Pomogáts sem hiszi, hogy az IKA visszakapja a Szász-támogatást

2004. február 25. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tanulságos eset nek tartja Pomogáts Béla IKA-elnök, ahogyan a Szász Jenő vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány nem hajlandó visszafizetni a 163 ezer eurónyi támogatást. Szász szerint épp a követelés erkölcstelen.

A Székelyudvarhelyért Alapítványnak (SZA) mintegy 163 ezer eurónyi támogatást kell visszafizetnie az Illyés Közalapítványnak (IKA), mert az alapítvány vizsgálóbizottsága azt állapította meg, a SZA mindmáig nem valósította meg a pályázati célt: az udvarhelyi civil szervezetek központjának létrehozását. Az összegből a Szász Jenő vezette alapítvány egy kétszobás házat vásárolt, amelyben a pályázat szerint többek között konferencia-központot kellene berendezni.

Pomogáts Béla

, az Illyés Közalapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, mandátumának utolsó napjai alatt még az előző kuratórium ítélte oda a pénzt a Székelyudvarhelyért Alapítványnak.

– Meg kellett állapítanunk, hogy a pályázati célok nem valósultak meg, semmiféle kulturális, illetve szervezeti központ nem jött létre. Az is kicsit furcsa tapasztalat volt, hogy egy kétszobás lakás Székelyudvarhely nem a legelőkelőbb negyedében annyiba kerül, amennyiért Budapesten a Rózsadombon vásárolhat ingatlant az ember – magyarázza Pomogáts.

– A pályázati célt még 2002-ben kellett volna megvalósítani. Szász Jenő polgármester levelében (amelybe a SZA azt közli, nem áll módjában az összeget visszafizetni - szerk. megj. ) kaptunk valamiféle magyarázatot, amelyben az áll, hogy még nem volt idő ennek a háznak a kifejlesztésére, az ottani programok beindítására, de a jövőben sor kerül erre, hiszen szerepel a terveik között.

#bi#- Ha a Székelyudvarhelyért alapítvány nem tudja visszafizetni a pénzt, hiszen már nincs a birtokában, milyen lépéseket szándékoznak tenni? #/bi#

– Nem hiszem, hogy vissza fogjuk kapni azt az összeget. Ebben nem is nagyon bízom. Azt gondolom, hogy az egész ügy inkább tanulsággal fog szolgálni arra, hogy a magyar adófizetők pénzét – amit a kisebbségi magyarok iránt érzett nemzeti szolidaritás irányít valahova – a jövőben talán jobban meg kellene becsülni és hatékonyabban kellene felhasználni, illetve tisztességesebben kellene ezekkel az összegekkel bánni.

Szász Jenő

, Székelyudvarhely polgármestere, illetve a SZA elnöke ellenben továbbra is kitart amellett, hogy a támogatást a civil központ működtetésére szükséges ingatlan megvásárlására kapták, s annak jegyében is költötték el, a pénzzel pedig el is számoltak. „Az Illyés Közalapítvány elfogadta elszámolásunkat, ezáltal pedig mindenféleképpen szabályosnak ítélte meg a támogatást” - hangsúlyozza Szász.

– Alapítványunk továbbra sem mondott le eredeti céljáról, és a civil központot létre fogjuk hozni. Sajnos amiatt, hogy időközben kormányváltás történt Magyarországon, és bennünket feketelistára tettek, nem jutunk pályázati forrásokhoz.


Ilyen körülmények között meglévő forrásainkat át kellett csoportosítanunk, és a már jól bevált és mindenféleképp fontos programjaink működtetése miatt késlekedik a civil központ felavatása. Kértük az Illyés Közalapítványt, hogy inkább segítsen, ne büntessen, és azt is kértük, hogy 2004. december 31-ét jelölje meg határidőnek, hogy addig legyen időnk létrehozni a központot – magyarázza a polgármester.

#bi#- Meddig kellett volna kész lenniük a munkálatoknak? #/bi#

– A civil központ a mi célunk, nem az IKA jelölte meg a támogatás feltételekén. Az IKA ebben a kérdésben politikailag átitatott döntést hozott, mert nem volt konkrét határideje a pályázati cél megvalósításának. A 2004. december 31-i dátumot is azért jelöltük meg határidőként, hogy az IKA szemében bizonyítsuk építő jellegű hozzáállásunkat, de nem azért, mert az eddig aláírt szerződés kapcsán ilyenfajta kötelezettséget vállaltunk volna.

#bi#- Ön hogyan látja: van-e esély arra, hogy az Illyés Közalapítvány eltekintsen a támogatás visszakövetelésétől? #/bi#

– Az összeget úgysem lehet már visszafizetni, mert elköltöttük. Az ingatlan fölött rendelkezünk, megvásárlását szakértői tanulmány alapján megállapított áron bonyolítottuk, úgyhogy senkinek nincs joga megkérdőjelezni az ingatlan értékét. Az IKA elfogadhatatlan és erkölcsileg is kifogásolható döntést hozott.

Egy olyan alapítványt nem ildomos büntetnie, amelyik főiskolát működtet, televízióstúdiókat hozott létre – és sorolhatnám. Úgy vélem, a SZA tevékenysége támogatásra, nem büntetésre érdemes. Éppen ezért abban reménykedem, hogy sikerülni fog az IKA-t jobb belátásra bírni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!