Dacia-vásár: se autó, se kedvezmény

2002. január 18. – 16:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Dacia feltalálta az itt az akció, hol az akció típusú játékot. A forgalmazó meg, úgy tűnik, nem tudja követni az eseményeket. A vásárló? Veszít 10 milliót.

A Dacia által meghirdetett kedvezményes autóvásárlási lehetőség több vásárló számára balul sült el. Kocs Ágnes udvarhelyi olvasónk a Dacia tavaly év végi akciójával kívánt új személygépkocsit vásárolni. Eszerint azok részesülhettek 10 millió lejes árengedményben, akik igazolni tudták, hogy régi Daciájukat kiíratták a forgalomból. Bár olvasónk még az akció idején megrendelte az új Dacia 1307 típusú személygépkocsit és kivonta a forgalomból a régit, a kedvezményt és a régi autót is elveszítette.

__________________________

A vásárló nézőpontja

Transindex:

-- Az új gépkocsit még a Dacia gyár akciójának időtartama alatt rendelted meg?

Kocs Ágnes:

Igen, múlt év október 8.-án rendeltem meg az új kocsit az udvarhelyi Simó Auto Pressnél , és mindjárt másnap leadtam a régi kocsit a helyi REMAT telepén. Erről átvételi bizonylatot kaptam, amelyet azonnal bevittem a forgalmazóhoz.

T.:

-- A forgalmazó milyen eljárást követett? Átvette a bizonylatot, másolatot készített róla, vagy csak bevezette valahová, hogy megvan, létezik?

K.Á.:

Nem, a papír még mindig nálam van, másolatot sem készítettek róla. Arra, hogy bevezették-e valahova az adatokat, őszintén szólva már nem emlékszem. Egy biztos, azt vettem ki a cég munkatársának szavaiból, hogy minden OK, semmi más nem maradt hátra, mint megvárni, hogy a gyár leszállítsa a megrendelést.

T.:

-- Erre mikor került sor?

K.Á.:

Több mint két hónap múlva, december közepén, amikor már az akció lejárt.

T.:

-- És te már nem részesültél kedvezményben...

K.Á.:

Pontosan így van, bár minden szabályt betartottam, nem jutottam hozzá olcsóbban a kocsihoz. Tulajdonképpen már október végén, 29-én aggódni kezdtem, hogy esetleg kifutunk az időből, ezért írásban kértem választ a forgalmazótól arra vonatkozóan, hogy elveszíthetem-e a kedvezményt. Erre azt mondták, hogy erre ők nem tudnak válaszolni, forduljak a gyártóhoz.

Szerintem a vásárlóért az eladó és nem a gyártó felel, ennek ellenére felhívtam a Dacia gyárat, ahol az ügyfélszolgálatos hölgy azt felelte, nyugodjak meg, a kedvezmény vonatkozik a megrendelésemre. Én pedig megnyugodtam, mígnem a kocsi leszállításakor a forgalmazó közölte velem: az akció már lejárt, így nem részesülök kedvezményben. Gyakorlatilag tehát az történt, hogy a régi autót potyára kiírattam a forgalomból, se autó, se kedvezmény.

T.:

-- Mit léptél erre?

K.Á.:

Kezdődött minden előről: a forgalmazó közölte velem, hogy nem ő a felelős, és a gyártóhoz irányított. Ott előbb Valeria Ciobanuval beszéltem, ő Manucu igazgatót kapcsolta, aki közölte: nem tehet semmit, az akciónak már vége. Letettem a telefont. Tíz perc múlva hív Valeria Ciobanu, és mondja, hogy az igazgató azt üzeni, ne sokat gondolkozzak, vegyem meg a kocsit, mert holnaptól 400 euróval drágul.

T.:

-- Te pedig megvetted...

K.Á.:

Igen, mert nem akartam még többet veszíteni az ügyön. A forgalmazótól kapott előszámla alapján kifizettem az árát a bankban, és még örültem is, hogy nem jártam olyan rosszul, mint amennyire járhattam volna. Csakhogy másnapra nem drágultak a kocsik, és még azután sem, csak egy hét múlva. Mit mondjak, kicsit átverve éreztem magam. Ezt követően a Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz fordultam, és Tamás Sándor úgy látom, komolyan foglalkozik a témával.

T.:

-- Legalább beíratni sikerült zökkenőmentesen az új autót?

K.Á.:

Dehogy. A számlát és a törzskönyvet csak az összeg kifizetésétől számított egy hónap múlva küldték meg. Enélkül pedig nem lehet a kocsit forgalomba állítani.

__________________________

Ahogy a forgalmazó látja

Felhívtuk a Dacia udvarhelyi forgalmazóját. A Simó Auto Press részéről László Zsigmonddal , a cég igazgatójával léptünk kapcsolatba.

T.:

-- Hogyan működik a Dacia akciói során a régi autók árának beszámítása?

L.ZS.: A kliens törölteti a forgalomból a régi autóját, a Dacia-gyár pedig eleve úgy állítja ki a számlát, hogy a 10 millió lejt levonja. Nekünk ehhez nem sok közünk van. Az előszámla alapján a kliens kifizeti az összeget, és amennyiben az akció még tart, és rendelkezik a régi kocsi kiíratását igazoló okmánnyal, a gyár automatikusan levonja az összeget.

