Ismét feléled a PHARE-botrány?

2002. szeptember 16. – 21:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyár folyamán a hivatalos szervek azt állították, gerjesztett botrány a PHARE-támogatások körüli vita. Ennek ellenére Suceavan beigazolódott a sikkasztás gyanúja , a Ellenőrző Testület pedig újra vizsgálni kezdte az ügyet.

A Pénzügyminisztérium két képviselője Suceavara utazott azért, hogy a PHARE-támogatások felhasználását ellenőrizze -- állítja a BBC. Gyanút keltettek ugyanis a Gardianul pénteki számában megjelent kijelentések, miszerint több Suceava-i cég úgy jutott támogatáshoz, hogy az előírt feltételeknek nem felelt meg. A lap azzal vádolja az illető cégeket, hogy az elnyert összegeket más célra használják, mint amit a szerződésben megjelöltek. Ezt a Suceava-i Pénzügyellenőrség biztosának helyettese is igazolta. Nyilatkozata szerint ugyanis több PHARE- támogatást nyert cég esetében hamisak voltak a felmutatott iratok, az összesen elnyert 500 ezer eurót pedig nyolc cég a tervezettől eltérő célokra használta fel.

Az Ellenőrző Testületre bízták a vizsgálatot

A Miniszterelnöki Hivatal Ellenőrző Testület vizsgálni fogja a PHARE-támogatásban részesült projekteket -- jelentette ki még a múlt hét folyamán a testület vezetője, Victor Ponta. Ponta elmondta, egy kormányhatározat értelmében az általa vezetett testületet nevezték ki arra, hogy az Európai Unió által létrehozott Korrupcióellenes Hivatallal együttműködjön. Állítása szerint nem fognak minden esetet külön-külön megvizsgálni, viszont figyelmet szentelnek majd azoknak, amelyek kapcsán fennállhat a hűtlen pénzkezelés gyanúja. Az Ellenőrző Testület tehát az uniós hivatallal fog együttműködni. Ennek szóvivője, Alessandro Buttice elmondta, Romániában több esetet is vizsgálnak, azonban nem nyilatkozott arról, hogy a PHARE-támogatások ügyéről van-e szó, hiszen az erre vonatkozó adatok hivatali titoknak számítanak, és csak az ellenőrzések befejeztével kerülhetnek nyilvánosságra. Ugyanakkor kifejtette, hogy az általa képviselt szervezet együttműködik a román hatóságokkal, és folyamatosan jelzi azt, ha valamit gyanúsnak talál.

Ha a sajtó szimatolni kezd

A sajtóban már korábban arra vonatkozó információk jelentek meg, hogy az ország központi régióiban másra használták a támogatás összegét, mint amit az elfogadott tervezetben megjelöltek. A híreszteléseket viszont a hatóságok tagadták, és azt állították, a sajtó gerjesztette a botrányt. Az eset kapcsán megszólaltatott Andre Lys , az Európai Unió romániai küldöttségének megbízottja elmondta, valóban volt pár olyan eset, amelyben a bizalmatlanul kezelés gyanúja merült fel, de ezeket az ügyeket még 2000-ben észlelték, és azóta ezekről a főügyészség döntött. A Gardianul lapban megjelent összeállítás újra a PHARE-támogatások ügyét helyezi középpontba. A cikk szerint többszörös is jogtalanságot követtek el akkor, amikor a támogatandó tervezeteket kiválasztották. Szerintük az Andre Lys mértéktartó nyilatkozata politikai megfontolásból hangzott el, és a megbízott valójában „húzta az orrát” az újabb gyanús esetek miatt. Az említett újság ugyanakkor azt állítja, rokoni alapon, vagy jó pénzekért is támogatáshoz lehetett jutni. Kijelentésüket négy cég konkrét megnevezésével támasztják alá. Szerintük ugyanis a Comchim Bucuresti, a Far-Est Bucuresti, a Romaqua Bucuresti és Europrod Craiova vállalkozások a hatalomhoz közel álló Gelu Ugleant bízták meg azért, hogy szerezzen nekik a PHARE-támogatást. Uglean pedig a Mecan Valah Prodserv Bucuresti céget hozta létre azért, hogy „törvényesítse” tevékenységét: a tanácsért hozzá fordulóknak azt ígérte, jó pénzért elintézi, hogy PHARE-támogatáshoz jussanak, hiszen ismeri a kiskapukat. Forrás: Gardianul, Adevarul

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!