Szatmárnémeti mégis átengedi a teherforgalmat

2003. augusztus 6. – 22:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán átadták a Szatmár megyei Csengersima-Pete határátkelő kamionterminálját. Elsőként egy bihari rendszámú teherautó lépte át a határt, és haladhatott keresztül a megyeközponton.

Az előzetes nyilatkozatok ellenére, miszerint a város vezetősége nem engedélyezi, ma mégis utat engedtek a Szatmárnémetin áthaladó teherforgalomnak. Az új terminál átadását követő sajtótájékoztatón Szabó István , a Szatmár megyei tanács elnöke elmondta: ha ideiglenes kerülőutakon is, de biztosítják városban a nemzetközi teherforgalom áthaladását.

Tíz éve várjuk, hogy megnyíljon a kamionforgalom, ami a határ menti térség gazdasági fellendülését is jelentheti, ezért mindent megteszünk azért, hogy ne nehezítsük a teherforgalmat – jelentette ki a tanácselnök. Hozzátette: több lehetőség is van a teherforgalom elvezetésére. Két év múlva, uniós finanszírozással felépül egy felüljáró, amely a Szatmárnémetit ketté osztó vasúti vonalakon ível át, illetve mintegy öt éven belül elkészülhet egy, a várost kikerülő gyorsforgalmi út, amely Nagybányától Nyíregyháza felé, az M3-as autópályáig vezetne.

A határ két oldalán élők együttes akarata valósult meg a teherforgalom beindításával -- jelentette ki Veres János , a magyarországi Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselő a kamionterminál átadásán. A politikus hozzátette: a mintegy harminc évvel ezelőtt megépített Csengersima-Pete határátkelőhely folyamatos fejlesztésének és bővítésének fontos állomása a teherforgalom elindítása, mely az eddigi turisztikai és személyes kapcsolatok mellett lehetőséget ad a határmenti gazdasági kapcsolatok jelentős fejlesztéséhez is.

Távol a két fővárostól a teherforgalom beindítása reális lehetőség Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasági fejlődésére, új lendületet, tartalmat kaphat a két megye és a határmenti régiók együttműködése -- jelentette ki beszédében az államtitkár. A várható teherforgalomról szólva Nagy János , az Országos Vám- és Pénzügyőrség vezetője elmondta: naponta mintegy 250-300 teherautó átlépésére számítanak, tehermentesítve ezzel az Ártánd-Bors határátkelőhelyet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!