A kulturális lapok 19 milliárdot kérnek

2003. március 28. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idei első ülését tartja Kolozsváron a Communitas Alapítvány sajtószaktestülete. A kulturális sajtóműhelyek által megpályázott összeg a teljes alapítványi keret több mint felét teszi ki.

Összesen 37,3 milliárd lejnyi (1,1 millió dollárnyi) állami támogatást oszt szét a romániai magyar kisebbség céljaira az idén a

Communitas Alapítvány

(CA) a Kisebbségi Tanács célalapjaiból. A CA kuratóriuma február 25-én döntött öt szaktestülete és egy ösztöndíjbizottsága tagnévsoráról. A testületek a következő szakterületek pályázatait bírálják el: sajtó, könyvkiadás, művelődés, ifjúság. Az ösztöndíjbizottság fiatal képzőművészek, zenészek, írók, színészek számára biztosít támogatást.

Több mint 150 pályázatról lesz döntés

A hat bizottság közül pénteken a sajtószaktestület ülésezett Kolozsváron a Györkös-Mányi Albert emlékház termében. A testület tagjai ( Kelemen Hunor elnök, Csép Sándor, Gálfalvi Zsolt, Magyari Tivadar, Miklósi Ildikó, Nagy Zsolt és Papp Sándor Zsigmond ) összesen

166

beérkezett pályázatról döntenek.A romániai magyar szerkesztőségek, kiadóhivatalok a lapok, folyóiratok előállítási költségeire több, mint

19 milliárd lej

t (pontosan 19 milliárd 807 millió 247 970 lejt, azaz 591 ezer 561 dollárnyit) igényeltek. Ez az összeg a CA rendelkezésére álló állami keretnek valamivel több, mint a fele. A Transindex úgy tudja, idén a sajtószaktestület az irodalmi folyóiratok támogatását tarja az egyik legfontosabb teendőnek.

A pályázatot a CA az RMDSZ-szel közösen írta ki. Pályázni csak már működő magyar sajtótermékek (művelődési, művészeti, irodalmi, tudományos, ismeretterjesztő, ifjúsági, gyermek, szórvány-lapok, folyóiratok, illetve mellékletek) nevében lehetett, a megjelentetés támogatására. A pályázatnak az volt a kikötése, hogy kifejezetten a kiadvány előállításának költségeire lehet az igényléseket beadni. A pályázási határidő március 22-e volt.

Az állam 190 milliárdot szán a kisebbségekre

Az idei állami költségvetés a romániai nemzeti kisebbségi szervezetek támogatására összesen

190 milliárd lejt

különített el. Ebből az összegből azok a szervezetek részesülhetnek, melyek nem kapnak párt- vagy választási támogatást. Ezek közé tartozik az RMDSZ is. A támogatás működési költségre, székhelyek karbantartására, bérezésre, sajtó- és könyvkiadásra, művelődésszervezésre és tudományos kutatásra fordítható.

Összesen 19 hazai kisebbségi szervezet, egyesület részesül ebből az állami költségvetési szubvencióból, a legjelentősebb támogatást a CA kapja. A kormány a 190 milliárdon felül 6 milliárd lejjel interetnikai programokat támogat, és külön 3 milliárd lejt szánnak olyan projektekre, melyek a rasszizmus, az antiszemitizmus és az intolerancia leküzdéséhez segítenek hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!