Egyetemisták is igényelhetik a státustörvényes oktatási támogatást

2004. január 30. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 1,7 milliárd forintnyi támogatást igényelhetnek a magyarul tanuló diákok és szüleik. Az összegre idén először egyetemi hallgatók is pályázhatnak, de az óvodásokat nevelő szülők most nem részesülnek a támogatásban.

A státustörvény rendelkezései szerint ebben az évben is meghirdetik a Szülőföldön magyarul pályázatot. A kedvezménytörvény alapján a 2003-2004-es iskolai évre újra leget igényelni oktatásra és taneszközökre támogatást. Az idei újdonság a hallgatói támogatás, amelyet az egyetemisták vehetnek igénybe – jelentette be Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatóján

Kelemen Hunor

, az Iskola Alapítvány elnöke.

Általános- és középiskolások után jár a támogatás

A kiírás szerint (amelyet hétfőtől napilapokban is közzétesznek) az idei támogatást azok a 18. életévüket még be nem töltött diákok igényelhetik, akik magyar nyelvű iskolai oktatásban vesznek részt. A támogatást ebben az évben azok a szülők is kérhetik, akik csak egy gyermeket nevelnek. Az óvodában tanuló gyermekek után azonban most nem igényelhető a támogatás.

Az idei kiírás szerint az oktatási-nevelési támogatás értéke 20 ezer forint (3,1 millió lej), a taneszköz-támogatás értéke 2400 Ft (372 ezer lej), míg a hallgatói támogatásként 2800 Ft (434 ezer lej) pályázható. A pályázatokat február 2-tól április 30-ig kell benyújtani, a kifizetések májusban kezdődnek és a tervek szerint szeptember folyamán, tanévkezdés előtt fejeződnek be.

Postán kapja meg a pénzt a kedvezményezett

Az igénylőkhöz postai úton a napi árfolyamnak megfelelő lejben jut el a támogatás, míg z egyetemistáknak bankszámlára is történhet a kifizetés. A Szülőföldön magyarul támogatásra a magyar állami költségvetésből 1,7 milliárd forintot különítetek el.

Szinte 150 ezren tanulnak magyarul

143 ezer 287 gyermek tanul a 2003-2004-es tanévben Romániában magyar nyelven, azonban ezek között olyanok is vannak, akik szakiskolába, illetve 13. osztályba járnak, és már betöltötték a 18. életévüket, így õk már nem kaphatják meg a támogatást. A magyarul tanuló, vagy részben magyar oktatásban résztvevõ egyetemi hallgatók száma 15 ezerre tehetõ.

Az Iskola Alapítvány 85 ezer pályázati űrlapot sokszorosíttatott és juttatott el minden olyan településre, ahol működik magyar oktatás. Az űrlapokat szétosztani szerdán kezdték meg, és várhatóan február 2-án a helyi RMDSZ- vagy státustörvény információs irodáiban már minden helységben megtalálható lesz. Az elképzelések szerint Székelyföldön az iskolákban is hozzá lehet majd jutni a pályázati űrlapokhoz.

Zöldszámot is hívhatnak az érdeklődők

Az alapítvány február 9-től ingyenesen hívható zöldszámot is működtet, amely 10-14 óra között lesz hívható naponta, ezen az érdeklődök felvilágosítást kaphatnak, ugyanakkor az érdeklődők [email protected] címre is írhatnak.

Az Iskola Alapítványt 1996-ban az RMDSZ hozta létre, székhelye Kolozsváron található. Az alapítvány a Határon Túli Magyarok Hivatala elnökével, Bálint-Pataki Józseffel január 5-én Budapesten írta alá azt a megállapodást, melynek szerint a 2003-2004-es tanévre a Romániai Magyar Pedagógusszövetség helyett az Iskola Alapítvány lesz a pályázat romániai lebonyolítója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!