Egy szenátor kétmilliárdba kerül

2002. március 29. – 13:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legtöbbet autókra, közköltségre és utazásokra költötték 2001-ben a szenátorok -- derül ki abból a pénzügyi zárójelentésből, melyet ma szavaztak meg a honatyák. Tavaly a felsőház fenntartása nem kevesebb, mint 345,5 milliárd lejbe került.

A zárójelentést 98 szenátor 3 szavazat ellenében szavazta meg. A pénzügyi adatokból kiderül, a tavalyi költségvetés 98%-át használták fel. A folyó költségek fejezetbol derül ki, hogy a legnagyobb összegeket személyi költségekre, szolgáltatásokra (az autópark fenntartására) és az informatikai rendszer üzemeltetésére és karbantartására költötték.

A szenátorok elégedettek saját gazdálkodásukkal

A szenátusi apparátusban dolgozók fizetése a szenátorok tiszteletdíjával és költségtérítésével együtt több, mint 160 milliárd lejre rúgnak. A kül- és belföldi utazások 60 milliárd lejbe kerültek tavaly -- jelenti a Mediafax hírügynökség.A szenátus fenntartási költségei 2001-ben 41 milliárd lejre emelkedtek. Ebből az összegből fizették a villany-, víz-, telefon- és fűtésszámlákat, cserealkatrészeket vásároltak. Leltári tárgyak javítására, könyvekre és szolgáltatásokra 14,5 milliárd lejt költött a felsőház. A szenátus villáinak és vendégházainak fenntartása, a külföldi vendégek fogadása majdnem 19 milliárd lejbe kerültek.

A tavaly a szenátus többször is vett fel hitelt, ezekből az összegekből vásároltak 166 autót a szenátori irodák számára, és ebből a pénzből alakították ki a bukaresti autóparkot is. A felsőház szintén hitelből vásárolt nyomtatókat, fénymásolókat, szkennereket és televíziókat. A megszavazott jelentésben a következő megállapítás szerepel: „az összes kifizetés szigorúan nyomós okkal történt, nem történtek célszerűtlen és gazdaságtalan lépések.”

A szenátus elvileg teljes költségvetését arra költi, hogy a szenátorok megfelelo környezetben és színvonalon tudják végezni törvényalkotói és -hozói tevékenységüket. Ezt figyelembe véve, ha a 345,5 milliárd lejes tavalyi költségvetést elosztjuk a felsoházi tagok számával (140), megtudjuk, mennyibe kerül az állami költségvetésnek egy szenátor és összes munkatársa egy teljes évi hivatali tevékenységének biztosítása. Ez pontosan

2 milliárd 467 millió 857 142 lej

, azaz 75000 dollár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!