A vagyonlistát alig kell részletezni

2003. május 22. – 04:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosak a szenátorok vagyonnyilatkozatai. A Transindex összesítése szerint a milliárdosok klubjába öt RMDSZ-es felsőházi tag tartozik: Verestóy Attila, Frunda György, Markó Béla, Pete István és Puskás Bálint.

Noha szintén szerdára ígérték közzétételét, a képviselőház honlapján egyelőre nem jelentek meg a hosszú politikai csatározás eredményeképpen elkészített vagyonbevallások. A szenátus honlapjáról viszont már délelőtt letölthetők voltak a felsőházi tagok vagyonösszegzési listái. Cikkünkben az RMDSZ-es honatyák bevallott vagyonát összesítettük, és toplistát készítettünk a szóban forgó politikusokról.


1. A legvagyonosabb RMDSZ-szenátor

Verestóy Attila

, körülbelül 5 milliárd 530 millió lejjel (147 466 euró). A nyilatkozaton szereplő legnagyobb értékű vagyontárgya Audi S8-as gépkocsija, amely szállítási- és vámköltségek nélkül 70-72 ezer dollárt ér, lejben ez 2 milliárd 372 millió. Az autó azért kerül ilyen sokba, mert az Audi egyik 2001-es gyártású csúcsmodelljét vásárolta meg a szenátor. Az autó karosszériája jórészt alumínium, sportfelfüggesztés, 340 lóerős, nyolchengeres motor és számos biztonsági felszerelés jár hozzá (autós szaklapok adatai szerint).

Az autónál valamivel kevesebbet ér a három tömbházlakás (összértékük 1 milliárd 630 millió), a hétvégi ház 310 milliót ér. A bankszámla, a részvények és egyéb követelések a 10 ezer eurós minimum-értéken szintén részei a vagyonnyilatkozatnak. Verestóy Attila vagyonát a Capital gazdasági hetilap 2002 őszén 15 millió dollárra becsülte, ezzel a leggazdagabb romániai polgárok listáján a 87. helyre került.

____________________

A vagyonnyilatkozat és a Capital-becslés közti jelentős eltérésre magyarázatot ad a bevallási űrlap ravasz megfogalmazása. Kiötlői ugyanis csak két kategóriát ismernek: van vagy nincs az érintettnek 10 000 eurót meghaladó értékű bankszámlája, üzletrésze, részvénye? További kategóriák szóba sem kerülnek -- így négy év múlva az állampolgárok legfeljebb csupáncsak azt lehet mérhetik fel, hogy választottuk megtartotta vagy sem vagyonrészei 10 ezer euró fölötti értékét. Az ezzel a lappal gyűjtött adatokból soha nem derülhet ki, hogyan változik a képviselők, szenátorok üzleteinek értéke. (Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy mindenik vagyonnyilatkozat a törvény követelte határokon belül pontosnak tűnik.)

A mostani hatósági adatgyűjtés komolytalanságát jelzi az is, hogy a kitöltött íveket végignézve úgy tűnik, a képviselőház, a szenátus, a kormány és a legfelsőbb bíróság egyáltalán nem kötelezi a nyilatkozat-adókat arra, hogy beírják földterületeik, telkeik értékét. A saját tulajdonban levő autók leglényegesebb adatát, az árát-értékét nem is szükséges megadni, hiszen erre az űrlap nem is kérdez rá.

____________________

2.

Frunda György

telekkel, földterülettel nem rendelkezik. Bevallott vagyona összértékének körülbelül felét teszi ki 360 négyzetméteren beépített marosvásárhelyi háza (1 milliárd 452 millió lej). Víkendháza 153 millió lejes értéken adózik, az ügyvédi iroda értéke 272 millió. A két autó (egy 1995-ös évjáratú Opel Tigra és a 2000-ben gyártott Land Rover Freelander) összértéke 795 millió lej. A vásárhelyi GaGa Rádiót működtető kft.-ben üzletrészének értéke meghaladja a 10 ezer eurót, szintén efölött jövedelmez az ügyvédi iroda. A 10 ezer fölötti bankbetéttel együtt összesen: 3 milliárd 797 millió lej, avagy 101 ezer euró.

3. A toplista harmadik helyén

Markó Béla

RMDSZ-elnök áll, kinek vagyona marosi szenátortársáénak körülbelül a felét teszi ki (1 milliárd 802 millió lej, 48 ezer euró). Ez 5,5 hektár földből, egy 1997-ben vett 46 négyzetméteres lakásból, egy 2001-ben vásárolt 146 négyzetméteres házból, egy 2001-es évjáratú Renault Clióból, egy 10 ezer eurónál nagyobb bankszámlából áll össze. Részvény, üzlet, egyéni vállalkozás nincs, 300 eurónál nagyobb értékű protokoll-ajándékot Markó Béla nem kapott (akárcsak fenti két kollégája).


4. A negyedik helyezett

Pete István

Bihar megyei szenátor, az ő bevallott vagyonának becsült értéke 1 milliárd 180 millió lej (31 ezer euró). Egyik legnagyobb értékű vagyontárgya 40 hektáros földtulajdona, ezenkívül egy tömbházlakást, és további két lakás felét, illetve egyharmadát birtokolja -- a lakások rá eső összértéke 505 millió. A szenátor egy 1996-os gyártású Daewoo Cielo-n jár, és van 10 ezer euró fölötti értékű részvénycsomagja.

5.

