Elindult Erdélyben két szórakoztató műsorokat sugárzó adó

2003. szeptember 26. – 22:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Főleg a magyarországi RTL Klub már lecsengett, de népszerű show-jait szórja Romániában a két új csatorna, felszámolva a székelyföldi „műsorkalózkodást”. A háttérben az RTL plusz profitot szerez a magyarországi piacon, és talán éppen a romániai felé terjeszkedik.

Augusztus elején műsorszórási jogot kapott az Országos Audiovizuális Tanács tól (CNA) a magyarországi IKO Kft. romániai leányvállalata, az IKO Romania. A cég m+ és f+ néven a magyar és a német RTL, illetve a román PRIMA televízióktól vásárolt szórakoztató műsor-csomagokat sugároz szeptember 15-től, egyelőre tesztadásban: a Musicmax csatorna főműsoridejében az f+-t, a Musicmax kiterjesztéseként pedig mindkét logóval az m+-t. A dolog érdekessége, hogy a két csatornát elvben nemcsak a székelyföldi városokban, de Magyarországon is fogni lehetne -- csakhogy az ottani kábeltévések elővigyázatosságból még nem szerződtek.

A kezdeményezés Erdélyben a műsorkalózkodás megszűnéséhez vezet

-- állítja Gáspárik Attila , a CNA alelnöke. Azokat a magyarországi szórakoztató programokat, mint például a

Heti Hetes

, a

Barátok közt

vagy a

Fábri Show

, melyeket eddig a határ mentén kazettára rögzítettek, majd (főleg Székelyföldön) jó pénzért illegálisan terjesztettek, ezentúl igen előnyös, nézőnkénti 5-6 centes áron megvásárolhatják a kábeltévé-szolgáltatók. (Viszonyítási alapként a Hallmark filmcsatorna 23 centbe kerül nézőnként, a Pax TV vagy a gyermekcsatornák 8-9 centbe.)

Ily módon ezeknek a népszerű műsoroknak a helyzete jogilag tisztázódik ugyan, de az erdélyi magyar tévéstúdiók pénzhiány miatt továbbra sem tudnak majd labdába rúgni a szórakoztató műsorok terén, ami „kulturális gettósodáshoz” vezethet -- értékelte a helyzetet megkeresésünkre Gáspárik Attila. Sajnálatos tény, hogy nincsenek erdélyi magyar sztárok, jobban ismerjük a Szomszédok szereplőit, mint saját színészeinket -- fogalmazott.

Véleménye szerint ezen csak úgy lehet változtatni, ha a támogatási rendszert a könnyű műfajokra is kiterjesztik, és a rockzenét ugyanúgy támogatják, mint a könyvkiadást vagy a lapterjesztést.

Nagyon nagy az igény a kommersz műfajokra,

és ha az erdélyi televíziók, rádiók nem mozdulnak el ilyen irányban, akkor a közönség nélkül maradnak. -- hangsúlyozta Gáspárik. Kérdésünkre ugyanakkor leszögezte, neki, mint a CNA alelnökének, semmilyen szerepe sem volt abban, hogy az IKO Romania műsorszórási jogot kapott.

Erdélyben is lehet ugyan pénzt keresni a műsorokkal, azonban a HVG gazdasági hetilap 2003 szeptember 20-i írása szerint az igazi vezércsel nem ez: az IKO Románia 100%-os tulajdonosa ugyanis a Rákosi Tamás érdekeltségébe tartozó Opticorp S.A. Ugyancsak Rákosi és az Opticorp jegyzi a budapesti székhelyű IKO Production Media Kft. -t, melynek 6%-os részesedése van az RTL Klub ot működtető Magyar RTL Rt. -ben. Rákosinak ezen kívül helye van az RTL felügyelőbizottságában, emellett az IKO Production Media az RTL legnagyobb műsorbeszállítója. Másképp:

Az RTL Klub műsorait saját magának adja el Romániába

hogy aztán innen sugározhassa őket Magyarországra. Így kerüli meg a kereskedelmi tévéadó a magyarországi Országos Rádió és Televízió Testület tel (ORTT) kötött műsorszolgáltatási szerződést, mely kimondja, hogy az RTL-ben befolyásoló részesedéssel rendelkező tulajdonosnak nem lehet befolyásoló részesedése más magyarországi műsorszolgáltatóban.

Az új csatornák műsorszolgáltatója azonban a magyar médiahatóság illetékességén kívül eső IKO Romania, így az ORTT-nek nemigen lehet kifogása a húzás ellen. Az f+ és m+ persze nem akar nagyot dobbantani a magyar médiapiacon, és eleve „B-ligás” adóként indul. Műsorai mind futottak már ugyan, de mivel minimális önköltséggel lesz bizonyos fokú nézettségük, az óránkénti 12 perc reklámidő, amit a törvény engedélyez, csinos profitot hoz majd.

Észlelhetők annak jelei is, hogy az RTL a román piac felé is kacsingat -- tartják nevük elhallgatását kérő médiaszakértők. A román médiapiacra azonban nem könnyű betörni, így az RTL vélhetőleg a hátsó ajtón próbálkozik: egyre jobb az együttműködés a PRIMA-val, és ha beindul az f+ és m+, már csak idő kérdése, hogy ezek a kis televízió-adók mikor állnak össze a romániai RTL-é.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!