Verestóy Attila a legvastagabb

2003. július 3. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Házat akar építeni az RMDSZ Hargita megyei szenátora abból a több százezer euróból, amit bankszámláin tart. Májusi vagyon-toplistánkon szereplő két képviselő is részletezte számláit, noha nem lett volna kötelességük.

Verestóy Attila

vállalkozó-szenátor a román parlament leggazdagabb tagja, aki egyik bankszámláján bevallása szerint 150 ezer eurót, a másikon 25 milliárd lejt tart, ez összesen 414 ezer 732 euró. Verestóy bankszámláira félretett pénzről úgy nyilatkozott az Evenimentul Zilei napilapnak, hogy azt teljes egészében házépítésre fogja felhasználni, mert szerinte aki 100 ezer dollárból képes villát felhúzni, az olyan építésügyi zseni, akinek ő nem ér nyomába. Az RMDSZ Hargitai megyei szenátora nyilatkozata szerint székelyudvarhelyi bútorgyártó cégéből és ezenkívül további 13 vállalkozásából tett szert vagyonára.A Transindex által május végén, a vagyonnyilatkozatok első kiadása szerint összeállított toplistán másodikként

Frunda György

állt. Most a marosvásárhelyi ügyvéd-szenátor azt közölte, számláin 20 ezer dollárral, 59 ezer euróval és 90 millió lejjel rendelkezik (ez euróban számolva és összesítve 78 878).

Markó Béla

, szintén Maros megye szenátora, a szövetség elnöke, a toplista harmadik szereplője 21 ezer eurós számlával rendelkezik. A májusi toplista negyedik és ötödik helyezettjének, Pete Istvánnak és Puskás Bálintnak nincs 10 ezer euró fölötti számlája. A fentiekkel kiegészített, összesített vagyonlista így alakul:

Verestóy Attila -552406 euró Frunda György -170131 euró Markó Béla -59074 euró

A toplista májusi kiadása itt olvasható: Megkímélt bevallók

Borbély László

, a Transindex-toplista szerint legvagyonosabb képviselő 21 ezer euros számlával rendelkezik.

Antal István

egy 5000 eurós és egy 4300 dolláros, lánya 1200 dolláros számlával rendelkezik, ez összesen 9800 euró, tehát nem is lett volna köteles ezt a tételt részleteznie.

Birtalan Ákos

a bankokat is megadja (Raiffeisen, illetve a Postabank), összesen 7747 euró van a számláin. A toplistánkon negyedik helyen szereplő Kovács Zoltánnan nincs 10 ezer eurónál nagyobb számlája, akárcsak az ötödik helyezett Garda Dezsőnek sem. Az élboly sorrendje eszerint a következő:

Borbély László -75233 euró Antal István -65213 euró Birtalan Ákos -51247 euró

A toplista májusi kiadása itt olvasható: Közepes vagyonok

A szinte 500 szenátor és képviselő között hétnek van 300 ezer euró fölötti bankszámlája, további öt tart számláin 2-300 ezer euró közötti összegeket. 1-200 ezer euró közötti bankbetéttel további 11 parlamenti tag rendelkezik. Tízezer euró feletti számlával a parlament tagjainak körülbelül fele rendelkezik. A nagyromániás képviselők ezentúl is pamfleteket nyújtottak be részletezett bevallás helyett. Az a Daniela Buruiana, aki előzőleg egy öreg macskát említett egyéb vagyontárgyai között, most azt nyilatkozta, ő tartozik a banknak, nemhogy pénze legyen a számláján.

A másik végletbe azok a képviselők, szenátorok estek, akik valósággal túlrészletezték nyilatkozataikat. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt vezetője, Mircea Ionescu-Quintus azt az összeget is feltüntette az íven, amelyet készpénzben tart otthon. Két szenátor, Dinu Marin (Humanista Párt) és Antonie Iorgovan ügyvéd, az 1991-es alkotmány egyik kidolgozója (PSD) századnyi pontosságig, a már forgalomból kivont banik feltüntetésével adta meg pénzügyi adatait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!