Puskás Bálint

Kovászna megyei szenátor két egymillió lejnél kisebb értékű belterületi telek boldog tulajdonosa. Puskás sepsiszentgyörgyi villája 801, hétvégi háza 122 millió lejt ér (előbbi 190, utóbbi 50 négyzetméretes). Puskás Bálint autója 16 éves, márkájára nézve Audi 80-as, ára a használt autók piacán 130-150 millió lej között mozog.

6.

Seres Dénes

Szilágy megyei szenátor 3,5 hektáros földet, 0,30 hektárnyi erdőt és egy 500 négyzetméteres beltelket birtokol. 58 négyzetméteres lakásának értéke 340 millió, bankszámlájának értéke meghaladja a 10 ezer eurót. Seres egy U650-es, a brassói Tractorul által gyártott haszongépjárművet vezet.


7.

Németh Csaba

, Kovászna megye másik RMDSZ-szenátora 2160 négyzetméteres telket birtokol -- érdekesség, hogy ő az egyetlen, akinek tórésze van (a reá eső víztükör felülete 1336 négyzetméter), ezek összértéke 61 millió lej. 79 négyzetméteres lakásának értéke 620, 140 négyzetméteres háza 45, nyaralója 55 millió lej. Autó, bankszámla, üzletrész, részvény, egyéni vállalkozás és protokoll-ajándék nincs, így a nyilatkozaton szereplő vagyontárgyak összértéke 782 millió lej, azaz 20874 euró és 16 cent.

____________________

A szenátor precíz adatszolgáltatási stílusára jellemző, hogy Seres Dénesen kívül ő az egyetlen RMDSZ-es felsőházi tag, aki értelmezhető módon töltötte ki az űrlap második sorát, amely a funkció megadása után arra kérdez rá, hol gyakorlja tisztségét az érintett. Németh válasza: a 15-ös számú választókerületben, melynek neve Kovászna. (Seres Dénes ott hibázott, hogy kifelejtette a választókerület sorszámát). A többi felsőházi tag űrlapjáról csupán azt tudja meg az érdeklődő, hogy az illetők Románia Szenátusában szenátorkodnak.

____________________

8. A nyolcadik helyezett

Szabó Károly

Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakciójának alelnöke 629 millió lejjel (16 ezer euró). A felsőházi tag vagyona 691 négyzetméteres telekből, 110 négyzetméteres,500 millió lejes házból, egy 2001-ben gyártott Dacia 1310-es gépkocsiból, egy 1991-es Oltcit Clubból áll.

9. A toplista alsó harmadát

Vajda Borbála

Calarasi megyei szenátor kezdi. A szenátorasszony két vagyontárgyat sorol fel: egy 103 négyzetmétes lakást, amelynek értéke körülbelül 500 millió, és egy 1996-os Dacia 1310-est, amelyet -- ha jó állapotban van -- körülbelül 2000 euróért adhat el a használt gépkocsik piacán. Mindez összesen: 575 millió lej, 15 ezer euró.


10. Ezen a helyen

Eckstein-Kovács Péter

Kolozs megyei szenátort találjuk, aki egy 5 milliós beltelekkel és egy 15 ezer eurós, 100 négyzetméteres házzal rendelkezik (1987-ben vásárolva). Autó, haszongépjármű, motorkerékpár, jacht (ezekre a vagyontárgyakra is rákérdez az űrlap) nincs, bankszámlája nem haladja meg a 10 ezer eurót, kolozsvári ügyvédi irodájának bevétele sem nagyobb ennél a határértéknél. Euróban számolva: 15133.

11. Listánk utolsó előtti helyére

Sógor Csaba

Hargita megyei szenátor került 243 millió lejes (mintegy 6000 eurós) vagyonával. Sógor ugyan rendelkezik egy 9000 négyzetméteres telekkel, ennek értéke – mint ez a szenátor szerkesztőségünkbe küldött e-mailjéből kiderül – a helyi polgármesteri hivatal adóigazolása alapján 123 981 0000 lej a rajta levő, 83 négyzetméteres faházzal együtt. „A ház 1910-ben épült, lakhatatlan allapotban van” -- írta levelében Sógor Csaba. Ezenkívül tulajdonában van egy 2000 négyzetméteres telek, szintén vidéken, a szenátor közlése szerint egyik sem közművesített. Rendelkezik továbbá egy 18 éves Peugeot 205-össel és egy 12 éves, 125 köbcentis MZ motorkerékpárral. (Az ilyen korú és típusú autókat 2500-2700 euróért árusítják általában.) Egyéb vagyontárgyak nincsenek.

12. A lista záróhelyezettje

Kereskényi Sándor

, Szatmár megye másik szenátora, aki nyilatkozata szerint egy 1977-ben kézhez kapott, 80 négyzetméteres, 280 millió lejes lakással rendelkezik -- és semmi egyébbel, így vagyona 746,67 euró.

A számítás módja, elvei

A vagyonnyilatkozatokba beleírt számértékeket összeadtuk, majd ehhez számoltuk hozzá a telkek és autók becsült értékét. Földterületek esetében -- ha értékét az érintett nem adta meg -- hasonló megyébõl származó tisztviselõ által megadott értékekkel számoltunk. Ha ilyen nem volt, on-line börzéken, hirdetési újságokban kerestünk az ország megfelelõ részén keresett vagy kínált telket, és annak arányosított értékét vettük alapul. A gépkocsiknál a használtautó-piac az adott autómárkára, típusra jellemzõ átlagárait alkalmaztuk. A 10 000 eurós határszámot -- ha szükséges volt, szorozva -- adtuk hozzá az összeghez végül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!