„Adóparadicsomban” élni

2003. január 7. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ami az adókat illeti, európai szinten a maga 220 darabjával Románia verhetetlen. Az EU adóügyi rekorderének számító Franciaországban is szinte négyszer kevesebb illetékkel kell megküzdeniük az állampolgároknak, mit nálunk.

Portugália 1996-ban mindössze huszonkétféle adóval rendelkezett, Franciaország pedig 60-al. S bár azóta a számuk valószínűleg emelkedett, ezzel együtt is messze elmaradnak a romániai helyzethez képest. Az évente sokasodó hazai adók és illetékek száma 2003-ban elérte a 220-at. Leleményességben pedig nincs hiány, sem a központi, sem – a szabad kezet kapott -- helyi szinten. Jó példa erre a tény, hogy ha egy második ingatlannal is rendelkezünk, és bérbe adjuk, adóznunk kell. De létezik egy adó, amit a bérbe ki nem adott ingatlan esetében kell kifizetniük a tulajdonosoknak, és amelynek mértékét a helyi tanácsok állapítják meg.


Az adók többsége a magánszemélyeket terheli

Romániában közvetlen vagy közvetett módon a magánszemélyeket fizetik az adók majdnem 90%-át. Létezik házadó, földadó, gépjármű vagy egyéb javakra kirótt adó, jövedelemadó, fogyasztási illetékek, ehhez társulnak még a különböző bélyegilletékek, járulékos illetékek. A 220 illetékből és adóból 35 az, amelyeket a magánszemélyeknek közvetlenül kell befizetniük. A befolyt összeg az állami vagy a helyi költségvetéseket gazdagítja. 2001-ben, amikor az adók száma még csak 170 volt, az adók és illetékek 78%-a került az állami költségvetésbe, 7%-uk maradt a helyi tanácsoknál, 15%-uk pedig különböző speciális alapokba, illetve a társadalombiztosítási költségvetésekbe került.

A költségvetésbe jutó befizetések egynegyedét a Pénzügyminisztérium kezelte, a többit az egyéb minisztériumok és közigazgatási szervek. A múlt évtől kezdődően azonban a helyi közigazgatás közvetlenül az adófizetőktől kapja a neki jutó részt, anélkül, hogy azt átfutna az államkasszán.

Szamár- és esőadó

A 220 féle adóba sok minden belefér. Az már egészen megszokott jelenség, hogy sok településen illetéket kell fizetni a házi kedvencekért, függetlenül attól, hogy kutyáról, macskáról vagy csak egy akváriumi halról van szó. De Vaslui megyében például létezik esőadó, amely a csatornázási munkálatokat hivatott finanszírozni.

Egy Nagybánya melletti községben illetéket kell fizetni a jóslásért, Galati pedig azzal dicsekedhet, hogy bevezette a szamáradót -- ezekben az esetekben a begyűlt összeg bármire fordítható. 1997 és 2000 között az is megesett már, hogy Decebal Remes pénzügyminiszter kitalálta, be kellene vezetni az éttermi székadót, sőt az is, hogy Iasi-ban bicikliadót szerettek volna beszedni. És merész gondolat, de van olyan helység, ahol szedik a sírhelyadót is.

2003 káosszal indul

Ilyen is van...

A házadók idéntől csökkentek a tavalyihoz képest, 2003-tól nem számít a lakás minősége vagy milyensége, csupán a szobák és helyiségek száma. Egy garzonlakás esetében idén 600 ezret kell fizetni a tavalyi 860 ezer helyett, a kétszobások adója 1,3 millióról 850 ezerre csökkent, háromszobás lakás esetében 1,2 milliót kell adózni 1,65 millió helyett, míg négy szoba után a 2002-es 1,9 milliós adó helyett csak 1,4 millió lejt kell befizetniük a tulajdonosoknak.

A kormány a tavalyi év végén rendelettel módosította az adókulcsokat. De mivel az Országos Statisztikai Hivatal még nem közölte a 2002-es infláció mértékét, az adóhivatalokban jelenleg még a régi módszerrel számolnak. Aki túl ügybuzgó, megeshet, hogy kétszer állhat majd sorba, mivel miután alkalmazni kezdik az új számítási módszert, még egyszer visszahívhatják a hivatalba. A 36/2002-es rendelet szerint az adófizetők 2003-tól be kell adjanak egy, a saját felelőségükre összeállított nyilatkozatot, amelyben kötelesek bevallani az ingatlanaikhoz tartozó teraszok és a garázsok területét is, lévén, hogy ezentúl ezek is a lakás részeinek, és így adózandó felületnek minősülnek. Mindazok, akik március 15-ig rendezik ügyeiket az adóhivatallal, 5%-os engedményre számíthatnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!