Jó kezekben a PHARE-támogatások!?

2002. augusztus 17. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sikkasztottak abból a PHARE-pénzalapból, amellyel az EU támogatja Romániát -- jelentette az AFP és a BBC. Ha ez igaz, az ország nem használhatja fel a 265 millió eurós támogatást. Az Európai Bizottság viszont cáfolja, hogy rendellenességet tapasztalt volna.

Csütörtök esti közleményében az Európai Bizottság (EB) romániai küldöttsége kijelentette, a sajtóban megjelent hírek tévesek, ugyanis nem rendeltek el kivizsgálást a PHARE-támogatások ügyében. Pontosították a támogatás összegére vonatkozó hírt is, tehát 250 milliárd euró helyett 265,5 milliárdról van szó. Az európai integráció minisztere, Hildegard Puwak is tagadja, hogy az EB vizsgálatot indított volna a PHARE területfejlesztési juttatások romániai felhasználásáról. A miniszter szerint semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy a pénzt megfelelő módon hasznosítják. Puwak nem tart attól, hogy elveszíthetné az állam az Unió kínálta támogatást. Szerinte a hírek nem igazak, és egyetlen céljuk az, hogy az ország arculatán és hitelességén csorbát ejtsenek.

A sajtó mintára „készített” botrányt?

A romániai sajtóban több olyan írás jelent meg, amely szerint az EB bukaresti küldöttsége szakembereket kért volna fel arra, hogy a fővárosban és vidéken ellenőrizze a pénz felhasználását. A France Presse és a BBC tegnapi híradása is ezt igazolja. A hírek szerint a PHARE-támogatást hűtlenül kezelték, az EB pedig emiatt a kis- és közép-vállalkozások támogatásának megszüntetésére készül. A francia hírügynökség a bizottság romániai szóvivőjét, Angel Filote t idézi, és azt állítja, főként Brassó környékén észleltek rendellenességeket.

Az EB úgy tartja, a 2002. januárjában és júliusában elterjedt híreket időközben módosította a sajtó. Januárban sikkasztás-gyanús esetek felülvizsgálását rendelték el (az eredmények kiértékelése folyamatban van), július elején pedig az EB küldöttségének vezetője, Jonathan Scheele nyilatkozta azt, hogy kétes hitelességű pályázatokat is találtak. Noha a megfelelő bizonyítékaik hiányoztak, úgy tartották, hogy a pályázatok értékét és komolyságát a hazai ügynökségek helytelenül mérték fel, és a korrupció-gyanús vállalkozásokat nem támogatták.

Megspórolt pénz

A gazdasági és előrejelzési miniszter, Leonard Cazan , és a minisztérium államtitkára, Mihai David is tagadja, hogy a hatóságokat valaki is hivatalosan értesítette volna. Úgy tartják, mivel a támogatás részletekben érkezik, ahogy a támogatottak rendre megvalósítják azt, amit a pályázatokban vállaltak, a hűtlen kezelés ki van zárva.

„Amikor az esetleges sikkasztásokról tudomást szereztünk, beleegyeztünk a pályázatok felülvizsgálásába. Mi több, a délnyugat-olténiai híresztelések esetében éppen a miniszter volt az, aki a bizottságnak javasolta a kérdéses pályázatok felülvizsgálását.” Az akkori elemzésről hivatalos nyilatkozat még nem jelent meg.

Mihai David szerint a híresztelések nem adnak okot az aggodalomra: „A pályázatok annyira jól haladnak, hogy az előzetes elképzelésekhez képest még pénzt is sikerült megtakarítanunk, így az infrastruktúra kiépítésére vonatkozó 19 terv helyett húszat valósíthatunk meg.” A gazdasági és társadalmi kohéziót célzó támogatás teljes összegéből Románia eddig 8,7 millió eurót kapott.

Az Európai Bizottság Korrupcióellenes Hivatal ának (OLAF) vezetője, Alexe Lys elmondta, a hivatal „korlátozott számú” ügyiratot küldött a Főügyészségnek, amelyben hűtlen kezeléssel vádolják az illetékeseket. Az ügyészség sajtóosztálya viszont azt állítja, hozzájuk semmiféle ügyiratot nem küldtek.

A Demokrata Párt is kérdőre vonná az illetékeseket

A Demokrata Párt felkérte a Főügyészséget, hozza nyilvánosságra az OLAF csalással kapcsolatos észrevételeit, és arra kérte a kormányt, tegyen hozzáférhetővé minden olyan pályázatot, amelynek alapján a vissza nem fizetendő támogatásokat elosztották. Viorel Pana szenátor szerint pártja aggódik amiatt, hogy az országtól megvonhatják a támogatást. „Úgy gondolom, a hamisított ügyiratokért is felelősséget kell vállalnunk” – jelentette ki.

Újonnan igazolt pályázatok

Brassó prefektusa, Otilian Neagoe azt nyilatkozta, hogy még egyetlen támogatandó pályázatot se hagytak jóvá végérvényesen a bizottság képviselői. A projekteket majdnem egy hónapja bírálta el az EB és a Román Kereskedelmi Bank. „Márcsak azért se beszélhetünk hűtlen kezelésről, mert a támogatási szerződések még alá sincsenek írva, azok a pályázatokat pedig, amelyeket három héttel ezelőtt közmunkálatok támogatására nyújtottunk be, azokat az EB ugyan elfogadta, de a kért összegeket még nem kaptuk meg.” A közmunkálatokért járó támogatások főként Brassó és Kovászna megyei önkormányzatokat illetnék meg.

Forrás: Mediafax

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!