„Nem rágalmaznak: semmit sem tehetek”

2002. november 7. – 20:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legvagyonosabb romániaiak listáján az utolsó helyen áll Gheorghe Stefan, de mégis azt bánja, hogy egyáltalán felkerült a listára. A topgazdagok egy része azt állítja, cégeik valós értékét csak és csakis akkor ismerhetnék meg, ha eladnák azokat.

A legtöbben azért kritizálják a Capital gazdasági hetilap toplistáját Románia 100 leggazdagabb emberéről, mert a lap elemzői nem tettek különbséget az üzletemberek magánvagyona és különféle üzletrészeik piaci értéke között. Viszont ezek a részletek rendre kiderülnek a toplistán szereplőkről összeállított adatlapon, rendszerint ők maguk mutatják be önnön pénzügyi helyzetüket. Akadnak olyan toplista-tagok is, akik legszívesebben bírósággal tiltatnák be a toplistát, de nem tehetik, hiszen az csupa szépet állít róluk. Alább néhány listatag legérdekesebb kommentárjait összesítettük, zárójelben szerepel az, hogy az üzletember hányadik helyen szerepel a toplistán.

Viorel Paunescu

#bi#(3. hely) #/bi# -- A kiadványt nem olvastam. Persze, felmérték az üzleteket, több helyről informálódtak, de azt nem tudom, az adatok mennyire pontosak. Befektetésekről, forgótőkéről van szó... Velem nem beszélt senki, de a testvéreim nyilatkoztak. A három Paunescu-testvér vagyonát együttesen 500-600 millió dollárra becsülték.

Dinu Patriciu

#bi# (10. hely) #/bi# -- Amerika 400 legnagyobb vagyona közül 320-at mostani tulajdonosaik hoztak össze. Ez azt jelenti, hogy az ő toplistájukon azok az emberek szerepelnek, akik tudják, mit akarnak. Sajnálatos módon a hazai lista összekeveri azokat, akik tudják, mit csinálnak azokkal, akik csak hiszik, hogy tudják és azokkal, akik úgy tesznek, mintha tudnák. Másfelől keverednek a vagyonosak azokkal, akik azt hiszik, hogy gazdagok és azokkal, akik így híresztelik. Alapjában véve ez a gond, nem az adatok pontossága. A politikus-üzletember vagyonát 150-200 millió dollárra becsülték.

George Copos

#bi# (11. hely) #/bi# -- Nem vagyok valami gazdag ember, az összes pénzem befektetem. Az Ana Group-nál dolgozó munkatársak miatt, a humántőkében vagyok gazdag. A toplisták szerkesztőinek ajánlom elolvasásra a Románia gazdasági-társadalmi helyzete 1999-2000 között című könyvet. Egyébként, el kellett volna mondani, hogy a listán vannak olyanok is, akik több mint 200 millió dollárral tartoznak az államkasszának. A hoteltulajdonos vagyonát 150-200 millió dollárra becsülték. Copos tulajdonában van a Romania Libera napilapot kiadó R sajtótröszt is.

Gigi Becali

#bi# (16. hely) #/bi# -- Én voltam az első ember az országban, aki nyilvánosan bejelentette, 100 millió dollár körüli a vagyona. A mostani megjelenéstől tehát egyáltalán nem félek. Az építési vállalkozó vagyonát 100-150 millió dollárra becsülték. Sajtóinformációk szerint úgy jutott értékes telkekhez Bukarest környékén, hogy jóval olcsóbbakat cserélt el a honvédelmi minisztériummal.

Ovidiu Lucian Tender

#bi# (18. hely) #/bi# -- Nem tudom, milyen módszerrel becsülték fel a vagyonom. Egy cég értékét a piac szabja meg, azaz hogy mennyit adna érte egy vásárló. Én nem akarom eladni, tehát nem tudom megmondani, mennyit érnek a részvényeim. Aggódom a megjelenés miatt, mert ez a biztonságom veszélyeztetheti. A temesvári vállalkozó vagyonát 80-100 millió dollárra becsülték, ő az Astra biztosító 40%-os tulajdonosa.

Liviu Tudor

#bi# (19. hely) #/bi# -- A számok nagyon nagyok. És ameddig a cégeket nem jegyzik a tőzsdén, csak akkor tudod meg a valódi értéküket, amikor eladod. A távközlési vállalkozó vagyonát 80-100 millióra becsülték.

Dan Grigore Adamescu

#bi# (24. hely) #/bi# -- Mondtam a Capitalosoknak, hogy nem akarok a listán megjelenni. Erre mondták, hogy ez valami szép dolog, és semmi bajom nem lehet belőle. Már felhívtam az ügyvédemet és megkérdeztem, mit tudok tenni, hogy ne jelenjek meg a lapban, de azt mondta, semmit, mert nem rágalmazásról van szó. Az építési vállalkozó vagyonát 60-70 dollárra becsülték.

Gheorghe Hagi

#bi# (50. hely) #/bi# -- Nincs semmi hozzáfűznivalóm a témához, szerintem nem valami fontos. Vannak egyebek, amikről beszélni kéne. Kérdezzenek csak a fociról. A legnevesebb hazai labdarúgó vagyonát 40-50 millió dollárra becsülték.

Dorel Constantin Onaca

#bi# (79. hely) #/bi# -- Tőlem nem kérdezett senki semmit. De ha összeadom, többem van, mint amennyi megjelent. Tudják, mit kívánok? Hogy egy év múlva adja az Isten, hogy 22 millió milliárdos legyen Romániában, és szűnjön meg az infláció. A tengerhajózási vállalkozó vagyonát 15-20 millió dollárra becsülték.

Mihai Gherman

#bi# (96. hely) #/bi# -- Köszönöm a Capitalosoknak a 42. születésnapomra szóló jókívánságokat, hogy addigra ilyen nagy lesz a vagyonom. Ha kapcsolatba léptek volna velem, pontosabb adatokat kaphattak volna. Oliviu Gherman párizsi nagykövet fiának távközlési érdekeltségeit 10 millió dollárra becsülték. A Capital állításaival ellentétben valójában 36 éves.

Mihail Vlasov

#bi# (97. hely) #/bi# -- Azt hiszem, Bukarest bármelyik utcáján lakik legalább egy nálamnál gazdagabb ember. A gazdagok 90%-a a fővárosban lakik. Nem zavar, hogy megjelentem a toplistán, de ez az összeállítás nem fedi egyáltalán a valóságot. A Iasi-i textilgyáros vagyonát 10 millió dollárra becsülték.

Gheorghe Stefan

#bi# (100. hely) #/bi# -- Mondtam nekik, ne rakjanak bele, és nem is kapták meg a beleegyezésem. Most jöhet valaki, hogy tízmilliót tartogatok, pedig részvényeim, cégeim vannak, nem készpénzem. Okés, nem félek, de Romániában minden lehetséges. A fafeldolgozással foglalkozó üzletember vagyonát 10 millió dollárra becsülték.

Dragos Grigoriu

#bi# (csak a reklámipar toplistáján szerepel) #/bi# -- Uramisten, mennyien vannak azok, akik nem jelennek meg a listán! Ez az első besorolás csak a felszínt kaparta meg, és nem törte meg igazándiból a jeget. De az első lépést jelenti az áttekinthetőség fele, és ez nagyon jó. A Tempo Advertising reklámügynökség alapító igazgatójának vagyonát 5-7 millió dollárra becsülték.

Hírforrás: Ziua

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!