17,7 milliárdos adót fizetett a „legpechesebb” bevalló

2002. szeptember 11. – 20:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arra vonatkozó pontos adatok nincsenek, hogy mekkora lehet a legnagyobb romániai vagyon. Azt azonban biztosra tudhatjuk, hogy 2001-ben mekkora volt a legnagyobb személyi jövedelemadó. Hogy kié?

Romániában tavaly a legnagyobb évi nettó jövedelem 66,57 milliárd lej, tehát 914 323 dollár volt. Legalábbis ekkora évi bevételre fizették a legnagyobb személyi jövedelemadót. A legnagyobb hazai vagyonra vonatkozóan csak találgatások és becslések léteznek, de az adóhivatal adataiból talán megtippelhető. A Pénzügyminisztérium ugyanis először jelentette meg azt a listát, amelyen a 2001-es évben befizetett személyi jövedelemadók összege szerepel.

A személy neve: titok

2001-ben a legnagyobb befizetett személyi jövedelemadó 17,7 milliárd lej volt, azonban nem ismeretes, hogy ki vagy honnan fizette be ezt az összeget, hiszen a Pénzügyminisztérium köteles titokban tartani az erre vonatkozó adatokat. Mindössze azt tudni, hogy az illető körzetének többi adófizetője se maradt alul az átlaghoz képest.

A törvény értelmében személyi jövedelemadót azoknak kell fizetniük, akik független tevékenységekből, szabadfoglalkozásuk vagy kereskedelmi tevékenységük révén egy második fizetésből, esetleg ingatlanok bérbeadásával, vagy szellemi tulajdon eladása révén szereznek jövedelmet. A legnagyobb adófizető foglalkozása sem ismert, legfeljebb tippelni lehet erre a fenti behatárolást figyelembe véve.

A No. 1 adófizető és a többiek

A No.1 adófizető polgár megközelítőleg 700-szor többet keresett, mint egy átlagos alkalmazott, akinek legfeljebb 107 dollár a havi jövedelme. Az említett személy ugyanakkor 300-szor több jövedelemhez jutott, mint bármely más adófizető egyén az ő adófizető körzetéből. Ott, ahol ezt az az összeget befizették, a legtöbb személynek 236 dollár nettó havi jövedelme lehetett a tavaly.

Ugyanabból az adófizető körzetből a második legnagyobb bevétellel rendelkező egyén 5,16 milliárd lej adót kellett, hogy fizessen, tehát a bruttó jövedelme majdnem 450 ezer dollár volt. Ez a legnagyobb adófizető jövedelmének a felét teszi ki.

Ez még semmi...

Az is lehetséges, hogy valaki ennél is nagyobb jövedelemmel rendelkezzék -- állítják a hatóságok -- hiszen sok esetben nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Például a banki letétek kamatjaiból származó bevételek után nem közvetlenül az adóhivatalnak kell adózni, az ugyanis a bankok révén kerül a hatósághoz.

A No.1 adófizető körzetében többen is jól keresnek: az első tíz adófizető (a befizetett összegek függvényében számolva) egyenként legalább 100 milliárd lej körüli jövedelemmel rendelkezhetett a tavaly, és majdnem 40 milliárd lej adót fizetett, ami az illető körzetben befizetett adóknak 5%-át teszi ki. Az említett körzet 27000 adófizetője átlagban 29,9 millió lej adót fizetett be, ami arról tanúskodik, hogy az egyének legkevesebb havi 236 dollár bevétellel rendelkeztek.

Forrás: Ziarul Financiar

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!