Törvényes a kábeltévé cégek monopóliuma

2002. augusztus 21. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az UPC Seltron és az Astral a törvény kiskapuit használták fel arra, hogy a kezükben tartsák a kolozsvári kábeltelevíziózást. A jelenlegi jogszabály ugyanis nem tiltja a monopolhelyzet kialakítását.

Törvényesen urai a helyzetnek

A nyugat-európai országokban érvényes médiatörvények előírják, hogy egy település adott területegységén legkevesebb két kábeltévé szolgáltatónak kell működnie azért, hogy a monopolhelyzeteket kizárhassák. Az idén ismét módosított román jogszabály azonban erre nem tért ki. Ennek köszönhetően például Kolozsváron az UPC Seltron és az Astral Telecom a törvény nyújtotta lehetőséggel éltek akkor, amikor közös megegyezés alapján felosztották egymás között a sugárzási területeket. Az előfizetők pedig ki vannak szolgáltatva a cégek kénye-kedvének. Az 1992-ben kiadott 48-as törvény nem tartalmaz semmilyen arra vonatkozó kitételt, hogy a szolgáltatónak előzetesen egyeztetnie kell a sugárzott tévéadók listáját a megrendelőkkel, így tehát jogukban áll azt anélkül módosítani, hogy erről a klienseik véleményét kikérnék. Ugyanakkor a kábeltévék előfizetői nem választhatják meg saját szolgáltató cégüket: kénytelenek ahhoz fordulni, amelyik az illető lakókörzetben sugároz.

Nyitva van a kiskapu...

Az 35/1991-es törvény értelmében azoknak a vegyes tőkével rendelkező cégeknek, amelyek termelő tevékenységet folytatnak, öt évig nem kell adót fizetniük. Ezt az előírást használták ki a kolozsvári kábeltévé cégek is, amikor közös összefogással üzemeltetni kezdték az NCN tévéadót. Így szolgáltatást nyújtó cégekből termelőkké léphettek elő, és a bevételeiket az NCN-hez forgathatták vissza. Az NCN műsorait tehát ugyanazon cég készítette, amelyik a sugárzás jogát is megvásárolta, ez pedig a minőség rovására ment.Az adómentes időszak lejártával az NCN jövedelemforrása is megszűnt. Ennek ellenére a törvény előírásai szerint a tévéstúdiónak az adómentes időszakot követően még legalább öt évig működnie kell, ellenkező esetben visszamenőleg is ki kell fizetnie az adót. Tartozásai miatt azonban az NCN a csőd szélén áll, és az ezt üzemeltető UPC Seltron és az Astral Telecom cégek pedig a növelt bérleti díjak és a gyenge szolgáltatások miatt küzdenek elégedetlenkedő megrendelőikkel.

Az NCN virágkora

Az NCN a kolozsvári helyi televíziózást monopolizálta. Az UPC Seltron elnöke, Mircea Vasile Ilea azt állítja, semmiféle törvény nem kötelezheti arra, hogy egy másik csatorna műsorát is sugározza, ezért nem is hajlandó más helyi adóknak teret biztosítani. Így a Cinemar tévéstúdiót, majd a helyi Tele Europa Nova tévéadót is elutasította. Az NCN monopóliumát az újonnan létrehozott Alfa tévéstúdió ingathatja meg, ha sikerül megszereznie a működéshez szükséges engedélyeket, hiszen ezt a European Drinks cég támogatja, és jelentős pénzügyi alappal rendelkezik.

A kolozsvári kábeltévék története

1992-ben kezdõdött, amikor a magas életszínvonalú város megengedhettek magának az akkor még luxusszolgáltatásnak számító kábeltévé mûködtetését. Az elsõ létrejövõ cég a Portal volt, ezután következett a TV Cablu, mindkettõ osztrák tõkével. A Seltron cég alakult meg harmadikként. Hogy ne veszélyeztessék egymást, a három cég szerzõdést kötött, amelynek alapján a sugározandó lakónegyedeket elosztották egymás között. Idõközben a Seltront és a Portalt egy kanadai cég vásárolta meg, ma UPC Seltron néven mûködik, a TV Cablu pedig egy amerikai befektetõ tulajdonaként alakult át Astral Telecommá. A két kolozsvári kábeltévés cég tulajdonosai más vállalkozásokban is érdekeltek: az UPC kanadai cégcsoport a Romtelecoméval vetekedõ telefonhálózatot kíván létrehozni, az Astral pedig saját internet-szolgáltatását építi ki.


Forrás: Gazeta de Cluj

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!