Az Igazságügyi Minisztérium kezében a Cégjegyzék

2002. szeptember 27. – 22:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Kereskedelmi és Iparkamara körüli csendet a területi kamarák különválása törte meg, amelynek következtében az alapszabályzaton kívül a vezetőség is megváltozott. Miközben két személy küzd az elnöki szék megszerzéséért, a háttérben a kormány gondoskodik arról, hogy a harcnak ne legyen tétje.

Egység vagy különválás?

A Román Kereskedelmi és Iparkamara igazgatói tisztségének betöltésére két személy is pályázik: George Cojocaru, a jelenlegi elnök, aki 1996 óta tölti be a tisztséget, és Mihail Vlasov, a volt alelnök. A vita tárgyát a vidéki kirendeltségek leválása képezi, amelyet a bukaresti szárny nem akar elismerni. Éveken keresztül a Romániai és Bukaresti Kereskedelmi és Iparkamara (CCIRB) egyetlen intézményt alkotott, az egykori állapotot pedig Cojocaru továbbra is fenn kívánja tartani, mivel szerinte ezt a korábbi közgyűlések elfogadták, és az alapszabályzatban is rögzítették. A jelenlegi elnök azt állítja, a fővárosi és a vidéki részlegek tevékenységi köre többnyire fedi egymást, ezért eddig sem merültek fel nehézségek az együttműködés téren.

A vidék elégedetlen

A bekövetkezet események tükrében azonban, úgy tűnik, a Kereskedelmi Kamara háza táján nem mindenki ért ezzel egyet. A Területi Kamarák hétfői, Bukarestben megtartott közgyűlésén hozott szakadár határozatok teljesen felborítják a hazai üzleti világot. Először is Bukarest tagsága nélkül alakult meg a Román Kereskedelmi és Iparkamara (CCIR), amely módosította az intézmény működési szabályzatát, és egyben megválasztotta az új vezetőséget is -- nyilatkozta a sajtónak Valentin Cizmaru, a szintén frissen kinevezett szóvivő, aki szerint a vidéki kamaráknak szükségük van egy saját képviseleti szervezetre, mégpedig a CCIR-re, amely nem függ a bukaresti ágtól. Cizmaru szerint a CCIRB működése törvénytelen, mivel a vidéki kirendeltségekkel ellentétben ez a kamara nem rendelkezik a kormány elismerő határozatával.

Ki járt el törvénytelenül?

Cojocaru, a CCIRB elnöke, szabályzat- és törvényellenesnek tartja a létrejött közgyűlést és annak határozatait, hiszen azt hivatalban levő elnökként neki kellett volna összehívnia. Emiatt a CCIRB egy törvénytervezetet javasolt, amely megerősíti azt, hogy a szervezet jelenlegi formája az elfogadott belső szerveződés értelmében a Területi Kamarákat is magába foglalja. A törvénytervezet már jóváhagyták, és jövő héten megjelenhet a Hivatalos Közlönyben is -- jegyzi meg Cojocaru. A CCIR elnöke a CCIRB alelnöki tisztségéről lemondó Mihail Vlasov lett, aki szerint a szabályzatmódosítás törvényes volt, mivel az új vezetőség a 41-ből 37 Területi Kamara támogatását élvezi. Úgy tűnik, a kamarák belső harcainak valódi tétje a Romexpo vásárváros, a luxuskivitelű székház, valamint a Cégjegyzék megszerzése, nem is beszélve arról, hogy hatalmas összegek forognak kockán.

A kormány nem alszik

Amíg a kamarák egymással harcoltak, a kormány a legutóbbi gyűlésén elhatározta, hogy a Cégjegyzék a Kereskedelmi és Iparkamara fennhatósága alól az Igazságügyi Minisztérium adminisztrálása alá kerüljön. A kormány a tettét azzal indokolja, hogy visszaélések történtek, és számos fantom cég is bejegyzésre került a különböző magánérdekek érvényesítése során. Az Igazságügy fennhatósága alatt hatékonyabban ellenőrizhetik a nyilvántartást, és azt állítják, különben sem maradhat egy ilyen fontos irat egy bizonytalan helyzetben levő intézmény birtokában. A cégnyilvántartások átvételével, amely a legnagyobb pénzforrások egyike, a kormány jelentősen csökkenti a vitából győztesként kikerülő kamaraelnök hatalmát és befolyását. Ugyanakkor megszűntethetik a jegyzék adataihoz való szabad hozzáférés lehetőségét is, amely főleg az újságírók számára lehet fontos, hiszen eddig innen szerezték be leleplező cikkeikhez a szükséges információikat. Félő, hogy a minisztérium bürokratikus gépezete a jövőben a munkahelyi titoktartásra hivatkozva meg fogja akadályozni az információ további szabad áramlását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!