Kicsoda Románia 100 leggazdagabbja?

2002. november 6. – 17:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia legvagyonosabb embere a Ceausescuval is jó viszonyt ápoló Iosif Constantin Dragan -- a Capital gazdasági hetilap az ország 100 leggazdagabb emberét összesítő toplistája szerint. A 28. helyen egy nagyváradi magyar kábeltévés vállalkozó áll.

#bi#700-900 millió dollár közti vagyon#/bi# ________________________________________

Iosif Constantin Dragan

Folyékony gázak kereskedelmével, ingatlanokkal foglalkozik, több nyomda tulajdonosa. 1941-ben telepedett le Olaszországban, vagyonát ott gyűjtötte össze. Egyes hírek szerint a legionáriusok vagyonát gondozta, ezt azonban az üzletember cáfolja. Jó kapcsolatai voltak Nicolae Ceausescuval, gyakran járt az országban 1989 előtt. Több, nemzeti-kommunista hangvételű folyóiratot adott ki külföldön és itthon.

#bi#600-700 millió dollár közti vagyon#/bi# ________________________________________

Ion Tiriac

1989 előtt teniszkarriert futott be, készer szerepelt a Davis Kupa döntőjében, teniszcsillagként több külföldi vállalkozást nyitott, amelyek teniszezők menedzsmentjével foglalkoztak. A Belügyminisztérium őrnagya volt. Jelenleg egy biztosítótársaság és egy bank tulajdonosa.

#bi#500-600 millió dollár közti vagyon#/bi# ________________________________________

Ioan és Viorel Micula

Az ikertestvérek Svédországban kértek és kaptak menedékjogot 1989 előtt. Romániai vállalkozásaikat 1991-ben kezdték. 1994-ben tíz nap alatt többmillió dolláros befektetéssel 14 céget alapítottak. A Bihar megyei European Drinks és European Foods élelmiszergyártó vállalatok tulajdonosai. Lapinformációk szerint 2.000 milliárd lejjel tartoznak az államkasszának, adósságaikat rendszerint átütemezik.

George, Valentin és Viorel Paunescu

1989 előtt George Románia milánói kereskedelmi képviseletét vezette, majd a külkereskedelmi minisztériumban dolgozott. Valentin sportújásgíró, a Scanteia brazíliai tudósítója volt. Viorel a Dinamo klubnál kézilabdázott. Lapinformációk szerint szoros kapcsolatban álltak Nicu Ceausescuval. George Paunescu nevéhez kötődik két bank, a Bancorex és a Bankcoop bukása, 1997-ben több ügyben gazdasági csalással emeltek vádat ellene, de a nyomozás kezdetekor az Egyesült Államokba távozott. Viorel a Steaua fociklub tulajdonosa, Valentin pedig a család sajtóérdekeltségeit menedzseli. #bi#400-500 millió dollár közti vagyon#/bi# ________________________________________

Sorin Ovidiu Vântu

Az egyik legvitatottabb tevékenységű hazai üzletember, vagyonát befektetési alapokból és a tőzsdén szerezte. Az ő nevéhez fűződik a SOV Invest és a FNI befektetési alap 2000. júniusi csődje, amelyben több tízezer kisbefektető vagyona úszott el. 1989 előtti kereskedelmi tevékenysége ellentmondásos. Vagyonát külföldön őrzi, sajtóinformációk szerint a legnagyobb forgótőkével rendelkező romániai üzletember.

#bi#250-300 millió dollár közti vagyon#/bi# ________________________________________

Ioan Niculae

Mezőgazdasági, külkereskedelmi, vegyi- és kőolajipari érdekeltségei vannak. 1989 előtt a Belügyminisztérium alkalmazottja volt, utána román-brit, vegyipari termékekkel kereskedő céget alapított. Jelenleg az InterAgro mezőgazdasági cég, és az ország egyik legnagyobb biztosítója, az Asirom tulajdonosa. A Pénzügyminisztérium kiszivárogtatott adatai szerint 22 cége 250 millió dollárral tartozik az államkasszának.

Corina és Camelia Voiculescu

A két hölgy édesapjuk, Dan Voiculescu vállalkozásait vettek át. Voiculescu 1982-ig két külkereskedelmi cégnél dolgozott, majd a Crescent Comercial & Maritime Ltd. romániai képviseletét vezette. A család a tulajdonosa a Grivco cégcsoportnak, a Jurnalul National napilapnak és az Antena 1 tévének.

