Az állam téríti a frissen végzettek bérét

2003. október 9. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arra próbálják rávenni a munkaadókat a 76-os törvénnyel, alkalmazzanak és képezzenek diplomás fiatalokat. Cserébe egy évig a bruttó minimálbért , illetve a tandíjat folyósítanák a cégeknek – de hogy miként, az nem világos.

Amelyik cég frissen végzett diplomásokat alkalmaz, egy évig nem saját költségvetéséből kell fizesse bérüket: a 2002.-es, a munkanélküli segélyezés szabályozására és a foglalkoztatás serkentésére kitalált 76-os törvény szerint egy évig havonta a bruttó minimálbérnek megfelelő, nem adózható összeget kapnak a munkanélküli segélyezési alaptól minden ilyen alkalmazottjuk után. A törvény szerint frissen végzettnek számít az, aki legfeljebb 12 hónapja szerzett általános- és középiskolai, szakiskolai, főiskolai vagy egyetemi oklevelet. Amelyik vállalkozás fogyatékkal élőket alkalmaz, annak másfél éven át az állam a bruttó minimálbér másfélszeresét folyósítja. Ugyanakkor a munkaadó – amennyiben igényeli ezt a támogatást – egyben kötelezi magát arra, hogy legkevesebb három évig foglalkoztatni fogja az illető személyt.

A megkötés nem érvényes arra az esetre, ha a munkáltató nem tehető felelőssé a munkaviszony megszűnéséért. Ha a munkaviszony az alkalmazó hibájából szűnik meg, akkor az köteles kamatostól visszafizetni a pénzösszeget.

A törvénnyel a szakmai továbbképzéseket is támogatják: a frissen végzett felvételétől számított három éven belül a munkanélküli segély-alapból megtérítik e képzés költségeit.

De az egyáltalán nem világos, hogyan kell e támogatásokat igényelni: a Kolozs megyei Munkaügyi Hivatal (MH) alkalmazottai erre nem bírtak konkrét választ adni, mint ahogy arra sem, hogy milyen módon lehet igényelheti a vállalkozó, hogy térítsék meg neki a szakmai továbbképzés költségeit, illetve hogy egyáltalán mi számít szakmai továbbképzésnek.

A törvény ugyanakkor nem említi, hogy a frissen végzettnek muszáj volna munkanélküliként szerepelnie az MH nyilvántartásában az alkalmazás pillanatában. Egyik hivatalnok – a Transindex érdeklődésére – viszont pontosan ezt a feltételt hangsúlyozza.

Mindenesetre úgy tűnik, mindenképp érdemes „hivatalosan” munkanélkülinek lenni, némi pénzhez lehet jutni ezáltal. A törvény 72. cikkelye szerint azoknak, akiknek a munkanélküli segélyezés időtartama alatt sikerül elhelyezkedniük, továbbra is jár a segély 30%-a addig, amíg erre jogosultak lettek volna.

A törvény továbbá előírja, hogy azok a munkanélküliek, akik állandó lakhelyüktől több, mint 50 km-es távolságban találnak csak új munkahelyet, kéthavi bruttó minimálbérnek megfelelő, adómentes pénzösszeget kapnak. Azok viszont, akik nem az ingázást választják, hanem a lakhely-változtatást, héthavi bruttó minimálbérnek megfelelő letelepedési támogatásban részesülhetnek. Ezt a pénzösszeget azonban köteles visszafizetni az, aki egy éven belül felmond, vagy a cég elbocsátja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!