Jól megy a hamisszámla-kereskedőknek

2002. március 7. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarest külvárosában virágzik a biankó-számlákkal való kereskedelem. A rendőrség szerint a hamis okiratokkal üzletelők olyan jól szervezettek, hogy saját nyomtatványok gyártására is képesek.

80%-ban nők űzik a szakmát

A fővárosból kivezető út szélén, az Európa kereskedelmi központ közelében rendszerint rosszul öltözött nők csoportja álldogál, csecsemőkkel a karjukon és papírkötegeket lebegtetve a kezükben -- számol be riportjában a Cotidianul. Hamis számlákról van szó, amelyeknek darabját 10.000 lejért árulják. Természetesen ezeket senki sem egyesével vásárolja, így a praktikum kedvéért eleve tízes kiszerelésben kaphatóak. A rendőrség szerint hasonló tevékenység folyik még a Dudesti és a Mihai Bravu utak környékén is. A témáról íródott vaskos hatósági dossziék szerint a mesterséget elsősorban (80%-ban) nők űzik. Szigorú jogszabályok hiányában a rajtakapott üzletelőket egy egyszerű pénzbírsággal büntetik. Így aztán egyeseknek sikerül fél év alatt 50 bírságot is összeszedniük, aminek értéke akár a 40 millió lejt is meghaladhatja. A veszteség jelentős, de még így is megéri -- állítják a szakmabeliek. Arról azonban soha nem nyilatkoznak, hogy milyen forrásból szerzik be az árut. A rendőrségnek adott vallomások szerint „a gyártók” reggel kocsikkal leszállítják a számlákat, este pedig jönnek a pénzért. A csoportok gyakran rokoni alapon szerveződnek, beárulás kizárt.

Nem tudni, az ügyészég kivel tart

A rendőrségnek ennek ellenére néha sikerült lefülelnie néhány bandavezért. Így csípték el a Colentina negyedben működő egyik szervezet fejét, bizonyos Mihaita Stanciu-t (alias Gicut), akit azonban az ügyészség szabadon bocsátott. A lap értesülései szerint Gicu azóta is folytatja a jövedelmező üzletet. Egy másik lekapcsolt hálózat-vezető a 19 éves Sabo Cornelius Badiu , aki arról számolt be, hogy napi 500.000 lejt sikerült keresnie a hamis számlákkal. Lakásán a számlák mellett számos pecsétet is találtak a rendőrség munkatársai. Az akció közben elkapott és lefotózott Badiu azonban az ügyészségi döntés következtében szintén újra szabadlábon van. A letartóztatott személyek között van egy egyiptomi állampolgár, Naguid Emad is, aki hamis nyugták alapján valódi számlákat vásárolt az IRTC Holding-tól. Emad ráadásul egy hamis, a Belügyminisztérium alkalmazottai által használt igazolvánnyal is rendelkezett, amely azt „igazolta”, hogy az útlevélosztályon dolgozik. Őt később azzal az ürüggyel engedték el, hogy sánta, és emiatt nem tudná elviselni a börtönbeli körülményeket.

Nincs becslés a kárról

A megoldás sokak szerint az lehetne, ha a számlákat a bankjegyekhez hasonlóan valamilyen biztonsági jellel vagy szárazbélyeggel látnák el. További gond, hogy Romániában gyakorlatilag bárki bármilyen cégpecsétet készíttethet, anélkül, hogy ehhez valamilyen bizonyító okiratra lenne szüksége. Elég, ha bármely ezzel foglalkozó céghez fordul. A hamisítványok vagy nyomdákban készülnek, beépített emberek segítségével, vagy éppenséggel saját nyomdákban gyártják őket. Egy hamis számla házi kinyomtatása átlag 10 percet vesz igénybe. A rendőrség szerint a hamis számlák leggyakoribb vásárlói az arabok és a kínaiak. Arra vonatkozó becslést, hogy mekkora kárt okoz az üzlet az államnak, a rendőrség nem tud adni, révén, hogy a szolgáltatást igénybe vevők száma nagyon bizonytalan.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!