A dörzsöltek is az erkölcsbe kapaszkodnak

2002. február 13. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Milyen hasznot hozott nekünk S. O. V. úr korrupciós botránya? Az igazi szélhámosok lebukását bizonyára nem. Megismerhettünk egy újabb ördögi szövevényt, mely igazán mindenkit belekever, akit érdemes...

...de nekünk ez is csak egy újabb csemege. Hogy a fizetésből élő, évi pár száz dollárnál többet nem látó átlagpolgár elborzad százezrekről hallva, az érthető. De S. O. V. úr kapcsán már a dörzsölt újságíróknak és politikai elemzőknek is ez az első reakciója. Gazdasági elméletek, törvénycikkek és politikai spekulációk helyett ugyanazt halljuk józan és szenvedélyes elemzőktől egyaránt: ennek az embernek nincs Istene.

Hogy lehet ebben az országban ilyen hanyagul beszélni dollármilliókról?! Hogyan lehet ettől az országtól ennyit lopni? -- vagy jóindulatú perspektívából megközelítve -- hogyan lehet ebben az országban ennyit előteremteni?

Ahol egyes családok tíz dollárból vészelik át a hónapot, ahol tanyasi öregek éhenhalnak, ahol betegek fagynak meg a kórházi ágyon, gyerekek százai kanálisokban nőnek fel, és az értelmiség nagyobbik fele szakadtabb, mint máshol a csavargók.

Vântu vagyona

Nyilvánosságra került Sorin Ovidiu Vântu, az Országos Befektetési Alap (FNI) és a Gelsor gurujának vagyonlistája. A tételes felsorolást az üzletember felesége, Angelica Vântu jutatta el a bírósághoz. A készpénzvagyon fejezet 505 milliárd lejt, azaz mintegy 16 millió 300 ezer dollárt összesít. Folytatás >>

Tiborc(ok) panaszát végtelenségig szajkózhatnám, de meddő időtöltés lenne. Amire érdemes felfigyelni ebben a ránk telepedett vitában: gazdasági-politikai életünkbe most először lép be elsöprő érvként a morál és a humánum. Igaz, nem isteni sugallatra... az az emberi ösztön szülte meg, amely fölül akar kerekedni a dolgokon, átlátni a problémákon; és itt olyan terebélyes a bűnlajstrom, hogy az észérveket a második sorba szorították ezek a másfajta miértek.

Végre felvetődött az erkölcsiség kérdése, hiszen a korrupció ellenszere nem a magas fizetések, a meghurcoltatástól való félelem, hanem az erkölcsösség, a fair play. Vagyis az egyetlen dolog, ami igazából kivezetheti az országot a bajból, csak szkepszis és retorika nélkül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!