Többezer cégnek muszáj bankkártya-leolvasót szereltetnie

2003. október 31. – 16:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Muszáj elfogadják a bankkártyás fizetést az évi 3,9 milliárdnál nagyobb forgalmú cégek. Közüzemi számlákat, adót, büntetéseket szintén kártyán lehet majd befizetni a szolgáltatóknak, az adóhivatalnak, rendőrségnek.

Kötelező lesz a közintézményeknek, a közüzemi szolgáltatást nyújtó vállalatoknak és az évi 3,9 milliárd lejnél (100 ezer eurónál) nagyobb forgalmú cégeknek elfogadni, ha az ügyfél bankkártyával óhajt fizetni. Ilyen nagyságrendű forgalmat bonyolító cég minden bizonnyal több ezer működik szerte az országban, ugyanis ez az összeg kb. 13-14 millió lejes napi forgalommal egyenlő. Minderre kormányrendelet kötelezi az érintetteket, de az a híradásokból nem derül ki, milyen hatóság ellenőrzi a cégeket, hogy valóban elfogadják az elektronikus fizetőeszközt, és arról sem, hogy honnan tudja megállapítani az ügyfél, aki történetesen kártyával óhajt fizetni, hogy az illető cég eléri azt az éves forgalmat, amely fölött a kártya elfogadására kötelezhető.

Minden számlát lehet majd elektronikusan fizetni

A rendelet azt mondja ki, hogy az összes háztartási költségért fizethet bank- vagy hitelkártyával az állampolgár. Tehát villanyáramért, fűtésért, víz- és csatornaszolgáltatásért, szemétszállításért, vonalas- és mobiltelefon-használatért egyaránt lehet majd bankkártyával fizetni a 193/2002-es rendelet szerint, amelynek végrehajtási utasításait legutóbbi ülésén fogadta el a kabinet.A kártyás fizetést vagy az illető közintézményben felszerelt leolvasó készülék segítségével lehet elvégezni, vagy a bankok készpénz-automatáit lehet igénybe venni. A harmadik lehetőség az internetes e-bankolás. Adót, adóhátralékot, illetékbefizetést, büntetést, késedelmi kamatot stb. a közintézmények csak magánszemélyen bank- és hitelkártyáiról fogadhatnak el.

Ha jogilag bejegyzett társaság szeretné elektronikusan fizetni számláit, akkor erről a kedvezményezett cég vagy intézménynek (amelynek számlájára a befizetés érkezik) előbb szerződést kell kötnie a kártyakibocsátó bankokkal. A szóba jöhető pénzintézeteket közbeszerzéssel jelöli ki az állam.

A bankok fizetik a beszerelés árát

A kormány továbbá arról is döntött, melyek a kártyakibocsátó pénzintézetek kötelezettségei, hogy a kedvezményezett valóban megkapja azt az összeget, amelyet a fizető fél átutal, és arról is, hogy a bankok milyen iratokat bocsátanak a kifizető magánszemélyek rendelkezésére, hogy azok igazolni tudják: valóban rendezték fizetési kötelezettségeiket.

Hogy az átutalások a lehető legnagyobb biztonságban, lehetőleg a csalásokat teljesen kizárva történjenek, a kormány intézkedése szerint a bankkártyás fizetést elfogadó intézményeket kizárólag maguk a bankok szerelhetik fel a szükséges kártyaleolvasó berendezésekkel. A beszerelés előtt a cégeknek, intézményeknek külön szerződniük kell erről a közbeszerzésen győztes bankokkal. A leolvasók beszerzésének, felszerelésének költségeit a bankok állják, a működési költségekről a felek megosztoznak – hogy miként, azt szintén szerződésben kell rögzíteniük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!