T.:

-- Ezt úgy kell érteni, hogy nem megrendelés pillanata, hanem a kifizetésé az, ami számít. Nem gondolja, hogy itt valamiféle ellentmondás van?

L.ZS.: Nézze, már mondtam, hogy ez nem tőlünk függ! Ezt a gyár intézi, ők döntenek. Mi csak közvetítünk. Ha ők úgy határoznak, hogy a kifizetés pillanatát veszik figyelembe, akkor mi sem tehetünk másképp.

T.:

-- De ha ez így van, önök miért nem közölték a vevővel, hogy ki fog futni az időből?

L.ZS.: Mert mi sem tudtuk. Ez úgy működik, hogy a gyár meghirdet egy akciót, és az tart, ameddig tart.

T.:

-- Tehát önök nem tudják, hogy mettől meddig tart?

L.ZS.: Nem tudjuk, a gyár egyszer csak bejelenti, hogy elindított egy akciót, és aztán ugyanúgy bejelenti, hogy vége.

T.:

-- Vagyis senki nem tudja előre, hogy meddig van érvényben?

L.ZS.: Honnan tudnánk? Egyszercsak bejelentik az interneten, hogy az akciónak vége. Erről mi nem tehetünk. Nem mi vagyunk a felelősek.

T.:

-- Akkor ön szerint ki a felelős?

L.ZS.: Nem mondhatnánk, hogy bárki is felelős.

T.:

-- De itt az történt, hogy egy vevő pórul járt valakinek a hibájából. Valaki csak felelős, vagy a gyár, vagy a forgalmazó, vagy a vevő...

L.ZS.: Az igazság az, hogy eddig minden vevő csak az utolsó pillanatban adta le a régi kocsiját. Véleményem szerint a kliens elkerülhette volna az esetet, ha túlbuzgóságában nem rohan egyből a REMAT-hoz.

T.:

-- Ezzel azt akarja mondani, hogy a vevő a hibás?

L.ZS.: Nem, csak azt, hogy ha nem sieti el, akkor még lett volna ideje meggondolni magát. Aztán meg nem hiszem, hogy olyan értékes volt a régi kocsija, mert akkor nem viszi kiíratni, hanem az autópiacra. Sokan csinálták ezt úgy, hogy vettek egy ócskaságot, ami még átcsúszott a technikai vizsgán. Mi is csináltuk ezt így. Az ember vesz egy rossz Daciát, kicsit kipofozza, és eladja az elismervényt egy potenciális vásárlónak.

T.:

-- Ez lenne a megoldás?

L.ZS.: Igen, most indul egy újabb akció -- adja el a papírt, elvégre nem csak a saját autót lehet beszámíttatni, mondjon le róla valakinek a javára, így visszakapná a pénzét.

__________________________

A gyártó nézőpontja

A Dacia-gyár részéről az ügyfélszolgálat munkatársával beszéltünk. Az illető hölgy nem tudott választ adni arra, hogy a tavaly év végi akció, amelynek keretén belül udvarhelyi olvasónk autót szándékozott vásárolni, mettől meddig tartott. Azt viszont elmondta, hogy jelenleg is van egy, január 4 és 31. közötti akciójuk. (Figyelembe véve a forgalmazó állítását, mely szerint egy gépkocsi leszállítása öt-hat hetet vesz igénybe, és azt, hogy a fizetés időpontját veszik figyelembe, nyilvánvaló, hogy ennek az akciónak az előnyeit senki sem élvezheti előre kitervelten.) Álláspontja szerint a forgalmazó a felelős a történtekért, mert az nem lehetséges, hogy ne tudja, mikor jár le az akció.

Illetékesebb személyek nem voltak elérhetők. A Dacia-gyár sem telefonon, sem más úton nem kívánt hivatalosan állást foglalni az ügyben.

__________________________

Epilógus

Közben udvarhelyi olvasónk jelezte, Simó Péter, az udvarhelyi Dacia-forgalmazó tulajdonosa felhívta telefonon, és a következőket mondta: „Már unom, hogy állandóan hívogatnak és megkérem, hogy vagy engem, vagy a gyárat perelje be”. Ezután után enyhébb hangnemben felajánlotta, hogy „ha megtalálja annak a nőnek a nevét, akivel a gyártól beszélt, elintézem, hogy felelősségre vonják”. Másnap -- derül ki Kocs Ágnes e-mail üzenetéből -- ismét felkereste a forgalmazót, „és már hajlandóak voltak rendesen beszélni, és aláírni egy, a gyárhoz címzett hivatalos levelet.”

Az továbbra is kérdéses, hogy erre a hivatalos megkeresésre a Renault többségi tulajdonában levő Dacia Automobile fog-e érdemben lépni. A gyártó és a forgalmazó közti szövevény és a forgalmazó üzletpolitikája pedig olyan, hogy aki teljes jóhiszeműséggel vásárol négykerekűt, ráfázhat. És ráadásul utána úgy néznek rá azok, akik nyernek az ügyön, mintha nem lenne ki mind az összes kereke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!