Nincs pénz: nem cserélik a bemázolt kétnyelvű táblákat

2004. március 2. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tanácstalanok, illetve pénzhiányra hivatkoznak a marosi települések RMDSZ-hivatalnokai, mikor rákérdeztünk, mikor festik vissza a kétnyelvű táblákat. Akad olyan, aki a lepingálásról azért nem tud, mert falujából nem szokott kimozdulni.

Sáromberke alpolgármestere, Csiszér Árpád nem lelkesedett különösképp helységnévtábla-témánkért. Nem értette, miért éppen őt keressük, hiszen mindenhol le vannak festve kétnyelvű táblák.

Elmondása szerint nem lehet mindegyre cserélni az útjelzőket, egy tábla újrafestése egymillió lejbe is belekerül és a költségvetésben szereplő összegeket nem lehet „ide-oda tologatni”. Sáromberkén többször is cseréltek már helységnévtáblát, a fotón látható változat valamikor december táján készült.

A marosugrai RMDSZ-szervezet elnöke, Szabó Géza nem is tudott arról, hogy a falu határában lepingálták volna a táblát, lévén, hogy nagyon ritkán hagyja el a helységet. A táblákat egyébként másfél éve állították fel, és eddig senki nem nyúlt hozzájuk. Az Útügyi Igazgatóság csak az egynyelvű táblák költségét állja, a kétnyelvűekért a településeknek kell fizetniük – Szabó Géza pedig nem tudja, mikor lesz pénz új táblára.

„Márius tizenötödikére helyre lesz állítva a tábla” – ígéri a radnóti RMDSZ-szervezet elnöke, Simon István. A kisvárosban 2003-ban állították fel először a kétnyelvű helységnévtáblákat, azóta kétszer festették újra.

Fülöp András , Cikmántor egyik RMDSZ-tanácsosa úgy emlékszik, jó egy éve, még 2002 mázolták össze a falu tábláját. Amikor azonban a polgármesterhez fordult e kérdésben, az azt mondta, a helységnév-táblák állítása és karbantartása az Útügyi Igazgatóság hatáskörébe tartozik (a jogszabály szerint a polgármesternek kell intézkednie ez ügyben - szerk. megj. ).

A táblacserélésének nyilván van etnikai vonzata is, de elsősorban a költségvetéstől függ – válaszolt kérdésünkre Virág György , a Maros megyei tanács elnöke. Kényszeríteni senkit nem lehet cserére, és nem különíthetnek el minden évben az önkormányzatok költségvetésükből egy bizonyos összeget az újrafestésre sem. Ezenkívül – mondta Virág – míg a rendőrség nem tudja elfogni a tetteseket, nagyon nehéz rábírni a tanácsosokat arra, hogy ilyen irányú költségvetés-módosítást megszavazzanak.

A „lepingált táblák”-sorozat korántsem meríti ki a témát: értesüléseink szerint Maros megyén kívül akad belőlük Kolozs és Beszterce megyékben, valamint a Hargita megyei Gyergyótölgyesen is.

[fotók: Bereczki Attila]

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!