A vezér miatt magas a telefonszámla?

2003. november 5. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pazarlás , álságos szerződések, magas hívásdíjak, rossz árpolitika – ezekkel vádolja a RomTelecom igazgatótanácsa a cég amerikai vezérigazgatóját. A görög tulajdonos hivatalosan kitart embere mellett, de már keresik az utódját


Korrupcióval és rossz üzletvezetéssel vádolja a RomTelecom Rt. (RT) igazgatótanácsának (it) hazai tagja az amerikai vezérigazgatót, James Hubleyt , akit a távközlési céget felvásárló görög OTE csoport nevezett ki. A fő vádpontok szerint Hubley sorozatosan kötött előnytelen szerződéseket, későn csökkentette a hívások árát, pazarol és jogtalanul bocsátott el hat olyan vezető alkalmazottat, akit az OTE vétetett fel a céghez.

Lószállítás a RomTelecom pénzén

Ehhez képest eltörpül az az eset, hogy Sietse Lettinga , aki Hubley beosztottjaként a telefonrendszerek összekapcsolásának osztályát vezette, a cég költségén hozatta el kedvenc lovát Prágából Bukarestbe. A botrány az RT október végi it-ülésen pattant ki, legélesebben a 46%-ban tulajdonos román államot képviselő informatikai minisztériumi osztályvezető kritizálja a Hubley-féle vezetést.A román fél szerint Hubley egy 14,2 millió eurós projektre csak 1,8 millió értékben hirdetett versenytárgyalást. Az igazgatótanács azért is aggódik, mert az RT a saját nevére szerzett kölcsönnel próbálja feléleszteni a súlyos pénzügyi válságba jutott Cosmorom mobilszolgáltatót, ám ez a megoldás ellentétes az RT privatizációs szerződésével, s emiatt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felfüggesztheti az RT finanszírozását.

Elkéstek a percdíjak csökkentésével

Kifogásait az it írásban is összefoglalta. Ebben arra kéri a menedzsmentet, évharmados, részletezett jelentésben elemezze, milyen eredménye van a hívások olcsóbbá tételének. Az it szerint elkésett a nemzetközi hívások olcsósítása – ha korábban megtörténik, a veszteség 100 millió euró alatt maradt volna. Az it szerint hibás lépés volt, hogy a cég nem emelte a bérelt telefonvonalak árát, és az is, hogy az RT mindmáig 17 centes percdíjjal számítja a mobilhívásokat, s így egyre csökken az ilyen hívások száma.

Az it ellenben még azért sem lelkesedik, ha Hubley bevételnövelő áremelést tervez: szerintük az előfizetési díjak újévi emelését a vezérigazgató csak azért harangozta be, hogy megnyugtassa az OTE-t: nem marad el a profit. Az írás szerint ráadásul az RT valós pénzügyi helyzetéről az OTE azért nem tud semmit sem, mert Hubley módszeresen eltávolította a cégtől az OTE menedzsereit, akik tájékoztathatták volna az athéni központot.

Ami a pazarló gazdálkodást illeti, Hubleynek továbbá azt róják fel, hogy indokolatlanul költöztetett RT-irodákat drága bérleményekbe, s emellett nem fogadta el az Intracom nevű cég ajánlatát, mely szerint ingyen építettek volna ki számlázási rendszert az RT-nek egy adósság fejében. Az it dokumentumát ismertető Adevarul napilap arra emlékeztet: Hubley korábban azért kényszerült lemondásra a Cesky Telecom, a cseh távközlési vállalat éléről, mert 130 millió dollárt fizetett ki egy nem működőképes számlázási rendszerre.

Az OTE egyelőre kitart Hubley mellett

Nincs kizárva, hogy ez lehet Hubley gyengéje: az it most azt kifogásolja, az RT számlázási rendszerére a versenytárgyalást a Convergys nevű vállalkozás segítségével írták ki, de a cég egyszersmind a tenderen is indult. További kifogás, hogy a vezérigazgató szokatlanul drágán bízott meg külső tanácsadó cégeket olyan feladatok elvégzésére, amely RT-alkalmazottak hivatali kötelessége lett volna.

Hivatalosan a vezérigazgató nem hajlandó reagálni a vádakra, de egy bizalmas feljegyzésben perrel fenyegette az államot képviselő it-tagot, ha nem áll elő bizonyítékokkal. De perrel egyelőre neki kell szembenéznie: hat menedzser, aki az OTE Internationaltól érkezett a céghez, már ügyvédet keresett, hogy feljelentse a jogosulatlan kirúgás miatt.

Az OTE alkalmazásában álló, nevük elhallgatását kérő források szerint az RT egyre romló pénzügyi helyzete ellenére azért nem váltották le mindeddig Hubleyt, mert Lefterisz Antonakopoulosz OTE-fővezér bizalmas embere. De állítólag az október végi it-ülés után Athénban lázasan keresni kezdték a Hubleyt és munkatársait váltó új menedzser-csapatot.

Ezt az értesülést ellenben az OTE International távközlési cégcsoport ma (szerdán) szokatlan élességgel cáfolta. A közlemény szerint az esetleges leváltásról szóló hírek teljes mértékben alaptalanok. A cégcsoport még azt is határozottan cáfolja, hogy Hubley leváltásának lehetőségét valaha is felvetették volna.

Akár megy, akár marad a vezérigazgató, két dolog biztosnak tűnik: január 1-től ismét drágul a telefon-előfizetés, és hiába gyengélkedik az RT, az alternatív távközlési cégek még nem képesek erős konkurenciáivá válni a volt monopolcégnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!