A Pro TV-nek elnézik az adósságot

2002. május 30. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos adatok szerint a Media Pro 2000-ben 20,2 millió dollárral tartozott az államnak. A Capital értesülései szerint az adósságot már a tavaly részben átütemezték, azonban a tényt a pénzügyminisztérium mindezidáig letagadta.

Egy egyesült államokbeli hivatalos pénzügyi jelentésre hivatkozva a Capital gazdasági hetilap az állítja, a Pro cégcsoport romániai adósságait részben elengedték. A Media Pro sajtótröszt igazgatója, Adrian Sarbu ugyanis megegyezett a kormánnyal a hátralékok -- egyelőre csak részleges -- átütemezéséről.

Április 29-én Mihai Tanasescu pénzügyminiszter azt állította, hogy a szaktárca tanácsa csak három kereskedelmi társaság adósság-törlesztési feltételeinek enyhítéséről döntött, éspedig a CCCF Bucuresti , a Munplast Bucuresti és Refrabaz Deva cégekéről. Ugyanakkor kormányrendelettel fizetési kedvezményt kapott 23 állami vállalat.

A CME adóssága 22,7 millió

A kijelentéseknek azonban ellentmond a Media Pro amerikai főrészvényese, a Central European Media Enterprises (CME) által nemrég az amerikai pénzpiacot vizsgáló tanácsnak leadott, 2002 első harmadát éríntő jelentésének. Eszerint a Media Vision (a Pro TV legfontosabb produkciós irodája) megkapta a jóváhagyást az adósságok átütemezéséhez, a Media Pro International és Pro TV kéréseit pedig most vitatják a román pénzügyi hatóságok. A dokumentumok tanúsága szerint ugyanez az állítás szerepel a CME tavalyi jelentéseiben is, vagyis, Tanasescu kijelentéseivel ellentétben, a Media Vision kedvezményeit már 2001. december 31-e előtt jóváhagyták. A Media Vision iroda tulajdonosai a CME (a részvények 66%-a) illetve Ion Tiriac és Adrian Sarbu. A jelentésben ugyanakkor az áll, hogy amennyiben a Media Pro International és Pro TV SRL adósság-átütemezési kéréseit nem fogadják el, a CME jelentős működési gondokkal nézne szembe Romániában. A CME pénzügyi jelentése szerint adósságai, a különböző bírságokkal együtt, idén márciusban elérték a 22,7 millió dollárt. Ezeknek többségét a romániai egységei, a Media Pro International, Media Vision és illetve a Pro TV halmozta fel. A kormány által nyilvánosságra hozott egyetlen idevágó dokumentum a 2000-es kormányzási Fehér Könyv, amely szerint a Media Pro Internationalnak 2000-ben 20,2 millió dolláros törlesztés-elmaradása volt.

Maria Manolescu pénzügyminisztériumi államtitkár az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, „adótitoknak” minősül az, hogy ki hagyta jóvá az átütemezést, de a minisztérium június 3-án hivatalos közleményben tisztázza majd a kérdést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!