Több a romániai mobilos, mint a pénzkereső

2002. május 17. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Év végére több romániai fog mobilozni, mint ahányan aktívan pénzt keresnek, sőt a drótnélküliek csoportja a drótos előfizetőkénél is nagyobb lesz. A Roland Berger felmérése 2003-ra több mint 5 millió hazai felhasználót jósol. Mi várható a liberalizáció után?

Jelenleg körülbelül 4,4 millió mobiltulajdonos él Romániában, a vezetékestelefon piacán monopolhelyzetben levő RomTelecom pedig nem tervez előfizető-gyűjtő kampányt a következő hónapokra. A kocka tehát fordul, év végére többen beszélnek beszélnek majd rádióhullámon, mint dróton keresztül. Dan Nica távközlési miniszter néhány napja azonban arra figyelmeztetett, hogy a vezetékes telefon-előfizetések aránya a 2003 január elsejétől életbe lépő liberalizáció után visszaelőzheti a mobil-előfizetők számát.

2003 első felében valószínűleg látványos fejlemények még nem várhatók, tudniillik a telekom-piac leendő játékosai elsősorban az infrastruktúra kiépítésével lesznek elfoglalva. Tény viszont, hogy több alternatív gerinchálózat (a SNCFR vasúttársaságé és az Electrica országos áramszolgáltatóé) technikailag máris készen áll. Készülnek az internet- és kábeltévé-szolgáltatók is, úgy hírlik a nagy internet-szolgáltatók netes telefonálást biztosító rendszerei már javában tesztfázisban vannak.

Pörgés várható a mobilszolgáltatóknál is

Akárcsak Magyarországon, nálunk is először nemzetközi és a helyközi beszélgetésekért fognak kevesebbet fizetni a felhasználók. Ezzel párhuzamosan egyre látványosabb lesz a harc a mobil-piacon, az árversenyben csak az tud majd talpon maradni, aki vezetékes és mobilszolgáltatást is nyújt majd, mert ezzel költségmegtakarítást érhet el. A Roland Berger tanulmánya szerint a RomTelecom primátusa valószínűleg sokáig megmarad. Ami a vezetékes telefonok piacán új lesz, az a különféle pre-pay csomagok megjelenése, vagyis a telefonkártyákhoz hasonlóan egy bizonyos percszámot előre meg lehet majd vásárolni.

Ami a mobil-piacot illeti, ennek konszolidálódásával egyre kevesebb lesz az előfizetők száma, és csökkenni fog az ARPU (Average Revenue per User) is, azaz az felhasználónkénti átlag bevétel is. Az ARPU csökkenése általános európai trend, ami a pre-pay , azaz a feltölthető kártyák elterjedésének következménye.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!