Az internetes pornó prostitúciója

2002. október 20. – 03:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház kulturális és jogi bizottsága egyöntetűen megszavazta a pornográfia-törvényt. A szabályzattal nem csak a felnőtt-szórakozóhelyek, hanem az internetes pornó dolgát is megnehezítették.

Strip-tease nyugati módra...

Igaz, hogy a képviselők módosításokat hajtottak végre a szenátus által már elfogadott szabályzat szövegén, abban azonban mindkét fél egyetértett, hogy a strip-tease bárok ezután nyugati minták szerint kell működjenek Romániában is -- írja a Cotidianul napilap. A törvény végső formája értelmében a kizárólag felnőttek által látogatható szórakozóhelyek tulajdonosai a megnyitás előtt be kell szerezzék az induláshoz szükséges különleges engedélyeket. Az előírások szerint a bár területe minimum 100 négyzetméteres kell legyen, ezenkívül kötelező testőröket alkalmazni, a cég reklámjain pedig nem szerepelhetnek illetlen szavak és helyzetek. A pár napja elfogadott törvény megtiltja, hogy kiskorúakat vagy mozgássérülteket szerepeltessenek a bárok erotikus műsoraiban.

Jogi- és kultúr-méterek

A szórakozóhelyek a szenátus szerint legalább 500 méterre, a képviselők szerint elég, ha 200 méterre vannak az iskoláktól, kollégiumoktól vagy templomoktól. A végső 200 méteres távolság megszavazása egy kis nézeteltérés nyomán jött létre, a képviselők jogi bizottsága ugyanis fenntartotta a szenátus által megszavazott 500 métert. A kulturális bizottság viszont kitartott az ő 100 métere mellett. Így, a parlamenti matematika értelmében megszületett a 200 méteres távolsági szabály. A képviselők elvetették annak szükségességét, hogy egy olyan bizottságot hozzanak létre, amely ezen bárok működését ellenőrzi. A felülvizsgáláshoz -- a törvény értelmében -- a Belügyminisztériumnak, valamint az engedélyeket kiadó hivataloknak van joga.

Az internetes pornó halála?

Az interneten pornó oldalakat működtető szolgáltatóknak az előbb felsoroltaknál sokkal több korlátozással kell szembenézniük. Az összes szex- és pornóoldalt ugyanis jelszavakkal kell ellátni, az oda belépni vágyóknak pedig fizetniük kell a szolgáltatásért. Az árakat természetesen az oldal működtetője fogja majd megszabni. A szolgáltatóknak ugyanakkor be kell jegyeztetniük az oldalakat a pénzügyi szerveknél is, hogy adózás alá vethessék őket. A képviselők nem fogadták el azonban a szenátus azon kikötését, miszerint a bejegyzendő oldalak üzemeltetői három millió lejes bejegyzési díjat fizessenek. Természetesen tilos a pedofiliát vagy zoofiliát népszerűsítő képek és filmek bemutatása az internetes oldalakon.

Orgia razzia

A képviselőház által elfogadott változat szerint nem büntetik az obszcén anyagok birtoklását -- hiszen megsértenék ezzel a tulajdonjogra vonatkozó törvényt --, viszont egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik azoknak nyilvánossá tételét. Eltörölték ugyanakkor a szenátus azon döntését is, amely szerint kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetést róhatnak ki obszcén jellegű összejövetelek szervezőire. A képviselők szerint ugyanis nem a szervezőket, hanem az illetlenségek elkövetőit fogják majd megbüntetni a jó erkölcs vagy a közrend megbontására vonatkozó előírások szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!