Vantu élt, él és élni fog

2002. június 17. – 15:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Köszönöm, jól érzem magam útban a Duna-Delta felé” -- cáfolta meg a balesetéről egy napja keringő híreket Sorin Ovidiu Vantu, Románia legellentmondásosabb üzletembere. Vantu eltűnése sajtószenzációvá dagadt, majd a lufi mára kipukkanni látszik.

Vasárnap délután egymásnak ellentmondó hírek röppentek fel a Sorin Ovidiu Vantut ért állítólagos balesetről. Az előzetes információk szerint a FNI-ügyben kulcsszerepet játszó üzletember Vifor nevű, a Gelsor cég tulajdonában levő motorcsónakja a Duna Delta Caraorman nevű ágán hajózva, Tulcea kikötőjétől 30 km-re 12,30 óra körül összeütközött egy kotrógéppel. A csónakban még SOV egyik bizalmi embere, a tulceai Tanase Terente tartózkodott. Az ütközést követően Vantu eszméletét vesztette, és állítólag helikopterrel kórházba szállították. Azonban egyetlen környékbeli vagy fővárosi kórház sem erősítette meg a hírt, hogy Vantut beutalták volna.

Az esti órákban sem a rendőrség, sem a Tulcea megyei prefektusi hivatal, sem a mentők nem tudtak pontos információkkal szolgálni a balesetről. Dan Iulian Ichim, a tulceai kikötő főkapitánya az Adevarul-nak úgy nyilatkozott, hogy „folyik a média által jelzett adatok ellenőrzése”. Ion Vargau prefektus arra hivatkozva, hogy beosztottjainak telefonjai ki voltak kapcsolva, szintén nem tudott semmilyen felvilágosítást adni.

A baleset hírét maga az érintett

cáfolta hétfő reggel a BBC-nek adott telefoninterjújában: „Nem történt semmiféle baleset. Egész nyáron különben a Deltában ülök, vasárnap is ott voltam. Csak annyi történt, hogy elromlott a hajóm motorja, így egy másikat kellett hívnom Tulcearól. Elég hosszú időbe telt volna, míg a hajómat bevontatják Tulcea-ra, hát hívtam egy autót és azzal mentem el.

BBC:

-- Az a hír terjengett, hogy az ön hajója összeütközött egy kotrógéppel.

Sorin Ovidiu Vantu:

-- Minden hajóbalesetet be kell jelenteni a kitötőkapitányságon. Elég lett volna, ha valaki felhívja a kapitányságot, és kiderült volna, hogy nem történt semmi baleset.

BBC:

-- És ön most hogy érzi magát?

Sorin Ovidiu Vantu:

-- [vidáman nevet] Remekül, mert semmi bajom nem történt!

BBC:

-- Ön szerint mi a magyarázat ezekre az átvett híresztelésekre?

Sorin Ovidiu Vantu:

-- Az én véleményem az, hogy a Romania Libera helyi tudósítója megláthatta, hogy a hajómat bevontatják Tulcea-ra, és ebből egy egész történetet talált ki. [A Romania Libera napilap rendszeresen foglalkozott Vantu kétes üzleti ügyeivel, a napilap főszerkesztője szerint az üzletember meg is próbálta lefizetni a kényelmetlen szerkesztőséget -- szerk. megj. ]

BBC:

-- Nem csak a tudósító adta le ezt a hírt, több tévéadó is ugyanezt közölte.

Sorin Ovidiu Vantu:

-- Hát Bukarestben ez a téves információ valószínűleg elkezdett dagadni.

BBC:

-- Nem tagadhatja, hogy ez a történet ingyen reklámot biztosít magának...

Sorin Ovidiu Vantu:

-- Két évnyi ilyen ingyen reklámozás után még csak erre volt szükségem! [színpadias kacaj]

BBC:

-- Ön ugye nem hagyhatja el Romániát?

Sorin Ovidiu Vantu:

-- De igen! Május 3-tól szabadon elhagyhatom az országot, megszűnt a nevemre kiadott tiltás.

BBC:

-- És el szándékszik hagyni?

Sorin Ovidiu Vantu:

-- Már nem tudom, hányadszor felelek erre a kérdésre: jól érzem magam itthon. Nincs mit félnem semmiféle szélhámosságtól, amit úgymond Romániában követtem volna el, így hát nincs értelme annak, hogy elmenjek a hazámból.”

