50 ezer lej a hamis számla ára

2002. november 4. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az újfajta számlatömböket 2003-tól szerették volna bevezetni a hatóságok, de elkéstek. Az állítólag hamisíthatatlan tömbök feketén már kaphatók Bukarest egyes piacain, és van, aki nagy tételben veszi őket.

A pénzügyi hatóságok éppen azért vezették be az újfajta, állítólag szinte hamisíthatatlan számlatömböket, hogy a hamisszámla-kereskedelmet megfékezzék. Eddig ugyanis elég volt egy látogatás valamelyik ismert bukaresti számlaüzér-helyen, és bárki eltüntethette a cége könyvelésében a gyanús hiányokat. Az új típusú számlatömbök már kaphatók a bukaresti Colentina sétány mentén.

A bukaresti rendőrség először egyes nyomdákat ellenőrzött, amelyekről jó okkal feltételezték, hogy

hamis számlatömböket nyomnak

. Rendőrségi adatok szerint a lepecsételt, azonnal felhasználható hamis számla darabját 50 ezer lejért árusítják a feketepiacon. A rendőrség nemcsak a feketenyomdák, hanem a fantomcégeket alapítók ellen is nyomozni kezdett. Főleg azokat keresik, akik csak azért jegyeznek be céget, hogy a pénzügyi csalás iránt érdeklődőknek eladják -- informálta a közszolgálati TVR riportereit Dan Bucur bukaresti rendőr-főfelügyelő.

Az Állami Nyomda (CNIN) szakértői viszont az állítják, az új biztonsági számlákat lehetetlen hamisítani, sőt mi több, bevezetése után

20%-kal fog esni

a romániai feketepiac forgalma. A nyomda a patinás, 200 éve alapított német papírgyárral, az August Köhler Rt.-vel kötött kizárólagos szerződést a számlapapír szállítására. A számla szabad szemmel is észlelhető biztonsági elemeket tartalmaz, de olyanokkal is ellátták, amelyeknek a titkait csak a pénzügyőrség munkatársai ismerik.

A Köhler-papír csak ultraibolya fényben látható szálakat tartalmaz, és ha az ellenőr egy speciális vegyszert csepegtet a számla vásárlói példányára, az különféle módon színeződik el. A számla első oldalára írott adatok a másod- és harmadpéldányra különböző színekkel íródnak át. Az eddig 120, számlákat gyártó nyomda közül csak 20 maradt.

Az állami nyomda

pénzügyi igazgatója, Valentin Vagaon szerint a hamisítók egyedül csak a számlatömbök legális terjesztőitől szerezhették be az alapanyagot. Az igazgató szerint sikerült is leleplezni egy esetet, mikor valaki egy okirat-forgalmazó egész készletét fel akarta vásárolni. Már egy kamiont és három kisteherautót is odavezényelt a lerakathoz, és zacskókban hozta a számlatömbök ellenértékét, mikor a rendőrség lekapcsolta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!