200 millió dollár befektetés Erdélyben

2002. január 17. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány befektetés-ösztönző javaslatával a külföldi tőkét kívánta az országba vonzani, de inkább a romániai cégek haraptak rá. Erdélyre a 2002-es év romániai befektetéseinek egyharmada esik.

A 332-es közvetlen befektetésekre vonatkozó törvény nagy hatással volt az erdélyi befektetőkre. Népszerűségét fokozta, hogy lehetővé tette a termelőeszközök kedvezményes importját, illetve az áruforgalmi adó (TVA) halasztott kifizetését, és elengedte a profitadó 20%-át -- áll a Ziua de Ardeal regionális napilap összeállításában. A külföldi befektetők nem jelentkeznek számottevő mértékben, de annál inkább érdeklődtek a hazaiak. A Régiófejlesztési Hivatalnál 63 cég jelentette befektetési szándékát több, mint 700 millió dollár értékben. Elsősorban a technológia modernizációjába, de új létesítményekbe is fektetnének pénzt. Első helyen a Telemobil Zapp Mobile szolgáltatása áll, mely az elkövetkező 30 hónapban több mint 300 millió dollárt fektetne be. A második helyre a medgyesi Transgaz került 109,8 millió dollárral, melynek egy része az Oroszországot, Ukrajnát, Romániát és Bulgáriát összekötő fővezeték kiépítésére fordítanának. A fennmaradó 360 millió dollár bukaresti és erdélyi cégek között oszlik meg.

Az erdélyi befektetések ranglistája

A medgyesi Transgaz befektetése

Szeben

megyét helyezi a ranglista élére. Ezt követi Bihar 31 millió dolláros befektetéssel: az élesdi Alcim 30 millió dollárt fektet be, míg a Tiger Amira Com kft 1,5 millió dollárt invesztálna.

Szatmár

megye a harmadik helyen áll a Phoenix Romania tervével, mely cég 18,9 millió dollár befektetését tervezi egy gumiabroncs-gyárba.

Brassó

megyében a Lubrifin készül 12 millió dollárt befektetni, az Europharm 3,3-at, a Celohart 1,3-at, így közel 18 millió dollár várható Brassó megyében.

Maros

megye 17,9 millió dollárt könyvelhet el a 2002-es évre. A Concordia Hotel 1,3-at, a fennmaradó összeget az Azomures kombinát fekteti be, mely egy új termékkel kíván betörni az Amerikai Egyesült Államok piacára.

Hargita

megyében a legnagyobb befektető a legméretesebb romániai nyomda, az Infopress, a maga 12,5 millió dollárjával.

Kovászna

megyében a német Leineweber sepsiszentgyörgyi készruhagyárának 10 millió dolláros befektetése tekinthető.

Zilah

megyében 12 millió dollárt invesztálna a Silcotub.

Fehér

megyében a Sepal 4,5 millió dollárt készül befektetni, míg Kolozs megyében a Terápia és más cégek összesen 2,6 millió dollárt.

A dévai Ulpia Shoping Center

Hunyad

megyében 1 millió dollárt, a Silva Forte 1,4 millió dollárt fektetne be.

Beszterce-Naszód

megyében Log Invest konténergyártó vállalat 1,5 millió dollárt. Erdélyben csak

Máramaros

megyének nincs a 332-es törvényre alapozott terve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!