Konfliktus Funar fiának cége körül

2002. július 19. – 19:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Sabin Funar tulajdonában levő Investicon cég által üzemeltetett piac ügyében az állami szervek több ízben is folytattak már kivizsgálást, ugyanis a cég nem tartotta be a szerződésben foglaltakat. Az évek óta tartó huzavona végét a piac felszámolása jelenthetné.

A kolozsvári Grigorescu negyed ben található piac ügye évek óta vita tárgyát képezi. A Kolozs megyei prefektúra úgy döntött, a konfliktust kezelendő az alprefektust, Dan Canta t bízza meg azzal, vizsgálja ki a helyzetet. Az érintett árusok csütörtök reggel találkozhattak a Kolozs megyei prefektúra és az építkezési felügyelőség képviselőivel.

Ki záratná be valójában a piacot?

A piac felszámolása körüli viták pár hónappal ezelőtt kezdődtek, ugyanis a helyi tanács felbontani készült az Investicon céggel kötött szerződést, de a polgármester, Gheorghe Funar nem ismerte el a tanács működését. A megjelent árusok elmondták, az Investicon cég azt állítja, hogy az építkezési felügyelőség az, amely megszűntetné a piac működését. Az árusok aggódnak, hiszen szerződésük augusztus 1.-éig érvényes, a híresztelések szerint a cég pedig földgyaluval semmisítené meg a helyet. Ugyanakkor arról is panaszkodtak, hogy a piac megnyitásakor mindössze százezer lejt kellett fizetniük egy felállított standért, most pedig 140 ezer lejbe kerül egy négyzetméternyi bérelt terület, így a havi kiadás átlagban kétmillió lej.Az építkezési felügyelőség vezetője, Dan Subtirica szerint nincs szó a piac bezárásáról, mindössze arra kérték az üzemeltető céget, július 25.-éig rendezzék a piac helyzetét úgy, hogy ne sértse a törvény előírásait. Szerintük a 14 törvénytelenül felállított bódét kell felszámolnia a cégnek, és nem a teljes piacot, vagy pedig meg kell szereznie a működésükhöz szükséges engedélyeket.

Kommunikáció-hiány

Az alprefektus szerint a cég félrevezette a kereskedőket, és nem volt hajlandó együttműködni az állami ellenőrző szervekkel. Ezzel ellentétben Sabin Funar azt állítja, az Investicon céget arra kérték, számolja fel a kérdéses bódékat, anélkül, hogy a hivatalos szervek tárgyaltak volna a cég képviselőivel, pedig ők ebbéli szándékukat többször kifejezték. A cég -- Sabin Funar elmondása szerint ---- azt ajánlotta az árusoknak, más helyre költözteti őket, és memorandumot nyújtott be a prefektúrának, amelyben bizonyítja, hogy a piac törvényesen működik. A hivatalos szervek úgy döntöttek, kivizsgálják helyzetét, és kedden újabb találkozót szerveznek az érintettekkel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!