#bi#200-250 millió dollár közti vagyon#/bi# ________________________________________

Ioan Neculaie

1989 előtt jogot végzett, majd a brassói polgármesteri hivatalban dolgozott. 1990-ben alapította építőipari vállalkozásást Brassóban, jelenleg egy mész-, egy bútor- és egy vegyipari gyár tulajdonosa, emellett egy előregyártott házelemeket készítő cége is van. Brassópojánán egy szálloda és egy éjszakai klub van a birtokában, ő a tulajdonosa a FC Brasov fociklubnak is.

Frank Timis

A sokat vitatott verespataki aranykitermelő cég, a Rosia Montana Gold Corporation tulajdonosa. A cég ciános technológiával akarja kitermelni a Verespatak városa alatt fekvő aranyércet. A tervezett külszíni fejtés ellen hazai környezetvédő szervezetek és egyházak a Greenpeace-szel összefogva tiltakoznak. A Világbank visszautasított a cég 250 millió dolláros hitelkérelmét. Timis 1980-ban emigrált Triesztbe, majd onnan Ausztráliába került. Több arany- és dárgakőkitermelési cég mellett 45 millió dollárnyi Microsoft-részvény tulajnosa.

#bi#150-200 millió dollár közti vagyon#/bi# ________________________________________

Dan Patriciu

1998-ig építőipari vállalkozásokat, befektetési alapokat és kiadókat vezetett, majd a Rompetrol kőolajtársaság főrészvényese lett. A Vega és a Petromidia kőolajfinomítók és a Petros olajipari szolgáltatócég tulajdonosa. Tulajdonrészéből 25%-ot az OMV ausztriai olajtársaság vett meg. A Rompetrol központját a kedvezőbb adózási feltételek miatt Hollandiába helyezte át. A Liberális Párt politikusa.

Az összesítési módszerről

A gazdasági hetilap munkatársai a kereskedelmi kamara és a Pénzügyminisztérium 22 kilós iratcsomója mellett három módszerrel állította össze a vagyon-toplistát. Interjúkat készítettek a számításba jövő üzletemberekkel, a konkurencia és az üzletfelek véleményét elemezték, a cégeket pedig ingatlan- és pénzügyi szakértőkkel becsültették fel. Az üzletemberek tartozásait (az államkassza, a bankok, az üzletfelek felé) nem vették figyelembe, mert erről nem mindenki esetében állt rendelkezésre értékelhető adat.

100-150

#bi#millió dollár közti vagyon: #/bi# George Copos, Nicolae Badea, Dimtrie Sturdza, Joseph Seroussi, Fathi Taher, Gigi Becali

80-100

#bi#millió dollár közti vagyon: #/bi# Marius és Emil Cristescu, Ovidiu Lucian Tender, Viorel Catarama, Gelu Tofan, Liviu Tudor

70-80

#bi#millió dollár közti vagyon: #/bi# Josef Goschy, Stefan Marginean

60-70

#bi#millió dollár közti vagyon: #/bi# Dan Grigore Adamescu, Radu Dimofte, Ioan si Victor Becali, Gabriel Popoviciu, Teszáry Zoltán, Tinel Staicu

50-60

#bi#millió dollár közti vagyon: #/bi# Khalil Abi Cahine, Iosif Armas, Petre Badea, Raul Doicescu, Mihail Erbasu, Maricel Popa, Irinel Columbeanu, Adrian Porumboiu, Mircea Popa, Radu Timis, Ilie Stoichescu, Dan Sucu, Niculae Chelu, Elan Schwartzenberg, Niculae Zahiu

Romániai magyar szereplők

A listán két magyar üzletember neve szerepel. A nagyváradi

Teszáry Zoltán

a többségi tulajdonosa Románia második legnagyobb kábeltelevíziós cégének, az RCS-nek. A RCS hálózatán keresztül 700 ezer előfizető tévézik, a cég Magyarországon és Szlovákiában is terjeszkedik. A RCS-ben az EPIC és a Sierra Quadrant befektetési alap is fantáziát látott. Teszáry Zoltán vagyonát 60-70 millió dollárra becsüli a Capital, a listán az előkelő 28. helyen szerepel.

Verestóy Attila

15-20 millió dollárra becsült vagyonával a toplista 83. helyét szerezte meg. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője sógorával együtt tulajdonolja a székelyudvarhelyi Famos bútorgyártó Rt.-t, ezenfelül további 20 cég többségi vagy résztulajdonosa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!