A Financial Times kommentárja

2002. október 11. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Financial Times tragikusnak tartja, hogy az EU-tagjelölteknek a felzárkózás érdekében tett bámulatra méltó erőfeszítéseit a tagállamok nem viszonozták egyenértékű elkötelezettséggel.

A brit üzleti körök lapja az Európai Bizottság idei országjelentéseit kommentálja kontinentális kiadásában csütörtökön közölt szerkesztőségi cikkében, amely szerint a brüsszeli állásfoglalás csupán megerősítette azt, ami már a 2001. decemberi laekeni csúcs óta világos volt. A tagjelöltekről készített jelentések alátámasztották, hogy nincs csúszás a tárgyalási folyamatban, és „bővítési fáradtság” sem lett úrrá a résztvevőkön. Azt is kiemelték azonban, hogy a leendő EU-tagokra még nehéz feladatok várnak. Két-három fejezet kivételével a tárgyalások valamennyi területen lezártnak tekinthetők, de ez nem jelent egyúttal versenyképes társadalmakat és gazdaságokat a tagjelöltek oldalán – jegyzi meg a lap. Üdvözlendőnek tartja ezért, hogy Günter Verheugen bővítési biztos szigorú ellenőrzési rendszert helyezett kilátásba annak szavatolására, hogy a tagjelöltek be is tartsák a tárgyalásokon tett ígéreteiket. Az uniónak viszont a szemére veti, hogy miközben a csatlakozásra készülő országok rendkívüli erőfeszítéseket tettek, ő maga nem készült fel a fogadásukra. „Az EU és tagországai tartósan képtelennek bizonyultak arra, hogy felismerjék a Berlini Fal 13 évvel ezelőtti leomlásának átfogó történelmi jelentőségét” – állapítja meg. Igaz, hogy erre sok mentséget lehet találni. Lehet hivatkozni a német újraegyesítés után, a 90-es évek első felében bekövetkezett gazdasági felfordulásra, vagy az euró bevezetésére való felkészülésre, amely az egész évtizeden végighúzódott. De azért mégis megdöbbentő, hogy miközben a brüsszeli bizottság a tagjelöltek felkészültségéről prédikál, a bővítéshez szükséges korlátozott intézményi reformok a nizzai szerződésről Írországban tartandó második népszavazás bizonytalan kimenetelén múlnak – írja a lap. Mi a helyzet továbbá az EU „drága és kereskedelemromboló” közös agrárpolitikájának reformjára vonatkozó tervekkel? Válasz: késlekedésre vannak kárhoztatva Franciaország politikai érzékenysége miatt. És hol vannak azok a tájékoztató kampányok, amelyekkel meg kellene győzni a tagállamok szavazóit a bővítés előnyeiről? A történelmi lehetőség időnkénti szónokias emlegetésétől eltekintve ezek is szembetűnően hiányoznak – állapítja meg a Financial Times, a tagállamok figyelmébe ajánlva, hogy a tagjelöltek (a lengyel parasztok minden zsörtölődése ellenére is) legalább megértették a bővítés óriási politikai, stratégiai és gazdasági jelentőségét. (mti)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!