Mégis megkapják jussukat a kismamák?

2003. március 28. – 20:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány a következő ülésén módosítja a gyermeknevelési segélyre vonatkozó rendelkezéseit – jelentette be csütörtökön Marian Sarbu munkaügyi miniszter. A sürgősségi kormányrendelet, amely a gyes maximális összegét 4,2 millió lejben határozta meg, két hetet sem bírt ki.

A munkaügyi miniszter elmondta, hogy Adrian Nastase felkérte az illető sürgősségi rendelet intézkedéseinek a felülbírálására. Marian Sarbu igyekezett pontosítani, hogy ez nem a rendelet teljes elvetését, hanem csupán finomítását jelenti.

Újraszámítják az összeget?

A miniszter még nem tudott semmi biztosat mondani a kieszközölt változtatások természetéről, mivel állítása szerint előbb konzultálniuk kell a különböző nőszervezetekkel. Azonban több mint valószínű, hogy újraszámítják a korábban meghatározott összeget, és átnézik a törvénymódosítás előtt kötött szerződéseket, mert az új rendelet értelmében csak azok a nők jogosultak gyerekgondozási segélyre, akik a szülést megelőző tíz hónapban rendszeresen fizették a társadalombiztosítást. A régi jogszabály még azt mondta ki, hogy a juttatás arányos lesz a szülő fizetésével, és a kötelező biztosítás időtartamát hat hónapban határozta meg.

Marian Sarbu korábban azt nyilatkozta, hogy a gyes összegének a meghatározása kiküszöböli a nyugdíjasokkal, és a többi járadékra jogosultakkal szembeni – a vagyoni egyenlőtlenségekre vonatkozó -- igazságtalanságokat. Sarbu akkor kijelentette, hogy egy nő nem azért vállal gyermeket, hogy megkaphassa utána a szociális juttatásokat, hanem mert az utód már önmagában öröm , hozzátéve, hogy ez a rendelet nem befolyásolja az ország népességpolitikáját.

Az ellenzék tiltakozott

A gyermeknevelési segélyről szóló 2003/9 -es számú kormányrendeletet az ellenzéki pártok mellett a PSD kormányzási partnereként, az RMDSZ is bírálta. Markó Béla RMDSZ-elnök elhamarkodott lépésnek tartja a rendeletet, amelyről a kormány sem az RMDSZ-szel, sem a parlamenttel, sőt az anyákkal sem tárgyalt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti csoportja az ügy miatt tegnap a munkaügyi miniszter menesztését, és a kormányrendelet visszavonását kérte. A Demokrata Párt (PD) bejelentette, hogy az alkotmánybíróságnál próbálja meg megakadályozni a rendelet életbe lépését. A PD által kiadott közlemény szerint a rendelet számos alkotmányellenes cikkelyt tartalmaz, ezek közé tartozik a gyes alatt kapható összeg felső határának a megszabása, és azon szerződések érvényességének a megszüntetése, amelyek a jogszabály életbe lépése előtt kötettek. Constantin Balalau demokrata párti szenátor szerint az új rendszabály -- a tízhónapos időtartamon keresztül -- megtiltja a nőknek a koraszülést.

Miniszter bácsi, add vissza a pénzemet!

A 9-es számú rendelet, amely megszabja a pénzösszeg nagyságát, egy hibás döntés eredménye, amelynek komoly következményei lehetnek: csökkeni fog születések száma, ugyanakkor több lesz az elhagyott gyermek – nyilatkozta csütörtökön Gabriel Banceanu , az Anya- és Gyermekvédelmi Intézet igazgatója. A kifizethető pénzösszeg maximalizálása a szülésszabadság során ellentmond a népesség növekedését célzó politikának, mert a pótlék összegének a csökkentése a demográfia növekedést hátrányosan érinti – tette hozzá Banceanu.

Tegnap a kolozsvári anyák is tüntettek a sürgősségi kormányrendelet miatt a Nyugdíjpénztár előtt. A megmozdulás mértéke azonban elmaradt a beharangozottól, a húsz édesanyjából, aki ígérte, hogy ott lesz, végül csak hárman jelentek meg. Az egyik résztvevő egyenesen minősített lopásnak bélyegezte a törvényt, amiért fel kéne jelenteni a kormányt a rendőrségen. A jelenlevő anyák úgymond a gyermekek gondolatatit tolmácsolták a szórólapjaikon, amelyeken a következő szövegek által: Mi vagyunk Románia jövője, és nem a kormány, amely ellopja az anyukáink – keservesen megdolgozott – pénzét , valamint: Miniszterelnök úr, add vissza kérlek a pénzemet, hogy vehessek rajta pelenkát magamnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!