BBC:

-- És ön most hol tartózkodik?

Sorin Ovidiu Vantu:

-- [egy nyögés és egy kis szünet után] Útban a Delta felé! Egész nyáron ott leszek.

Legenda születik

Az egymásnak ellentmondó információk szerint Vantut egyes híresztelések szerint a helikopterrel (a vásárhelyi rohammentő-szolgálat, a SMURD és a légierő egyaránt cáfolta a hírt), mások szerint komppal szállították el. Utólag szintén cáfolt információk szerint a külügyi hírszerző szolgálat (SIE) helikopterre szállította el a sérült üzletembert a helyszínről.

Toma Zaharia belügyminiszter-helyettes tegnap este az Evenimentul Zileinek megerősítette a hírt, miszerint Sorin Ovidiu Vantu valóban balesetet szenvedett a Duna Deltában, de semmilyen konkrét adattal sem tudott szolgálni. Elmondása szerint csapatokat küldtek a baleset feltételezett helyszínére, mivel a galati kikötő kapitánysága elismerte, hogy valóban baleset történt. Valentin Pavel, Konstanca és Tulcea megyék vezető ügyésze tegnap este szintén úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy folyik a nyomozás a SOV motorcsónakjával esett baleset okának megállapítására. Az országos rendőr-főkapitány viszont nem tudta megmondani, balesetezett-e valóban Vantu hajója. Ma délelőtti nyilatkozatában pedig maga Toma Zaharia cáfolta a hírt, hogy Vantu valóban balesetet szenvedett volna.

#bi#A sajtóban felbukkant információk:#/bi#

19:00

Az Antenna 1 tévéadó bejelenti, hogy Vantu súlyos balesetet szenvedett a Duna Deltában, és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) által biztosított helikopterrel a galati megyei kórházba szállították.

19.30

-kor az Antena 1 cáfolja, hogy a SIE szállította volna az üzletembert. Galation senki sem tudja, melyik kórházba szállíthatták Vantut.

20.00

A B1 tévéadó is közli az ellentmondásos eltűnés hírét

20.15

Tulcea és Konstanca megye vezető ügyésze az egyetlen, aki megerősíti, valóban történt baleset.

20.30

Az a hír terjeng, hogy az üzletembert egy bukaresti kórházba szállították

20.45

Egy másik feltételezés szerint a balesetet Vantu régebbi üzlettársai rendezték meg, akik a FNI befektetési alap bukásából nagy összegeket szereztek és így akarnak megszabadulni a nyomoktól

21.00

Egyik bukaresti kórház sem állítja, hogy a sérült Vantu ellátására készülne

22.00

Előkerül az az értesülés is, mely szerint Vantu ugyan a Deltában járt, de semmi baja nem esett, sőt az egyik fővárosi villájában vacsorázott.

A hulla

A késõ márciusi napok vetették véget ez évben a szigorú télnek. Egy meleg, esõs déli szél felporhanyitotta a Balaton jegét, s azután egy erõs északi szél felszaggatta azt és áttorlasztotta a somogyi partokra. Az olvadó jég között a halászok egy hullát találtak. Az egész a legnagyobb mértékben feloszlásnak indult már, arcvonásokat nem lehetett már rajta megkülönböztetni, hanem azért a legnagyobb biztonsággal lehetett következtetni a kilétére. Ez a Leventiczy Timár Mihály földi maradványa, ki amaz emlékezetes balatoni halászat óta, melyen a fogas-királyt is kifogták, oly rögtön eltûnt, s akinek visszatértére oly régen vártak már odahaza. (…) Az öreg Galambos is jól emlékezett már most mindenre. Õneki magának mondta a nagyságos úr, hogy majd amikor éjjel a rókák és farkasok elõjönnek a berekbõl a lékre, akkor õ puskájával kimegy és meglõ közülük egynéhányat. Most már arra is emlékeztek többen igen jól, hogy azon az éjszakán egy rövid ideig tartó havas zivatar vonult át a Balatonon, kétségtelenül ez volt az oka a nemes úr balesetének, a hó az arcába vert, nem vette észre a rianást, s szerencsétlenül belebukott. (…) Hogy ilyen véletlenül kell elveszni olyan derék, nevezetes embernek!
[Részlet Jókai Mór Az aranyember címû regényébõl, Irodalmi Könyvkiadó, Bukarest, 1962, II. kötet, 280. o.]

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!