Dénes László új bihari napilapot szervez

2004. január 7. – 17:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország egyik leggazdagabb üzletember-párosa, Ioan és Vasile Micula új magyar nyelvű napilapot indít Nagyváradon. Az újság neve Reggel, vezetője várhatóan Dénes László, az Erdélyi Napló főszerkesztője.

Konkurense lesz az osztrák tulajdonban levő Bihari Naplónak: új megyei napilap indul Nagyváradon Dénes László , az Erdélyi Napló főszerkesztőjének vezetésével. A polgári hetilap főszerkesztője érdeklődésünkre egyelőre sem megcáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a hírt, majd közölte, az új lapnak a Reggel – a bihari újság címet adta az alakuló szerkesztőség.

A Reggel védett márka

A nevet már bejegyeztették az Állami Szabadalmi és Márkavédelmi Hivatalnál Bukarestben. – Több névváltozatot is levédettünk, de egyelőre emellett döntöttünk – magyarázza az Erdélyi Napló első embere. Arra a kérdésünkre, igaz-e a hír, mely szerint ő lenne az új napilap főszerkesztője, Dénes László úgy válaszolt, hogy a kiadó, vagyis az Euro Media Kiadói és Sajtóház Rt. egyelőre az új szerkesztőség megszervezésével és a leendő lap megtervezésével bízta meg, továbbiakról még nem esett szó.

– A kiadó többségi tulajdonosai a Micula-fivérek, ez nem titok – közölte a főszerkesztő. Miculáék 1990 elején tértek haza Svédországból, és az ott szerzett alaptőkét befektetve építettek ki romániai jelentős élelmiszeripari és média-cégcsoportot, valamint egy tengerparti szállodaláncot. Ioan és Viorel Micula a 300 leggazdagabb romániai polgár toplistáján a harmadik helyen szerepel, mintegy 650 millió dollárra becsült vagyonnal.

Miculáék tovább terjeszkednek

– Mindebben az a fontos, hogy nem osztrák vagy spanyol, hanem hazai tőkéből készül az újság. Az Euro Media Rt. Nagyváradon a Realitatea című helyi lapot adja ki, az országos napilapok piacán a Realitatea Românească című lappal jelentkezett – magyarázta Dénes László.

Azt már a 300-ak toplistáját összeállító Capital gazdasági hetilap szerkesztői teszik hozzá, hogy a Micula-fivérek az országos lappal nem értek el különösebb piaci sikereket. Az Euro Media Rt.-nek a pénzügyminisztérium cégadatbázisa szerint 2002 végén 19.6 milliárdos bevétel mellett 36 milliárd lejes kiadásai támadtak, így vesztesége 16,3 milliárd lejre rúgott. Különben Miculáék indítottak tavaly 20 millió dolláros befektetéssel tévéadót, a National TV-t, továbbá egy hír- és egy filmcsatornát, valamint két országos rádióláncot terveznek alapítani.

A Reggel első száma várhatóan január végén-február elején kerül a standokra. A bemutatkozó lapszám megjelenése előtt az új szerkesztőség sajtóértekezletet tart, ott fognak kiderülni a további részletek az újsággal kapcsolatban – nyilatkozta Dénes, aki kérdésünkre azt is hozzátette, addig marad az Erdélyi Napló élén, míg a hetilapot kiadó alapítvány utódjáról gondoskodik. A hetilap főszerkesztői funkciójából azért távozik, mert előreláthatóan nem lesz ideje két lapot vezetni – magyarázta az újságíró, aki úgy tervezi, a Reggel indulása után is főmunkatársa marad a Naplónak.

- Üdvözlöm a konkurenciát,

egyben az új partiumi magyar lap megjelenését – kommentálta a Reggellel kapcsolatos híreket Rais W. István , a Bihari Napló főszerkesztője. – A versenyhelyzet csak használ a piacnak, de az kérdés, hogy a partiumi, vagy szűkebben a bihari magyarság el tud-e tartani két napilapot. De erre egy-két éven belül választ kapunk – zárta nyilatkozatát Rais.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!