Előzetesben ül Szatmár polgármestere

2003. április 10. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Korrupcióellenes Ügyészség 30 napos előzetes letartóztatás ba helyezte Horea Anderco szatmárnémeti polgármestert, a vád: hivatali visszaélés. A PSD máris kirúgta Andercót. Helyébe Ilyés Gyula léphet ideiglenes városvezetőként.


A szatmári városháza első embere ellen a

PNA

(Országos Korrupcióellenes Ügyészség) tavaly novemberben indított bűnvádi eljárást. A letartóztatási parancsról adott közleményében a PNA kenőpénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel vádolja Andercót, akit szerdán Bukarestben tartóztattak le. Az ügyészek szerint a polgármester több esetben is a bevétel 10%-ának megfelelő összegeket kért azoktól a cégektől, melyeknek működési engedélyük, ingatlanjaik bérlése, vagy megrendeléseik a városi hatóságtól függtek.

Anderco ellen vallott egykori barátja is,

Orha Ioan

, akinek telkét a Szatmárnémetiben építendő sportcsarnok számára sajátította ki a városi tanács. A telek tulajdonosa szerint a polgármester a kisajátítás összegének 10%-át, mintegy 140 ezer dollárt kért a tranzakcióért, ám mivel a tulajdonos nem volt hajlandó kifizetni a követelt összeget, a polgármester visszalépett, így a kisajátítás esett.

Osztalék a törvénytelen tulajdonrész után

Az ügyészek szerint Anderco közvetve és törvényellenesen tulajdonrészt szerzett a Szatmárnémeti köztisztaságáért felelős Florisal Rt. -ben. Erre utal az is, hogy azokon a napokon, amikor a részvénytársaság osztalékot fizetett, a polgármester több ezer dollárt helyezett bankszámláira.

Gheorghe Ciocan

, Szatmár megye prefektusa a hírre reagálva ezt közölte: amennyiben a PNA hivatalos értesítése megérkezik, rendkívüli városi tanácsülést hív össze, ahol az egyik alpolgármestert bízzák meg a polgármesteri feladatok ideiglenes ellátásával. A prefektus szerint időközi polgármesterválasztást csak a jogerős bírósági ítéletet követően írhat ki, ám a jövőre esedékes helyhatósági választások miatt erre valószínűleg már nem kerül sor.

A városháza ideiglenes vezetésére

Ilyés Gyula

, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke esélyes, aki hét éve Szatmárnémeti alpolgármestereként is dolgozik. Ilyés az 1996-os és a 2000-res helyhatósági választásokon is Andercoval versengett a választások második fordulójában.

Utóbbi kinevezett polgármesterként 1990-ben pár hónapon át töltötte be a városvezetői tisztséget, majd előbb 1996-ban parasztpárti jelöltként, rá négy évre függetlenként nyerte meg a helyhatósági választásokat. 2000 végén lett a kormányzó PSD (Szociáldemokrata Párt) tagja, ahol a megyei alelnöki tisztségig vitte. A pártvezetői funkcióból idén februárban függesztették fel, éppen az ellene indított bűnvádi eljárás miatt. Letartóztatását követően a PSD megyei tanácsa kizárta Andercót a pártból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!