Orosz autóvá válna a Dacia?

2003. július 18. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sokat nem tudni az újonnan tervezett Daciáról, az X90 -ről azon kívül, hogy a Renault népautónak szánja. Nem kizárt, hogy a járgányt nem a román, hanem az orosz nép állítja elő.

A még csak tervrajzokon létező új Dacia-modell, az X90 máris viták tárgya. Előbb egy autós szaklap szivárogtatta ki az autó 3D rajzait, de az ábrákat a Pitesti-i Renault-Dacia gyár nem kommentálta. Most a vállalat francia tulajdonosai azt közölték, a gyártás egy részét Oroszországba telepítenék. A Pitesti-i szakszervezet attól tart, emiatt idővel megszűnhet hazai autónak lenni a Dacia.

Az Avtoframos lesz az orosz összeszerelde

A Renault csoport vezérigazgatója, Louis Schweitzer valóban azt nyilatkozta márciusban, a vállalat 230 millió eurós befektetéssel akarja fellendíteni az X90 gyártását az oroszországi Avtoframos gépgyárban. Az igazgató még azt is hozzátette, hogy az ott gyártott modellek gazdagabb felszereltségűek lesznek. A Renault reményei szerint az orosz gyár évi 60 ezer autót gördíthet le a futószalagokról – ez több, mint a pitestiek tavalyi eredménye.A romániai gyár szakszervezete erőteljes nyomásgyakorlás és általános sztrájk árán érte el, hogy a Renault emelje 24%-kal fizetéseiket. A francia vállalatvezetők azután kezdtek el gondolkodni, miután rájöttek, romániai befektetésük a vártnál később lehet nyereséges. Schweitzer ehhez azt teszi hozzá: a Daciánál nagy gondok vannak a munkakultúrával.

Évente csak három és fél

Ezt látszanak alátámasztani az Automotive News Europe című szaklap adatai is, melyek szerint egy Pitesti-i munkás keze alól egy év alatt 3,5 autó kerül ki, és ez a bérkövetelésekhez képest a Renault szerint kevés. Ekkor döntött úgy a francia tulajdonosi réteg – állítják a gyárhoz közelálló források – hogy szembeszáll a szakszervezettel, de ez végül túl sokba került a Renault-nak.

Hogy ebből a bérharcot a vállalat ne veszteséggel zártja, a Renault fontolóra vette a gyártás egy részének áttelepítését. Így a hírek szerint a mintegy 5000 euróba kerülő autó egyes főbb elemeit Oroszországban szerelnék össze – de ennél továbbit még nem tudni. Az sem kizárt, hogy az orosz megoldás inkább fenyegetés a szakszervezetnek címezve. A másik oldalról is kemény ellenállás várható: hiszen az eddig elbocsátott 10 ezer 300 dolgozó elégedetten távozott, de aki maradt, az ragaszkodik a gyárhoz.

Orosz gyártás mindenképp lesz

Az ellentmondásos helyzetnek két kifutása lehetséges. Vagy hosszú távú partnerséget fogad a Renault és a Pitesti-i szakszervezet, vagy elhúzódó konfliktus várható. Az első esetben a romániai autómárka gyártásából szép részt és hasznot fog húzni a Pitesti-i gyár, de nem az egész modell készül majd Romániában (Oroszország mellett Kína és Irán is felmerül helyszínként).

A másik esetben az a valószínű, hogy a Renault valóban Oroszországba helyezheti át az egész gyártósort. Ez jelentősen elbizonytalanítaná az egész márka további sorsát, mert így Pitesti-en csak a nyolcvanas évek színvonalán guruló régi modelleket szerelnék össze. A Dacia Pitesti szóviviője mindehhez semmit nem fűzött hozzá, mondván, a Renault nem szokott efféle „média-híresztelésekbe” keveredni. A Dacia X90 – amellyel a Renault a Volkswagen a Skodával bizonyított sikerét akarná lemásolni – akár Oroszországban, akár Romániában gyártva, 2004 végére kerül az autószalonokba.

Hírforrás: Libertatea

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!