Aki pénzt spórol, az időt veszít

2003. szeptember 18. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kis bonyodalmat okoz, hogy a villanyszámlával párosította a kormány a tévé- és rádióilletéket. Sokan úgy gondolják, a legegyszerűbb kifizetni ezt a díjat is. De akadnak olyanok is, akik az olcsóbb, de nagyon macerás megoldást választanák.


Nyomtatványok

Csak egyetlen nyomtatvány állt annak a rendelkezésére szeptember 15-ig, aki valamilyen okból nem akarta kifizetni a közszolgálati televízió és rádió számára az illetéket. Ezt a papirost Rádió- és tévé illeték fizetés megtagadása névre keresztelték az illetékesek. Szeptember 15-től egy újabb nyomtatvány is érvénybe lépett, A saját felelősségre történő nyilatkozat (a közszolgálati rádió és tévé illetékkel kapcsolatosan). Jelenleg mindkét nyomtatványt igénybe vehetjük, ám érdemes megvizsgálni, hogy melyik mire jogosít fel. Az első nyomtatványt (A fizetés megtagadása) muszáj minden egyes hónapban kitölteni és leadni akkor, amikor a villanyszámlát kifizetjük. Ezt a lehetőséget általában azok veszik igénybe, akiknek van ugyan rádió, illetve tévékészülékük, ám valamilyen okból nem használják azokat, illetve nem veszik igénybe a közszolgálati rádió és tévé szolgáltatásait. Mint megtudtuk, ennek a nyomtatványnak a kitöltése

egyáltalán nem mentesít

a rádió és tévé illeték kifizetése alól, valódi célja csupán az, hogy az áramfogyasztó a szolgáltatóval szembeni tartozásait, villanyszámláját akkor is kifizethesse, ha nem akarja a rádió és tévéilletéket is kifizetni. Ebben az esetben a rádió- és tévéilleték a következő számlán ismét megjelenik, és rászámolják az elmaradottat, valamint a törvény által kiszabott büntetést is.Az áramszolgáltató társaság senkit sem kényszeríthet arra, hogy a szóban forgó illetékeket kifizesse, ám ugyanakkor érdeke, hogy pénztáraiba befizessék a szolgáltatott áram ellenértékét azok is, akik különben az illetékfizetést megtagadják.

Kis következetlenség

Az első nyomtatvány alján szereplő megjegyzésből az is kiderül, hogy az sem mentesít az illeték kifizetése alól, ha nem rendelkezünk rádió- illetve tévékészülékkel. Erre a megjegyzésre cáfol rá a második nyomtatvány (A saját felelősségre történő nyilatkozat) , amelyben éppen azt nyilatkozzuk, hogy nem rendelkezünk rádió, illetve tévékészülékkel. Az, aki ezt a nyomtatványt választja, elkötelezi magát arra, hogy a Román Tévé Társaság, valamint a Román Rádió Társaság (S.R.T.V és S.R.R) ellenőreit lakásába bármikor beengedi.

Továbbá tudomásul veszi, hogy hamis nyilatkozat esetén 500 ezer-egymillió lej közötti büntetést kell kifizetnie, valamint az évi illeték dupláját, azaz 960 ezer lejt a tévéért és 360 ezret a rádióért. Bár a nyomtatvány egyaránt vonatkozik a tévé- és a rádiókészülékre, de szerkentyűnként külön-külön kell leadni az űrlapot, mellékelve egy-egy fénymásolatot a személyi igazolványról. Információink szerint ilyen nyomtatványt csak egyszer kell leadni, és ebben az esetben az illetékeket többé nem számlázza ki az áramszolgáltató a villannyal együtt.

A kivételek

A már kifizetett illeték visszaigénylése csak kivételes esetekben lehetséges: az 1989-es forradalom sebesültjei illetve mártírjainak leszármazottjai, a háborús veteránok és özvegyeik, továbbá a sérült személyek és a szociális segélyre jogosultak élhetnek ezzel a lehetőséggel, már csak azért is, mert őket a törvény felmenti az illeték kifizetése alól, amennyiben a megfelelő iratokkal e státuszukat igazolni tudják.

Végül mindenki megvilágosodik

Azok sincsenek könnyebb helyzetben, akiket szerződésük meghosszabbítására szólított föl az Electrica S.A. áramszolgáltató vállalat. A kiértesítők némelyikére kézírással feltüntették, hogy a lakásszerződés valamint a személyi igazolvány szükséges a szerződés meghosszabbításához, ám azzal, hogy mindkettőről fénymásolatot kell leadni, általában az első sor végigállása után szembesülnek a fogyasztók.

A helyzet pikantériájához az is hozzátartozik, hogy a szolgáltató székházában, a pénztárak környékén nem lehet fénymásolni, sőt az épület közelében sem található fénymásoló, s ez újabb sorbaállást von maga után. A sorbanállók elmondása szerint általában harmadszori próbálkozásra sikerül a szerződést is meghosszabbítani.

Azok, akik közben lakást cseréltek vagy lakást vásároltak, és az áramszolgáltatóval a szerződést még a régi tulajdonos kötötte meg, 153.000 lejes átíratási költségre is számíthatnak.

Rádió- és tévé illeték fizetés megtagadása

A saját felelősségre történő nyilatkozat (a közszolgálati rádió és tévé illetékkel kapcsolatosan)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!