervünk, hogy szeretnénk néhány új nagyobb beruházást, magyar házat, iskolát és hasonlót létesíteni. Részben ez is erdélyi területre fog kerülni – összegzett Pomogáts Béla.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!