Gurulnak vajon a Daciák ólom nélkül?

2003. augusztus 1. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2005-től Euro 4-es szabványú üzemanyagok tankolására kötelezik az autósokat, bár ez a környezetvédő lépés Európában csak 2008-ban lesz kötelező . A kormány intézkedésének mindenki örül – az érintetteken kívül.

A romániai autósok 2005-től kezdődően csak Euro 4-es standardnak megfelelő benzint, illetve gázolajat vásárolhatnak. A kormány környezetvédelmi megfontolásokból döntött úgy, hogy a szükségesnél két évvel hamarabb teszi kötelezővé Romániában a legszigorúbb európai üzemanyag-szabványnak is megfelelő üzemanyagok forgalmazását. A legfontosabb hazai üzemanyag-gyártók már be is jelentették, hogy Euro 3-as standardú benzint, illetve gázolajat kezdenek gyártani, melyek környezetszennyezőbbek ugyan az Euro 4-esnél, de a piacon jelenleg kapható üzemanyagoknál kevésbé károsítják a természetet.

A kőolaj-finomítók egyetértenek

A kőolaj-finomítókat is érinti az Euro-szabványos üzemanyagok tervezettnél korábbi bevezetése: a tulajdonában levő Petrom révén még mindig az állam a legfontosabb szereplő a hazai kőolaj-piacon. Ezért fel kell gyorsítani a vállalat magánosítását, hogy az új tulajdonos minél hamarabb bele tudjon vágni az uniós piacon való versenyképességhez feltétlenül szükséges több tízmillió dolláros fejlesztésbe. A két fő román olajipari vállalat, a SNP Petrom és a Rompetrol jelenleg tudnak Euro 3-as szabványú üzemanyagokat gyártani, és támogatják az állam döntését a korábbi bevezetésről. A Petrom a közelmúltban elkezdte az Euro 4-es szabványú üzemanyagok gyártását, miután 2001 óta termel Euro 3-ast.

Az Euro-szabványnak

megfelelõ üzemanyagok kénben és szénhidrogének ben szegényebb üzemanyagokat jelentenek, mivel ezek az összetevõk égéskor nagyon környezetszennyezõek. Az EU arra kötelezi a gyártókat, hogy egyre inkább csökkentsék az üzemanyagokban lévõ, a környezetre káros anyagok jelenlétét. 1996 és 1997 között elfogadták az Euro 2-es standardot, mely háromszor több kén-koncentrációt engedélyezett., mint a következõ, 2000 -tõl érvényes Euro3 szabvány. 2005 -tõl az európai autótulajdonosok Euro 4-es üzemanyagokat is vásárolhatnak, 2008 -tól pedig minden európai számára kötelezõ lesz ez a standard.

A dízelüzemű járművek tulajdonosait fogják elsőként kötelezni, hogy új, környezetkímélő üzemanyagokat használjanak: egyes gázolajas személygépkocsik, de nagyon sok kamion- és autóbusz-tulajdonosnak már ez év szeptember 1-től kötelező lesz Euro 3-as gázolajat tankolni, mely körülbelül 2000 lejjel drágább, mint az eddigi kevésbé környezetkímélő keverék.

A forgalmazók előre örülnek

A benzinkutak eladói szerint az Euro 2-es gázolaj eltűnése a piacról valószínűleg pozitívan fogja befolyásolni az üzletet: így a „normál” gázolaj hiányában a sofőröknek muszáj lesz megvenniük a drágább, környezetkímélő üzemanyagot. A forgalmazók előre örülnek: a környezetbarát benzin bevezetése valószínűleg ugyancsak jó hatással lesz majd a nyereségre.

A

Dacia

-modellek tulajdonosai azonban nem így gondolják: szerintük a normál benzin kivonása a piacról egyben azt jelenti, hogy ők nem közlekedhetnek majd autójukkal.

Vajon bírják-e a Daciák?

A gépkocsiszerelők közt jelenleg vita folyik az új, Euro-szabványú üzemanyagok bevezetéséről: egyesek közülük attól tartanak, hogy a régi Daciák motorja nem bírja majd ezeket. A colibasi gyártó azonban megnyugtatja a Dacia-tulajokat: szerintük az eddigi tesztek eredményei nem adnak okot aggodalomra.

A korábbi Dacia-modelleket nem károsítja az ólommentes benzin, és Euro 3-as, illetve 4-es üzemanyagokkal is működnek majd anélkül, hogy adalékanyagokra lenne szükség -- mondja Silviu Sepciu, a Dacia-Renault szóvivője, majd hozzáteszi: a Szlovákiába exportált Daciákra eddig nem volt ilyen panasz, pedig ott már korábban bevezették az Euro 3-as szabványt.

Hírforrás: Evenimentul Zilei

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!