Berlusconi román utódjai

2002. október 21. – 07:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Uniplus, valamint a Penthouse a Prima TV első emberének legújabb „szerzeményei”. Cristian Burci szemmel láthatóan egy romániai médiabirodalom felépítésén munkálkodik.

A Prima TV tulajdonosa, Cristian Burci a romániai médiapiac felvásárlásán töri a fejét. Burci cége, a Romanian Investment & Development SRL (RID) birtokába jutott ugyanis az Uniclub Multimedia társaság, amely az Uniplus rádiót is működteti. A tranzakció összege 300.000 dollárnyi lehet, amely információt Cristinel Popa , az Uniclub Multimedia SRL egyik üzlettársa is megerősített.

Uniplus – az ideális

Cristinel Popa elégedett a kapott összeggel, és elmesélte, hogy a RID előtt a Micula testvérek által vezetett European Drinks-től kaptak megvételi ajánlatot. Az eladott rádióhálózat fő erénye Popa szerint az, hogy nagyszámú vidéki állomással rendelkezik.

Ezenkívül ez volt az egyetlen olyan országos hálózat a romániai piacon, amelyet méreténél fogva be lehetett építeni egy média-trösztbe. Az Uniplus hálózatban jelenleg 19 stúdió található szerte az országban, amelyből 11 saját, nyolc pedig más cégekkel társulva közösen működik. Popa ugyanakkor elismerte, hogy az Uniplus adósságokat halmozott fel az állammal szemben az utóbbi években, de még a tranzakció megkezdése előtt a Pénzügyminisztérium leellenőrizte a céget. Az Uniplus eladási folyamata szeptember végén zárult le.

A Capital hetilap többszöri kérésére sem erősítette meg egyik fél sem a tranzakció összegét, csak annyit közöltek, hogy a továbbiakban az Uniplus új tulajdonosa a Romanian Investment & Development SRL (RID). Cristian Burci röviden megjegyezte, hogy egy amerikai csoport felmérést végez, hogy átértékeljék az adó piaci helyzetét. A műsorokért felelős igazgató a Radio 21 egykori vezetője, Valeriu Rus lesz.

Veszélyben a BBC?

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) október 8-i ülésén elfogadták az Uniclub Multimedia SRL új jogosultságait, amelynek értelmében a bukaresti Uniplus Radio 40,3%-ról 2,4%-ra csökkenti a saját műsortermelést, és növeli a felvett anyagok százalékát 48-ról 86,8-ra. A BBC híreinek közvetítési ideje szintén csökken, 11,2%-ról 10,8%-ra. A CNA Engedélyező Igazgatóságának közleménye alapján a saját készítésű műsorok számának csökkenését az Uniplus illetékesei a decemberig lebonyolítandó átszervezésekkel magyarázták. Ebből az információból arra következtethetünk, hogy az Uniplus Rádió újraindítása az év végére várható. A rádió kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy a bukaresti Uniplus (99,3 MHz) az egyetlen fővárosi adó, amely közvetíti a BBC román nyelvű adásait. A kormány szemében az objektivitása miatt kellemetlen BBC a szociáldemokrata párti Burci kezébe kerülve nehéz napok elé nézhet.

Kísért a múlt

Cristian Burcinak a tranzakcióban mutatott visszafogottsága összefügg cége, a Romanian Investment & Development (RID) korábbi szereplésével. A RID neve a konstancai MTC-TV és a Global Media közötti üzletben merült fel, amely tavaly nyáron, a Miron Mitrea által vezetett minisztérium védnöksége alatt zajlott le.

A témával korábban sokat foglalkoztak a román újságok, amelyek szerint a Közlekedési Minisztérium alá tartozó négy országos társaság gyanús reklámszerződést kötött az MTC-TV konstancai televízióval, aminek következményeként hat millió dollár folyt be Cristian Burci számlájára. Ugyanez a cég szerette volna az ősszel megvásárolni a Metropol biztosítótársaságot, de Burciu az utolsó pillanatban meggondolta magát, azt állítva, hogy túl sok adóssága van.

Titokzatos Penthouse

Míg az Uniplus tekintetében Burci visszafogottan nyilatkozott, addig a Penthouse magazin esetében határozottnak mutatkozott: főrészvényese és egyben kiadója lett a Global Publishing Group SRL-nek anélkül, hogy egy lejt is fizetett volna érte. Itt jön be a képbe újra a RID, amely a Cégjegyzék szerint augusztus 23 óta a részvények 60%-át birtokolja. A fennmaradó részen két jászvásári üzletember osztozik. Burciu szerint a Penthouse nehéz helyzetben volt, havonta 12 ezer dolláros veszteséggel, de egy erős üzlettárs mellett, mint például a RID, akár húszezer dollár nyereséget is hozhat. Szintén egy Burci cég, a Global Media foglalkozik majd a reklámjával.

A Capital megkérdezte Razvan Dascalu-t, a Global Publishing Group vezérigazgatóját is a lap eladásáról, aki viszont tagadta a tranzakció létrejöttét. Miután felvilágosították, hogy a RID az általa vezetett lap 60%-át birtokolja a Cégjegyzék szerint, Dascalu azt felelte, hogy nem hallott erről, és majd érdeklődik a cég jogi osztályán. Egy biztos, a Prima TV főnöke, Cristian Burci rendületlenül dolgozik saját média-trösztjének kiterjesztésén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!