A tanár korruptabb, mint a rendőr?

2003. július 10. – 18:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség tegnap kiadott féléves jelentése a tanárokat és az orvosokat helyezi a korrupciós toplista tetejére. A sort – meglepetés! – a rendőrök zárják.

A rendőrség statisztikái szerint a tanárok, az orvosok, és más tanügyi- és egészségügyi alkalmazottak állnak a korrupciós lista élén. Utánuk következnek a köztisztviselők, a banki alkalmazottak, a vámügyi dolgozók és a rendőrök. A költségvetési szektorban – a tanügyben, az egészségügyben és a sportszférában – nagy méreteket öltött az ajándékozási és csúszópénz-elfogadási láz. Főleg a felvételik és az előléptetési vizsgák kapcsán, az orvosi igazolásoknál, törvényszéki orvos szakértői vélemény kibocsátásánál, sebészeti beavatkozásoknál, betegápolásnál és a gyógyszerek elosztásánál gyakoriak a lefizetések – jelentette be tegnap Florin Sandu országos rendőr-főkapitány.

Az év első hat hónapjában a rendőrök több mint 400 ügyben értesítették az ügyészséget, melyek során azt észlelték, hogy 816 tanár, orvos, valamint más, a tanügyben és az egészségügyben dolgozó személy korrupciós ügybe keveredett. Összességében véve a rendőrök 4500 korrupt-gyanús személy esetében értesítették az ügyészséget. A fenti eseteken kívül még -- korrupció miatt -- bűnvádi eljárás folyik 325 köztisztviselő, 52 nemzetbiztonsági személy, 99 vámos és 32 rendőr ellen is.

A rendőrfőnök szerint körülbelül 1000 olyan, vezető pozíciót betöltő személy van, akik ellen jelenleg vizsgálat folyik. Ebből 325 köztisztviselő, 294-en pedig kereskedelmi társaságok, közhasznú társaságok vagy országos cégek vezetői. A pénzügyi-banki szférában 185 tisztviselőt vizsgálnak szabálytalan hitelnyújtásért. Újabb 32 személy után törvénybeütköző privatizációs folyamatok miatt nyomoznak.

Komoly szabálytalanságokat tapasztaltak az ipari- és nyersanyagszektorban is, 198 köztisztviselőt a kőolajipari termékekkel való visszaéléssel -- azok feldolgozásánál, szállításánál, és értékesítésénél – vádolnak. Körülbelül 100 vámtisztviselőre figyelt fel a rendőrség, akik pénzt és anyagi javakat fogadtak el a kereskedőktől és turistáktól.

A fenti esteket kielemezve a rendőrség levonta a következtetést, hogy a korrupció jelensége továbbra is általános a gazdasági, társadalmi és politikai élet minden területén. A legtöbbször azok a személyek keverednek ilyen ügyekbe, akik a betöltött hivataluk révén a törvény betartása felett kéne őrködjenek.

A rendőrség statisztikái szerint mindössze 32 társuk után nyomoznak korrupciós ügyekben. A gyanúsított rendőrök száma a többiek, például a tanárokéhoz képest valószerűtlenül alacsonynak tűnik olyan körülmények között, amikor a sajtó számos esetben fedte fel -sokszor filmszalagra véve- a rend őreinek megvesztegethetőségét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!