Ócskavasas tálibok lopnak Galacon

2003. június 18. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fejszékkel, vasrudakkal fel fegyver kezett tolvajok fosztják ki nap nap után a SIDEX acélmű telepét. Többszázan vannak, az ócskavas az egyetlen jövedelmük: a környéken vastáliboknak hívják őket.

Többszáz, rendszerint fejszékkel, vasrudakkal és késekkel felfegyverzett nincstelen fosztja ki rendszeresen a szinte két éve magánosított

SIDEX

acélmű telepét, ócskavas után kutatva. A hatalmas méretű vállalat galaci telepe körül valóságos kis földalatti kereskedőlánc alakult ki, amióta a nemzetközi acélkonszern, a LNM Ispat (amely idén 12 milliárd dollár értékben tervez eladni 38 millió tonna feldolgozott acélt) megvette a céget. Az kibányászható „ócskavas-telér” hírére nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi elszegényedett vidékeiről is érkeznek a vastolvajok és -kereskedők. A vállalat telepének közelében fekvő Movileni község lakossága így hirtelen többszáz emberrel bővült, a falu a gyártelepet rendszeresen megtámadók fő találka- és munkahelye lett. A Sidex-telepről élőket

„ócskavasas táliboknak”

hívják a környéken lakók és a vállalat alkalmazottai. A telepről illegálisan elhordott rozsdás vasneműt a környéken gombamód szaporodó átvevőcégeknek adják el, amelyek aztán az eredeti tulajdonosnak árusítják tovább. Az Ispat-SIDEX angol és indiai szakemberekből (az LNM-Ispat alapítója

Laksmi Mittal

indiai angol üzletember) álló vezetése már több hónappal ezelőtt felmondott az addig a vállalat telepét őrző biztonsági cégnek, a Securentnek, mert több bizonyíték akadt arra, hogy az őrző-védők a tolvajok érdekeit védték, több ízben összejátszva a betörőkkel. Ez idő alatt a vastálibok még erőszakosabbakká váltak. Csak májusban az újonnan alkalmazott biztonságiak közül kilenc sérült meg, mert baltákkal, vasrudakkal és késekkel támadtak rájuk.

Százan támadtak a biztonsági őrökre

Június első hetében, ötödikéről hatodikára virradólag körülbelül száz vastálib igyekezett a szokásos fegyverzetben kifosztani a gyártelep egyik részét – magyarázza az új őrzővédő vállalkozás, a WBC Secuirty igazgatója,

Constantin Ghimpu

. Az ócskavas-üzletből élők minden kezükbe akadó vastárgyat felpakoltak szekereikre és egy utánfutós traktorra. A megjelenő biztonsági őröket majdnem meglincselte a tömeg, mert azok a szabályzat értelmében csak gumibottal rendelkezhetnek. Hármat közülük súlyos sérülésekkel kórházban ápolnak.

Az ügy további érdekessége, hogy (még 1990 előtt létesített) külön rendőrőrs ügyel a nagykiterjedésű vállalat biztonságára. Jelenleg ez az egyetlen olyan, közpénzen fenntartott és működtetett rendőrőrs, amely egy magánkézben levő vállalat rendelkezésére áll. Az őrssel sincs azonban megelégedve az Ispat-SIDEX, mert gyanús, hogy munkájukkal csupán a vastálibok működését segítik elő.

Az őrző-védők sok esetben jelentik az őrsön a lopási eseteket, de ezekkel aztán az erre kirendelt rendőrök nem foglalkoznak, mondván, nem éri meg a fáradtságot az a pár darab acéláru vagy golyóscsapágy. De ha egy feltűnőbb ügyben nyomozást is indítanak, az őrök szerint abban sincs sok köszönet: a rendőrök gondosan ügyelnek arra, hogy a tolvajlás szemtanúit (azaz a WBC alkalmazottait) az elfogott és gyanúsított vastálibok jelenlétében hallgassák ki. Így az ócskavasasok könnyen tudomást szereznek az igazoltatáskor bemondott lakcímekről, tehát így az őrök családjait fenyegetik meg.

A SIDEX rendőrőrsének vezetője,

Sterian

rendőrbiztos viszont elutasítja, hogy azért látnák el rendszeresen az őrök baját az ócskavasas tálibok, mert akcióik fölött szemet hunynak a rendőrök. Sőt mi több, a rendbiztos szerint szó sem lehet arról, hogy a vastolvajok egész bedolgozói-segítői hálózatot építettek volna ki a cégen belül. Pedig enélkül valószínűleg nem lennének képesek ilyen hatékonyan dolgozni.

Hírforrás: Adevarul

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!