Jó kezekben a PHARE-támogatások!?

2002. augusztus 17. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sikkasztottak abból a PHARE-pénzalapból, amellyel az EU támogatja Romániát -- jelentette az AFP és a BBC. Ha ez igaz, az ország nem használhatja fel a 265 millió eurós támogatást. Az Európai Bizottság viszont cáfolja, hogy rendellenességet tapasztalt volna.

Csütörtök esti közleményében az Európai Bizottság (EB) romániai küldöttsége kijelentette, a sajtóban megjelent hírek tévesek, ugyanis nem rendeltek el kivizsgálást a PHARE-támogatások ügyében. Pontosították a támogatás összegére vonatkozó hírt is, tehát 250 milliárd euró helyett 265,5 milliárdról van szó. Az európai integráció minisztere, Hildegard Puwak is tagadja, hogy az EB vizsgálatot indított volna a PHARE területfejlesztési juttatások romániai felhasználásáról. A miniszter szerint semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy a pénzt megfelelő módon hasznosítják. Puwak nem tart attól, hogy elveszíthetné az állam az Unió kínálta támogatást. Szerinte a hírek nem igazak, és egyetlen céljuk az, hogy az ország arculatán és hitelességén csorbát ejtsenek.

A sajtó mintára „készített” botrányt?

A romániai sajtóban több olyan írás jelent meg, amely szerint az EB bukaresti küldöttsége szakembereket kért volna fel arra, hogy a fővárosban és vidéken ellenőrizze a pénz felhasználását. A France Presse és a BBC tegnapi híradása is ezt igazolja. A hírek szerint a PHARE-támogatást hűtlenül kezelték, az EB pedig emiatt a kis- és közép-vállalkozások támogatásának megszüntetésére készül. A francia hírügynökség a bizottság romániai szóvivőjét, Angel Filote t idézi, és azt állítja, főként Brassó környékén észleltek rendellenességeket.

Az EB úgy tartja, a 2002. januárjában és júliusában elterjedt híreket időközben módosította a sajtó. Januárban sikkasztás-gyanús esetek felülvizsgálását rendelték el (az eredmények kiértékelése folyamatban van), július elején pedig az EB küldöttségének vezetője, Jonathan Scheele nyilatkozta azt, hogy kétes hitelességű pályázatokat is találtak. Noha a megfelelő bizonyítékaik hiányoztak, úgy tartották, hogy a pályázatok értékét és komolyságát a hazai ügynökségek helytelenül mérték fel, és a korrupció-gyanús vállalkozásokat nem támogatták.

Megspórolt pénz

A gazdasági és előrejelzési miniszter, Leonard Cazan , és a minisztérium államtitkára, Mihai David is tagadja, hogy a hatóságokat valaki is hivatalosan értesítette volna. Úgy tartják, mivel a támogatás részletekben érkezik, ahogy a támogatottak rendre megvalósítják azt, amit a pályázatokban vállaltak, a hűtlen kezelés ki van zárva.

„Amikor az esetleges sikkasztásokról tudomást szereztünk, beleegyeztünk a pályázatok felülvizsgálásába. Mi több, a délnyugat-olténiai híresztelések esetében éppen a miniszter volt az, aki a bizottságnak javasolta a kérdéses pályázatok felülvizsgálását.” Az akkori elemzésről hivatalos nyilatkozat még nem jelent meg.

Mihai David szerint a híresztelések nem adnak okot az aggodalomra: „A pályázatok annyira jól haladnak, hogy az előzetes elképzelésekhez képest még pénzt is sikerült megtakarítanunk, így az infrastruktúra kiépítésére vonatkozó 19 terv helyett húszat valósíthatunk meg.” A gazdasági és társadalmi kohéziót célzó támogatás teljes összegéből Románia eddig 8,7 millió eurót kapott.

Az Európai Bizottság Korrupcióellenes Hivatal ának (OLAF) vezetője, Alexe Lys elmondta, a hivatal „korlátozott számú” ügyiratot küldött a Főügyészségnek, amelyben hűtlen kezeléssel vádolják az illetékeseket. Az ügyészség sajtóosztálya viszont azt állítja, hozzájuk semmiféle ügyiratot nem küldtek.

A Demokrata Párt is kérdőre vonná az illetékeseket

A Demokrata Párt felkérte a Főügyészséget, hozza nyilvánosságra az OLAF csalással kapcsolatos észrevételeit, és arra kérte a kormányt, tegyen hozzáférhetővé minden olyan pályázatot, amelynek alapján a vissza nem fizetendő támogatásokat elosztották. Viorel Pana szenátor szerint pártja aggódik amiatt, hogy az országtól megvonhatják a támogatást. „Úgy gondolom, a hamisított ügyiratokért is felelősséget kell vállalnunk” – jelentette ki.

Újonnan igazolt pályázatok

Brassó prefektusa, Otilian Neagoe azt nyilatkozta, hogy még egyetlen támogatandó pályázatot se hagytak jóvá végérvényesen a bizottság képviselői. A projekteket majdnem egy hónapja bírálta el az EB és a Román Kereskedelmi Bank. „Márcsak azért se beszélhetünk hűtlen kezelésről, mert a támogatási szerződések még alá sincsenek írva, azok a pályázatokat pedig, amelyeket három héttel ezelőtt közmunkálatok támogatására nyújtottunk be, azokat az EB ugyan elfogadta, de a kért összegeket még nem kaptuk meg.” A közmunkálatokért járó támogatások főként Brassó és Kovászna megyei önkormányzatokat illetnék meg.

Forrás: Mediafax

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!